Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ABA LIGA Stipčević potvrdio sve sumnje da je ‘nešto trulo’ na Višnjiku

20.10.2020. 09:02


Krka je po već uvriježenom običaju u Krešinom domu uzela abaligaške bodove, a regionalna agonija Zadra koji je kao i prethodnih godina protiv jedne prosječne slovenske momčadi pokazao da ne zna igrati ponovno se pokazala realnom stvarnošću. Nije domaća momčad odigrala nimalo dobru utakmicu, gosti su bili ti koji su diktirali tempo i praktički svo vrijeme proveli u vodstvu, a računali su na Višnjiku da će Krka doći ranjena i neutrenirana od karantene u kojoj su proveli dugih 10 dana. Ispalo je zapravo obrnuto, a krvnikom domaćeg sastava pokazao se Rok Stipčević koji je igrao kao navijen te na kraju zabio i pobjedonosni koš. Treći poraz na otvaranju ABA lige u očaj je bacio malobrojnu publiku u Krešinom domu kao i Ivana Perinčića koji je uskočio na kormilo Zadra nakon samoizolacije Veljka Mršića netom prije utakmice. Neće Perinčić po dobrome pamtiti svoj debi na zadarskoj klupi, a ostat će zapisano da je njegova momčad uspjela promašiti čak 16 slobodnih bacanja (19-35) i da je dopustila protivniku da ih istorpedira s čak 13 trica.


12 promašenih bacanja Zadra
Najzanimljiviji detalj u prvih pet minuta ležao je u podatku da nijedan koš nije pao izvan reketa. I Zadar i Krka pokazali su tendenciju završavanja napada pod obručem, a prvi uopće vanjski šut na utakmici je ubacio Rok Stipčević što je odvelo njegovu momčad na tri plusa (9:12). Taj ubačaj je naznačio da će baš 34-godišnji Zadranin u dresu Krke ući u pravi šuterski ritam i s njegove dvije trice uz malu pomoć Vrapca zeleni iz Novog Mesta bježe krajem prve dionice na sedam viška (18:25). Četiri trice iz osam pokušaja ubacila je u prvih 10 minuta slovenska momčad, a po njihovim kretnjama i govoru tijela nije se mogla osjetiti 10-dnevna samoizolacija na koju kartu su sigurno igrali u stožeru domaćina u pripremi utakmice. Da su potpuno u utakmici igrači Krke su potvrdili početkom druge četvrtine kad je Vrabac ukrao loptu Vukoviću na centru i snažno zakucao s urlikom za 22:27. S druge strane živost se počela nazirati nakon ulaska Cartera koji je u kratko vrijeme iznudio četiri izlaska na liniju za slobodna bacanja, pritom ukrao dvije lopte, ali to ni blizu nije bilo dovoljno za rezultatsko približavanje gostima jer je Amerikanac ubacio tek četiri od osam s linije (26:30) dok je na drugoj strani Škedelj mrtvo-hladno zabio tricu, a Vučetić iz napadačkog skoka ubacio za najvećih plus devet Krke (26:35). Četiri minute do poluvremena Perinčić je u svom debiju na klupi Zadra itekako imao razloga za zabrinutost jer ne samo da mu je momčad ozbiljno zaostajala za protivnikom već su Slovenci u tom razdoblju doslovno zaključali svoj koš. U tome su im vidno pomogli i domaći košarkaši koji su promašili čak 12 slobodnih bacanja u 19 minuta igre, a obraz im je donekle osvjetlao napadački skok preko kojeg su uspjeli na odmor otići s tek tri minusa (34:37). Gilbert i Vuković su spretnim reakcijama pod gostujućim košem ipak nekako zamaskirali vrlo loš prvi dio utakmice, koji je naznačio da će se u nastavku teško do pobjede.


Od ponora do povratka
S tek dva donekle raspoložena igrača, Vukovićem (12p, 5sk) i Gilbertom (5p, 5sk), plan o pokoravanju Krke nakon šest godina nije bio realan. Posebno nakon dva nova dalekometna ubačaja Rebeca i Stipčevića na otvaranju treće četvrtine s kojima gosti ponovno odlaze na devet prednosti (34:43). Nije bio tu kraj zadarskim mukama jer je okuražena Krka nanjušila krv i nastavila šutirati izvan perimetra što ih je donijelo 13 viška (41:54) polovicom treće dionice. Ubacio je jednu Camphor, a Rebec dvije i to iz poprilične daljine te se omča oko vrata domaćem sastavu ozbiljno počela stezati. Srećom, razbuđuju se Zadrani te serijom 13:1 kupuju kartu za zadnji vlak. Gilbert, Carter i Vuković pronašli su načina za kazniti gostujuću obranu i spuštaju Krkino vodstvo na 49:54. U završnoj minuti treće četvrtine novi impuls Zadru donosi Carter odličnom reakcijom nakon napadačkog skoka dok je i Junaković pogodio izvan perimetra te se u zaključnih 10 minuta ušlo s tek minimalnom prednošću Krke (54:55). Gotovo idealna situacija za Perinčića i ekipu jer su do pred kraj treće dionice opasno visjeli da ne odu u rezultatsku katastrofu. No, nije se ni taj ekspresni oporavak zadarskih nada pokazao dugovječnim. Gosti su ponovno uspostavili kontrolu igre, posebno u obrani, i efikasno neutralizirali sve pokušaje Zadra koji su u prvih pet minuta zadnje četvrtine ubacili tek četiri poena. Slovenci nisu propustili tu novu priliku te su preko Škedelja, Stipčevića, Rebeca i Bariča za završnicu osigurali više nego solidnih 10 plusa (58:68). Ostale su Zadru tek tri minute za pokušaj popravka nastale štete, ali nije im na to dao ni pomisliti Stipčević koji petom svojom tricom postavlja na 60:71. Činilo se da je tu i kraj cijeloj priči, no u dvije i pol minute su Vuković i Mavra uz jedno pogođeno bacanje Gilberta iskreirali 9:0 seriju s kojom se na 32 sekunde do kraja Zadar primakao na dva zaostatka (69:71). Perinčić je pozvao minutu odmora i odlučio se za branjenje do kraja gostujućeg napada, no ponovno se ukazao Stipčević koji je nakon izolacije čekao do kraja napada i iz skok-šuta ubacio za 69:73. U preostalih 10 sekundi nisu uspjeli Zadrani stići do nove prilike za preokret. Mavra je promašio tricu, Vuković je pretrpio faul, pogodio prvo, promašio drugo bacanje, no lopte se dočepao Škifić i tako je Krka stigla do prvih ovosezonskih abaligaških bodova dok će na njih momčad s Višnjika morati još čekati. Prvo ime susreta bio je Rok Stipčević koji je ubacio 20 poena uz pet trica dok je kod domaćina Vuković ubacio također 20 uz devet skokova, a Gilbert je zabio 12 koševa uz 13 skokova.




ZADAR        70
KRKA        73


(18:25, 16:12, 20:18, 16:18)


ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 300. Suci: Ilija Belošević, Dragan Porobić, Vladimir Vesković.
ZADAR: Carter 11, Palokaj, Brala 3, Vuković 20, Bursać 4, Junaković 7, Worku, Mavra 11, Galloway, Planinić 2, Gilbert 12. Trener: Ivan Perinčić.
KRKA: Stergar, Jančar, Camphor 5, Stipčević 20, Vrabac 6, Barič 4, Kosi 4, Škifić 2, Škedelj 8, Lapornik 12, Rebec 15, Vučetić 7. Trener: Vladimir Anzulović.
Šut za dva: Zadar 18-38 (47%); Krka 15-30 (50%).
Šut za tri: Zadar 5-16 (31%); Krka 13-30 (43%).
Slobodna bacanja: Zadar 19-35 (54%); Krka 4-9 (44%).
Skokovi: Zadar 42 (24+18); Krka 29 (20+9).
Osobne pogreške: Zadar 18; Krka 32.
 


Mršiću propisana samoizolacija


Nekoliko sati prije početka utakmice s Krkom na službenim stranicama kluba s Višnjika objavljeno je da je treneru Zadra Veljku Mršiću iz predostrožnosti propisana mjera samoizolacije, jer je bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na COVID-19. Trener Mršić do daljnjega neće voditi momčad tj. dok mu ne prođe period samoizolacije, a do tada će Ivan Perinčić biti prvi trener momčadi.