U roku od tri sata pobrali 220 stabala maslina

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Ekipa Doma sv. Frane iz Zadra u akciji berbe

U masliniku Doma za odrasle osobe Zemunik jučer je bilo glasno, živo, razigrano, raspjevano, a već za tri sata 220 stabala maslina je ostao bez plodova. Za to nije kriva elementarna nepogoda i najava orkanske bure, već su "krivci" berači u devetoj zajedničkoj berbi gostiju s korisnicima i djelatnicima Doma.

- Do ove godine održavali smo zaredom osam natjecanja u berbi maslina uz sudjelovanja brojnih ekipa ustanova za socijalnu skrb, lokalnih samouprava, medija pa i političkih stranaka. Ove godine smo odlučili napraviti pauzu s natjecanjima, berači su se pomiješali i zajednički beru masline, Nataša Petrušić, ravnateljica ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik.

Bit će preko 150 litara ulja

U prekrasnom eksterijeru Doma i bez puno muke, uz lijepo vrijeme i dobro društvo ubrano je trostruko više maslina nego protekle godine, nevjerojatnih 1.500 kilograma maslina. Očekuje se od 150 do 200 litara maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete.

- Natjecanja, odnosno zajednička branja masline svake godine organiziramo u cilju socijalne rehabilitacije i integracije naših korisnika u zajednici, a što je korak unaprijed u destigmatizaciji osoba s mentalnim oštećenjima, naglasila je Petrušić koja nije krila zadovoljstvo velikim uspjehom berbe, zajedništvom, druženjem i pjesmom uz fažol s pancetom i kobasicama.

Osim Doma za odrasle osobe i djelatnika Općine Zemunik u berbi su bili korisnici i djelatnici Doma sv. Frane iz Zadra, Doma Sv. Frane - dnevni boravak i Doma za odgoj djece i mladeži Zada, vrijedna i radišna ekipa od preko 40 berača.

- Naši vrijedni štićenici pod stručnim vodstvom Mladena Marušića o maslinama se zaista odgovorno brinu tijekom cijele godine čupajući travu ispod njih, okopavajući ih, podrezujući ih i gnojeći, rekla je Petrušić.

U sklopu Doma u Zemuniku već godinama postoji maslinik koji su sadnicama donirali Grad Benkovac, Općina Zemunik i drugi.

- Moram naglasiti da se naš maslinik prska i gnoji ekološkim gnojivom koje dobivamo od biljke buhač, koju također sami uzgajamo. Ipak, ne mogu ne spomenuti i razne institucije i medijske kuće, uključujući i Zadarski list, kojE nam svake godine pomažu pri berbi masline, kaže ravnateljica Petrušić.

Idu na dva natjecanja

Ulje proizvedeno u zemuničkom Domu dosad je dobilo 5 zlatnih medalja za vrhunsku kvalitetu na renomiranim natjecanjima te dva srebra i jedne bronce.

- Za korisnike Doma medalje znače jako puno i veliki su poticaj za daljnji rad. Naime, medalje i nagrade su dokaz da netko izvana prepoznaje rad i trud koji oni cijele godine ustrajno ulažu u maslinik i kao takve su im velik poticaj za dalje, rekla je Petrušić.

Osim što ga koriste za prehranu u Domu, ulje izlažu u srodnim ustanovama socijalne skrbi. Zbog lošije godine za maslina protekle godine Dom nije išao na natjecanje.

- S novim uljem idemo na dva natjecanja, na 18. Dane maslina u Zadru i na XII. Međunarodnu manifestaciju maslinara Mediterana "Maslina Split 2015", najavila je ravnateljica Doma u kojem su ove uzgojili su čak 1.700 kilograma krumpira, 300 kilograma višnje maraške, desetke kilograma krastavaca, pamidora, paprika i balancana.

- Uz pomoć obližnjeg Rasadnika Piket posadili smo sadnice zelja, kelja, brokula, posijali blitvu... Zasadili smo i nove sadnice lavande od kojih smo ovo ljeto dobili oko 10 litara ulja, ponosno će ravnateljica Nataša Petrušić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno