Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HT PREMIJER LIGA Vručinić: Previše propusta u obrani

20.10.2020. 08:55


Pošteno smo se namučili za ovu pobjedu – priznao je trener Zaboka Ivan Tomas, dodavši:
– Možda ovih 12 razlike izgleda dosta, ali utakmica je bila dugo otvorena. Sonik se nikako nije predavao.
Sonik-Puntamika svakako nije bila favorit na gostovanju kod Zaboka. Momčad koja u rosteru ima niz kvalitetnih i iskusnih igrača, nije kod kuće potpuni autsajder niti protiv Cibone, Zadra ili Splita, a sigurno je favorit protiv svih ostalih momčadi u svojoj dvorani. No, Puntamičani su u Zabok stigli s omjerom 3-1 i diobom vrha ljestvice sa Zadrom, Cibonom i Goricom. I nisu zadarski košarkaši odigrali dobro. Pogotovo ne u obrani. Ali i s tom nešto lošijom predstavom, su bili u igri pa skoro do kraja utakmice. Četiri minute do kraja bilo je -4, dvije minute pred kraj samo -5. Ipak, serijom 4:0 u tim trenucima Zabok je prelomio dvoboj.
– Imali smo previše grešaka i propusta u obrani, a tako se ne mogu dobivati gostujuće utakmice – ističe Marin Vručinić, igrač Sonika koji sa suigračima nije uspio iskontrolirati poprilično brzi napad Zaboka. Na trenutke je zadarska momčad probala podignuti intenzitet, ali nedostajalo je koncentracije da se to valorizira. A kada je bilo najpotrebnije, Zadrani se nisu uspjeli potpuno vratiti u igru.


Obrana i »obrana«
– Prelagano smo primali poene, dok smo na drugoj strani teško dolazili do svojih izglednih situacija. Stalno smo bili na liniji povratka, ali nikako se nismo uspjeli vratiti u utakmicu. Sada moramo analizirati ovaj poraz i krenuti dalje u pripreme za nove utakmice.
Kada se sve podvuče, košarkaši Zaboka predvođeni Damirom Markotom i Zadraninom i prošlosezonskim igračem Sonika Petrom Marićem zasluženo su stigli do važne pobjede. Konačnih 12 koševa razlike (88:76), možda ne pokazuju pravo stanje stvari na parketu, Zabok je otpor Zadrana slomio tek u posljednje tri minute utakmice.
Inače, Sonik je agresivnije ušao u igru, poveli su Zadrani 0:5, bili su agresivniji, ali su brzo ušli u bonus što je Zabok iskoristio. Tricom Gabriela Marića Zabok prvi puta vodi u 5. minuti (13:10). Drugi dio prvi četvrtine odlično je reagirao Markotu, koji je postigao 6 koševa u prvoj četvrtini, dok su goste predvodili Vručinić sa 7 i Cvitković s 12 koševa. Zabok je drugu četvrtinu otvorio lijepim polaganjem Petra Marića za +6 (26:20). Imali su domaći u nekoliko navrata osam koševa viška, te nekoliko napada za dvoznamenkasto vodstvo, ali nisu ih iskoristili, pa se na veliki odmor otišlo rezultatom 46:40. Uvodne minute nastavka pripadaju Soniku. Gosti rade seriju od 7:0 i prelaze u vodstvo u 23. minuti utakmice (46:47). Zahvaljujući Gabrielu Mariću i Markoti koji pogađa tricu Zabok u 27. minuti ima ponovno ugodnih +7 (56:49). Gostujući trener Vlašić tada zove minutu odmora, njegova momčad odgovara serijom od 5:0 (56:54), no Zabok u potpunosti pripada završnica treće četvrtine, a nakon koša Petra Marića sa sirenom domaći prvi puta imaju dvoznamenkasto vodstvo (66:56), prije ulaska u zadnjih deset minuta. Upravo je Petar Marić doveo Zabok do najvećih +13 (71:58) u 33. minuti utakmice nakon polaganja i dodatnog bacanja. No tu priči nije bio kraj. Nakon nekoliko promašenih napada i odličnih reakcija Cvitkovića i Vručinića u napadu gosti se u 36. minuti spuštaju na -5 (74:69). Stvari u svoje ruke uzima Markota i tricom preko ruke dovodi Zabok do +9 (78:69). Uzvratio je u idućem napadu Vručinić (78:72), no prvo Markota, a potom Petar Marić postižu važne koševa i pobjeda ostaje u Zaboku. Točku na i konačnih 88:76 postavlja Gabriel Marić.


Markota presudio
Zabok je prema pobjedi s 20 koševa vodio Damir Markota, a tome je pridružio i 7 skokova, te 3 asistencije. Odličan je bio i Petar Marić koji je postigao 12 koševa uz po tri skoka i asistencije, dok su Patrik Jambrović i Andro Anzulović postigli po 10 koševa, s time da je Jambrović tome pridodao i 6 skokova i 4 asistencije. Kod gostiju s 19 koševa najbolji je bio Marin Vručinić, Tomislav Cvitković pridružio je 16, a Marino Šarlija 15 uz 8 skokova. Osim Petra Marić, u Zaboku igraju bivši igrači Zadra Luka Tomas i Loure Lisica.
– Zabok je kontrolirao cijelu utakmicu, osim u uvodnim minutama koje su pripale mojoj momčadi. Izgledali smo malo umorno zbog velike potrošnje na utakmici u srijedu protiv Splita. Zabok je bez većih problema radio višak u napadu i lako dolazio do koševa. Imali smo lošu obranu jedan na jedan. Malo sam razočaran, no što je tu je. Nemoguće je da smo mi stalno na nekoj »gornjoj točci«. Zabok je dobra momčad, Ivan Tomas radi dobar posao. Za pobjedu smo morali biti na 100%, a u ovoj utakmici to nismo bili – rekao je trener Sonik-Puntamike Hrvoje Vlašić.