Ne ostavljajte smeće na Paklenici!

Slika korisnika admin
Autor: 
Smeće koje su neodgovorni planinari ostavili iza sebe

Planinarsko društvo Paklenica uputila je apel planinarima koje koriste sklonište Struge na Paklenici da odgovorno borave u tom prostoru, jer su često primorani čistiti nered za neodgovornim pojedincima.

- Prije nekoliko tjedana sa skloništa Struge u Nacionalnom parku Paklenica planinari Planinarskog društva Paklenica spustili su više od 20 vreća smeća da bi ovaj vikend sklonište ponovno zatekli u neopisivom neredu. Terasa skloništa bila je zatrpana smećem i plastičnim bocama, većina posuđa ostavljena je neoprana, na pladanj od mesa, otvoreno mlijeko i hranu u kućici su se skupile muhe. Kruh je bio razbacan po lokvama uz sklonište, u ormariću za hranu pronašli smo hrpu opušaka, a u gitari komade kruha. Napominjemo, to je samo ovaj vikend bez da nabrajamo što smo sve nalazili i redovito nalazimo kada se zaputimo na neko od skloništa, ističu iz Uprave Planinarskog društva Paklenica.

Navedene slike zadnjih godina postale su ne iznimka već pravilo. Vrijeme odvojeno od obaveza, posla i obitelji da bi se otišlo u prirodu nije vrijeme koje želite provesti čisteći smeće neodgovornih i neodgojenih pojedinaca, ističu iz udruge.

- Osobe koje se na ovaj način odnose prema skloništima i prirodi nisu planinari jer za planinara sklonište je njegova kuća i tako se prema njima i odnosi. Nisu niti gosti u planini jer gost se prema tuđem odnosi s poštovanjem. Takve osobe možemo opisati samo kao uljeze kojima u netaknutoj i čistoj prirodi planine nije mjesto. Zato apeliramo na sve planinare i planinarska društva - upozoravajte, educirajte i djelujte. Ne dopustite da pojedinci na ovaj način ismijavaju i ponižavaju sve nas koji želimo učiniti razliku i obezvrjeđuju sav trud i rad koji planinarska zajednica već generacijama ulaže u izgradnju i održavanje naših zajedničkih objekata, poručuje PD Paklenica. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno