PANDEMIJA KORONAVIRUSA Vicković: "Približili smo se crvenoj zoni"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Sjednica Županijskog stožera civilne zaštite
Analizirajući stanje na razini župaanije zaključili smo da nam je kumulativna incidencija, odnosno broj oboljelih pacijenata na 100.000 stanovnika, porasla sa 52,9 na 83,3, što znači da smo vrlo brzo crvenoj zoni koja na razini Europe iznosi 85 oboljelih na ovaj broj stanovnika
Zvonko KUCELIN
Ilustracija

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, Šime Vicković, održao je u utorak sastanak s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Službom civilne zaštite Zadar. Osim epidemiologa dr. Alana Medića i voditelja CZ-a Miroslava Andrića, sastanku je, kaže Vicković, trebao nazočiti i ravnatelj zadarske Opće bolnice, doktor Željko Čulina, no bio je spriječen.
- Na sastanku smo analizirali stanje na razini županije te zaključili da je situacija donekle stabilna, ali i da nam je kumulativna incidencija, odnosno broj oboljelih pacijenata na 100.000 stanovnika, porasla s 52,9 na 83,3, što znači da smo vrlo blizu crvenoj zoni koja na razini Europe iznosi 85 oboljelih na ovaj broj stanovnika. Zaključili smo i da su mjere koje provodimo u županiji uspješne te da ćemo ih u slučaju nekih drastičnih promjena postrožiti, naravno, sve u dogovoru s epidemiolozima, kaže načelnk Stožera, napominjući kako se građani pridržavaju mjera te da situaciju pažljivo prate iz dana u dan kako bi se izbjegao ovaj prag ulaska u crvenu zonu.
- Danas smo imali osmero novooboljelih, što znači da još uvijek nemamo trend pada kakvom smo se nadali. No, dobra je stvar u svemu ovome što je riječ o kontaktima već zaraženih, tako da ne bi trebalo biti nekog znatnog povećanja. Treba napomenuti i to da se porast oboljelih pojavljuje i zbog povećanog broja testiranih osoba. Imamo tako zadnjih dana građana koji se, primjerice, testiraju uoči bolničkog liječenja na koje ne mogu bez potvrde o provedenom testiranju. To su ljudi koji nisu imali nikakvih simptoma i virus su otkrili slučajno. Što se tiče epidemiologa, na sastanku je naglašeno kako je najvažnije pohvatati kontakte zaraženih kako bi ih se uputilo u samoizolaciju. U zadarskoj bolnici je, pak, situacija dobra i trenutačno nam je najvažnije da novozaraženi slučajevi ne opterećuju bolnički sustav, već da mogu biti kući, naravno, ukoliko imaju blage simptome, ističe Vicković.
Analizirana je situacija i među zdravstvenim djelatnicima te je zaključeno kako je i tu stanje dobro jer u naše bolnice virus nije prodro kako je to slučaj s nekim bolnicama u Zagrebu ili u ostataku Hrvatske.
- Možemo reći da tu zapravo stojimo odlično, s tim da je na upravi bolnice da odredi na koji će se način organizirati kako bi bolnica u ovoj situaciji dobro funkcionirala. Civilna zaštita također daje sve od sebe, nadgledaju i obilaze sve što je propisano od strane Stožera kako bismo maksimalno zaštitili naše sugrađane, zaključuje načelnik Žapanijskog stožera.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno