Osam ekipa ubralo čak tonu i pol maslina

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U masliniku Doma za odrasle osobe Zemunik jučer je bilo veselo na desetom po redu natjecanju u berbi maslina. Osam ekipa "razbacalo" se po njegovanim zemuničkim maslinama u prekrasnom eksterijeru Doma i bez puno muke, uz lijepo vrijeme i dobro društvo, u nepunih tri sata pobralo 220 maslina i u uljaru otpremili čak tonu i pol maslina.

- Očekuje se od 150 do 200 litara maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete, zadovoljno govori Mladen Marušić, voditelj tehničke službe u Domu, koja zajedno s korisnicima odgovorno brine o masliniku tijekom cijele godine.

Prvo mjesto je osvojila ekipa Grada Benkovca ubravši 248 kilograma maslina.

- Svake godine sudjelujemo u natjecanju Doma u Zemuniku, a to nam dobro dođe kao uvertira u berbu na vlastitim maslinicima, rekao je benkovački gradonačelnik Branko Kutija, koji je jučer bio najvrsniji na visokim granama.

Iako je u ekipi Zadarskog lista bilo i iskusnih maslinara, nije se mogla mjeriti s Ravnokotarcima, koji su se već prijašnjih godina istrenirali na natjecanju u ovom masliniku.

- Natjecanje u berbi maslina organiziramo u cilju socijalne rehabilitacije i integracije korisnika. Osim toga, ovim putem promičemo zdrav život, naglasila je ravnateljica Doma

Nataša Petrušić.

Dom trenutačno skrbi o 146 korisnika, dok je četvero korisnika smješteno u jedinici za samostalno stanovanje u centru Zemunika. Osim što se još šestero korisnika priprema za samostalno stanovanje, Dom skrbi i o 48 korisnika izvaninstitucionalne skrbi u okviru programa "Pomoć u kući".

- Pored općina Zemunik, Škabrnja, Poličnik, Sv. Filip i Jakov, Sukošan i Novigrad, u program "Pomoć u kući" je uključen i županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb putem konzilijarne psihijatrije i internista, zaključila je Petrušić, koja je najavila uređenje i drugog stana za samostalno stanovanje.

Nakon dodjela priznanja i nagrada natjecateljima, na bogatom stolu uz kolače i piće bilo je nadohvat i obilje slasnog fažola s kobasicama, kojeg je pripremila kulinarska ekipa Ankice Bilaver.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno