To je taj autobus koji prevozi knjige

Slika korisnika admin
Autor: 
Zbog velikog interesa djece za slikovnicama, tete su odlučile knjige dovesti u vrtić

Kakav je to autobus koji ne prevozi putnike nego - knjige! Da dječja mašta može svašta odavno je poznato, ali odgovor na pitanje iz prethodne rečenice nije bilo lako pronaći. Kad ono, eto u vrtiću bibliobus.

- To je taj autobus za knjige - uzviknuo je jedan od okupljenih mališana kada se nedavno u dvorište Dječjeg vrtića Grigor Vitez na Brodarici dovezao bibliobus Gradske knjižnice Zadar. Vidjela su djeca iz ovog vrtića puno toga, od vatrogasaca i Gorske službe spašavanja, do mađioničara i profesionalnih sportaša. No, bibliobus je imao status prave atrakcije.

- Zbog velikog interesa djece za slikovnicama, odnosno pričama i bajkama uopće, a kako je vrtić pomalo dislociran u odnosu na Gradsku knjižnicu, odlučili smo knjige doslovce dovesti u vrtić. Zahvaljemo na tome Željani i Marku, djelatnicima knjižnice - kaže Larisa Pavlović-Petani, odgovorna teta u vrtiću i dodaje:

- S djecom smo se danima pripremali za dolazak bibliobusa. Organizirali smo brojne aktivnosti i radionice, od kojih su neke realizirane i u dvorištu. Djeca su oslikavala panoe, imala na raspolaganju razne stolno-manipulativne igre primjerene njihovoj dobi, a vezane za ovu temu. Želja nam je potaknuti spoznaju i djeci i roditeljima o važnosti čitanja u ranoj dobi te o velikom utjecaju čitanja na dječje stvaralaštvo, maštu i kreativnost.

U projekt bile su uključene sve vrtićke skupine, njih ukupno osam od jaslica do predškole. Djeca su, dakako, obišla unutrašnjost bibliobusa, upoznala se s njegovim sadržajem, poslušala nekoliko priča te pjevala uz pratnju na gitari. Vrijeme je brzo prošlo, a bibliobus je ubacio u prvu i krenuo na neke druge destinacije. Teta Lara je za kraj mogla samo citirati neimenovanog mislioca.

- Znati čitati znači imati ključ koji otvara sva vrata. Voljeti čitati znači otključavati uvijek nova i nova vrata koja vode prema znaju, dobroti i samopouzdanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno