Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Milanović o pokretanju ovrha: “Ako država ne može plaćati svoje dugove, onda i blokirani građani imaju pravo na zaštitu”

20.10.2020. 14:31


Zoran Milanović je na Facebooku upravo komentirao kraj moratorija na ovrhe i pokretanje prve faze naplate. Evo objave predsjednika Milanovića:
“Kraj moratorija na ovrhe jučer je stotine tisuća hrvatskih građana opet prepustio na milost i, puno češće, nemilost vjerovnika među kojima uvijek prednjače financijske institucije, banke. Preuzete obveze, kako reče Vlada, moraju se izvršavati, ali izvanredne okolnosti u kojima živimo već mjesecima i zbog kojih je moratorij uveden nisu nestale i, sada je izvjesno, trajat će još mjesecima.
U situaciji kada ni sama država ne može izvršavati sve preuzete obveze, kako to vidimo u slučaju neplaćanja dugova prema dobavljačima lijekova, blokirani građani imaju pravo očekivati od države zaštitu ili barem poštenije i pravednije rješenje.
Dužnika koji ne može plaćati ratu stambenog kredita nije pravedno stavljati u isti ovršni rang s ljudima koji duguju desetke milijuna kuna.
Ako ih banke jednako tretiraju, država ne može i ne smije. Ponavljam, situacija nije redovna, a u takvim situacijama na scenu stupa Vlada. Kada su banke stavile financijsku omču zvanu švicarski franak tisućama obitelji oko vrata, Vlada je pokazala da ih se ne boji i da su joj građani na prvom mjestu.
Gospodarske posljedice pandemije su još nesagledive, ali socijalne su opipljive i traže hrabre poteze vlade bez udžbeničkih alibija.
Najmanje što Vlada može učiniti je produljenje moratorija – i to socijalno promišljeno – do pronalaska trajnog rješenja”, napisao je Milanović na Facebooku.