Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PANDEMIJA KORONAVIRUSA Vicković: “Približili smo se crvenoj zoni”

20.10.2020. 14:25


Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, Šime Vicković, održao je u utorak sastanak s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo i Službom civilne zaštite Zadar. Osim epidemiologa dr. Alana Medića i voditelja CZ-a Miroslava Andrića, sastanku je, kaže Vicković, trebao nazočiti i ravnatelj zadarske Opće bolnice, doktor Željko Čulina, no bio je spriječen.
– Na sastanku smo analizirali stanje na razini županije te zaključili da je situacija donekle stabilna, ali i da nam je kumulativna incidencija, odnosno broj oboljelih pacijenata na 100.000 stanovnika, porasla s 52,9 na 83,3, što znači da smo vrlo blizu crvenoj zoni koja na razini Europe iznosi 85 oboljelih na ovaj broj stanovnika. Zaključili smo i da su mjere koje provodimo u županiji uspješne te da ćemo ih u slučaju nekih drastičnih promjena postrožiti, naravno, sve u dogovoru s epidemiolozima, kaže načelnk Stožera, napominjući kako se građani pridržavaju mjera te da situaciju pažljivo prate iz dana u dan kako bi se izbjegao ovaj prag ulaska u crvenu zonu.
– Danas smo imali osmero novooboljelih, što znači da još uvijek nemamo trend pada kakvom smo se nadali. No, dobra je stvar u svemu ovome što je riječ o kontaktima već zaraženih, tako da ne bi trebalo biti nekog znatnog povećanja. Treba napomenuti i to da se porast oboljelih pojavljuje i zbog povećanog broja testiranih osoba. Imamo tako zadnjih dana građana koji se, primjerice, testiraju uoči bolničkog liječenja na koje ne mogu bez potvrde o provedenom testiranju. To su ljudi koji nisu imali nikakvih simptoma i virus su otkrili slučajno. Što se tiče epidemiologa, na sastanku je naglašeno kako je najvažnije pohvatati kontakte zaraženih kako bi ih se uputilo u samoizolaciju. U zadarskoj bolnici je, pak, situacija dobra i trenutačno nam je najvažnije da novozaraženi slučajevi ne opterećuju bolnički sustav, već da mogu biti kući, naravno, ukoliko imaju blage simptome, ističe Vicković.
Analizirana je situacija i među zdravstvenim djelatnicima te je zaključeno kako je i tu stanje dobro jer u naše bolnice virus nije prodro kako je to slučaj s nekim bolnicama u Zagrebu ili u ostataku Hrvatske.
– Možemo reći da tu zapravo stojimo odlično, s tim da je na upravi bolnice da odredi na koji će se način organizirati kako bi bolnica u ovoj situaciji dobro funkcionirala. Civilna zaštita također daje sve od sebe, nadgledaju i obilaze sve što je propisano od strane Stožera kako bismo maksimalno zaštitili naše sugrađane, zaključuje načelnik Žapanijskog stožera.