"Bit će ovo prvi i povijesni referendum!"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Zadovoljni članovi građanske inicijative

Mještani Općine Sv. Filip i Jakov okupljeni u građanaskoj inicijativi "Za rivu" jučer su predali potpise za raspisivanje referenduma protiv izgradnje luke za javni promet u samom centru mjesta.

Marija Rukavina, koordinatorica GI, izjavila je kako su u roku od dva tjedna prikupili 929 potpisa, čime su više nego zadovoljni.

- Prema popisu u Općini ima 4.183 birača i potrebno nam je bilo skupiti 837 potpisa, a mi ih imamo više, navodi Rukavina.

Općina je u roku od osam dana dužna nadležnom tijelu, Ministarstvu uprave proslijediti potpise na pregled valjanosti, te bi u roku od 60 dana trebali biti obaviješteni o datumu raspisivanja referenduma.

- Bit će ovo prvi i povijesni referendum, složni su iz Građanske inicijative.

Luka bi "pojela" mjesto

Naime, iz Građanske inicijative ističu kako je problem u izgradnji luke iz više razloga. Kao prvi navodi se lokacija, jer bi se novu luku smjestilo u sam centar mjesta, prevelika je za ovako malo mjesto, budući da je planirano napraviti oko 450 vezova, te vezove za ribarske brodove, a najviše ih smeta činjenica što bi riva, dolaskom koncesionara prestala biti javna.

- Od Općine smo 17. rujna zatražili da nam kažu tko je investitor, ali to još nisu učinili, nezadovoljno su kazali mještani.

I sami konzervatori su, kako dalje navode iz GI, dali negativno mišljenje za gradnju sporne luke jer bi "pojela" staru gradsku jezgru, no usprkos tome, u Općini su odlučni nastaviti s projektom.

U siječnju prošle godine održano je javno izlaganje i prezentacija pod nazivom "Dio obalnog pojasa mjesta Sv. Filip i Jakov - luka otvorena za javni promet lokalnog značaja i uređena plaža obala".

- Lokacijska dozvola je pribavljena, projekt naručen, a u Općini su u svibnju promijenili Urbanistički plan uređenja obalnog pojasa iz 2008. godine. Cijeli postupak izgradnje luke na filipjanskoj rivi kao i donošenje Izmjena i dopuna UPU-a obalnog područja bio je netransparentan, tvrde iz inicijative.

Unatoč njihovim protivljenjima Općinsko vijeće jednoglasno je prihvatilo nastavak projekta.

Načelnik ih, tvrde, uporno ignorira, ne uzima za ozbiljno i nijednom im se nije obratio.

- Ipak, referendum i volju građana morat će ga prihvatiti, rekla je Rukavina.

Nije u skladu s mjerilom

Dodaje kako je načelnik Pelicarić, kada je Inicijativa krenula sa prikupljanjem potpisa, odmah sutradan poslao dopis u kojem navodi kako je protuzakonito to što rade.

- Ovo nije inicijativa protiv izgradnje luke, jer je luka potrebna selu. Ovo je inicijativa protiv izgradnje toliko velike luke i u centru selu. Ovdje se ljeti automobilom ne može proći od gužve, pa sad zamislite kako bi bilo još i luku ovdje smjestiti. Kao da gradimo luku Gaženicu u centru mjesta, rekla je Rukavina koja se nada kako će što veći broj mještana izaći na referendum.

Narušila bi izgradnja ovako velike luke i sliku pitoreskknog turističkog mjesta čiji mještani, velika većina njih, žive od iznajmljivanja apartmana.

Nova luka prostirala bi se na 77.400 metara četvornih i predviđa sve zajedno 450 vezova, što nije u skladu s mjerilom naselja Sv. Filip i Jakov. Na ovaj način ne poštuj se ni Prostorni plan Zadarske županije koji ne predviđa mogućnost izgradnje ovakve luke u Sv. Filipu i Jakovu i pod krinkom javnog interesa pogoduje privatnom investitoru", smatraju iz Građanske inicijative "Za rivu".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno