Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Osam ekipa ubralo čak tonu i pol maslina

19.10.2016. 22:00
Osam ekipa ubralo čak tonu i pol maslina


U masliniku Doma za odrasle osobe Zemunik jučer je bilo veselo na desetom po redu natjecanju u berbi maslina. Osam ekipa “razbacalo” se po njegovanim zemuničkim maslinama u prekrasnom eksterijeru Doma i bez puno muke, uz lijepo vrijeme i dobro društvo, u nepunih tri sata pobralo 220 maslina i u uljaru otpremili čak tonu i pol maslina.
– Očekuje se od 150 do 200 litara maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete, zadovoljno govori Mladen Marušić, voditelj tehničke službe u Domu, koja zajedno s korisnicima odgovorno brine o masliniku tijekom cijele godine.
Prvo mjesto je osvojila ekipa Grada Benkovca ubravši 248 kilograma maslina.
– Svake godine sudjelujemo u natjecanju Doma u Zemuniku, a to nam dobro dođe kao uvertira u berbu na vlastitim maslinicima, rekao je benkovački gradonačelnik Branko Kutija, koji je jučer bio najvrsniji na visokim granama.
Iako je u ekipi Zadarskog lista bilo i iskusnih maslinara, nije se mogla mjeriti s Ravnokotarcima, koji su se već prijašnjih godina istrenirali na natjecanju u ovom masliniku.
– Natjecanje u berbi maslina organiziramo u cilju socijalne rehabilitacije i integracije korisnika. Osim toga, ovim putem promičemo zdrav život, naglasila je ravnateljica Doma Nataša Petrušić.
Dom trenutačno skrbi o 146 korisnika, dok je četvero korisnika smješteno u jedinici za samostalno stanovanje u centru Zemunika. Osim što se još šestero korisnika priprema za samostalno stanovanje, Dom skrbi i o 48 korisnika izvaninstitucionalne skrbi u okviru programa “Pomoć u kući”.
– Pored općina Zemunik, Škabrnja, Poličnik, Sv. Filip i Jakov, Sukošan i Novigrad, u program “Pomoć u kući” je uključen i županijski Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb putem konzilijarne psihijatrije i internista, zaključila je Petrušić, koja je najavila uređenje i drugog stana za samostalno stanovanje.
Nakon dodjela priznanja i nagrada natjecateljima, na bogatom stolu uz kolače i piće bilo je nadohvat i obilje slasnog fažola s kobasicama, kojeg je pripremila kulinarska ekipa Ankice Bilaver.