Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

POSLOVNI USPJEH Zadrani u Berlinu grade Tesla Gigafactory 4 za Elona Muska i »Edge Tower« za Amazon i Jeffa Bezosa

20.10.2020. 09:48


Oni koji do sada u svijetu nisu čuli za Zadar, sigurno će čuti, jer svjetski poznati bilijunaš Elon Musk i vlasnik proizvođača električnih automobila Tesla, te Jeff Bezos vlasnik Amazona i brojnih drugih poznatih tvrtki, rade na dvije velike investicije u Berlinu, a u gradnji, značajnu ulogu imaju Zadrani.
Musk, kanadsko-američki multimilijarder, rođen u Južnoafričkoj Republici, svjetski poznat ne samo kao osnivač Tesla Automobila, već i po sudjelovanju u osnivanju internetskog sustava plaćanja PayPal, kao i kod tvrtke SpaceX koja radi na projektu razvoja i organiziranja komercijalnih letova u svemir, u Berlinu gradi prvu Gigafactory tvornicu koja će proizvoditi Tesla automobile i baterije, u Europi.
Zanimljivo je kako na milijunskom projektu značajnu ulogu imaju i Zadrani. Naime, Zadranin Tonći Vanjak je nakon dovršetka novog digitalnog centra u kojem će se odvijati preko 3000 projekta najveće izdavačke kuće njemačke Axel Springer Verlag kojeg je projektirao jedan od najpoznatijih svjetskih arhitekata Nizozemac Rem Koolhaas, ugovorio je nove projekte za tvrtku Wing77.


​Neviđeno brza izgradnja
Riječ je o vrlo zahtjevnim istaknutim projektima, o kojima izvještavaju brojni njemački i svjetski mediji. Tonći Vanjak je osigurao daljnje poslove za izaslane djelatnike tvrtke Wing, koji su kao prvi startali i započeli izgradnju Tesla Giga Factory 4. početkom lipnja 2020. godine te ugradili prve betove u tvornicu.
Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg Njemačka, četvrta je velika tvornica proizvođača automobila Tesla, i prva europska Gigafactory tvornica »Giga Berlin« za proizvodnju električnih automobila, koja se upravo gradi u mjestu Grünheide na vanjskom jugoistočnom rubu Berlina.
Tesla planira novu tvornicu otvoriti već u svibnju 2021. godine, proizvoditi u njoj 500.000 automobila godišnje i zaposliti oko 12.000 radnika.
Tonći Vanjak je osigurao poslove za izaslane djelatnike tvrtke Wing, koji su kao prvi startali i započeli izgradnju Tesla Giga Factory 4. Početkom lipnja 2020. godine ugradili su prve betone, a do sada neviđeno brzoj izgradnju svjedočio je i sam Elon Musk, koji je već 4. rujna došao na tradicionalno obilježavanje završetka grube konstrukcije prve proizvodne dvorane.
– Musk je održao sastanak u njemačkoj Vladi, a drugi dan se odmah uputio u obilazak gradilišta, gdje su ga čekali novinari. Spontano je odgovarao na upite novinara brojnih njemačkih medija okupljenih ispred ulaza na području tvornice, zahvalio se i otišao na sastanak s glavnim izvođačima, njemačkim tvrtkama Max Bögl i Goldbeck. Potom je sudjelovao na Richtfestu, proslavi koja se tradicionalno održava nakon završetka određenih građevinskih radova, na kojoj su ove godine sudjelovali i hrvatski radnici- kaže Vanjak.


Zadarska ekipa
Nakon Tesle, hrvatska tvrtka ne treba brinuti za daljnje poslovne projekte. Vanjak je već osigurao i tvrki donio drugi kapital, odnosno izgradnju »Edge Towera« 150 m visokog poslovnog tornja za tvrtku Amazon.
Za realizaciju svih poslova Tonći Vanjak je okupio značajnu »zadarsku ekipu«.
Tu su mladi diplomirani inženjeri Tomica Čudina iz Pakoštana, Stjepan Vidaković iz Biograda, mlada buduća zadarska inženjerka Katarina Zagrić, te Joso Dević iz Sukošana, nekadašnji kapetan zlatne košarkaške ekipe. Značajno je napomenuti kako je Dević u redovima poznatih zadarskih košarkaša kao što su Boris Hrabrov, Danijel Jusup, Zdenko Babić, Mirko Zelić. Tonći Vanjak i legendarni trener i stomatolog dr. Živko Dijan. Osim košarke, Devića i Vanjka veže poslovna suradnja na brojnim projektima duga već dva desetljeća. Dević ima samo riječi hvale za svog poslodavca Tonćija Vanjka koji je nakon brodoloma tvrtke Viadukt i brojnih drugih padova, uspio organizirati i hrvatskim građevinarima iz dvije-tri hrvatske građevinske tvrtke osigurati značajno mjesto u sudjelovanju značajnih svjetskih projekata. Pri tome je Vanjak omogućio mladim inženjerima da svoju stručnu i financijsku egzistenciju i razvoj osiguraju unutar hrvatskih tvrtki, te time spriječio da trajno napuste domovinu i domaće tvrtke.




Mladi stručnjaci
Najmlađi inženjeri Stjepan Vidaković i njegova zaručnica Katarina koje Vanjak izuzetno hvali, ističu kako svoj posao obavljaju iz Zagreba, gdje rade tehničku pripremu i obračune, uz česte odlaske u Njemačku. Tamo na licu mjesta rješavaju ostala tehnička pitanja.
Diplomirani inženjer Tomica Čudina, obogatio je svoje iskustvo sedmogodišnjim radom u Njemačkoj. Vanjak ističe kako je on njegova desna ruka i nezamjenjiv kad je riječ o tehničkoj podršci. Čudina kaže, iako u Njemačkoj rade »samo« kao podizvođači, ovakvu mogućnost sudjelovanja na svjetskim projektima, tehnički složenim i zahtjevnim, raznolikim kao npr., podzemna željeznica i tunel u Hamburgu i Nürnbergu, poslovnih objekata tvrtke Bosch u Stuttgartu, hotela i poslovnog centra u Münchenu do aerodroma i sada Mega tvornice Tesle i nebodera Amazona nećete naći niti u daleko većim razvikanijim građevinskim koncernima.
Tonći Vanjak na kraju ističe kako su iza njega zaista teške godine koje su donijele slom hrvatskog građevinarstva i velikih građevinskih tvrtki koje je vodio u Njemačkoj.
– Jedino ovakva mlada stručna ekipa u kojoj prednjače Zadrani, daje motiv da ja i kolege Karlo Alesković, Franjo Tomac i Dubravko Babić prenesemo svoje bogato iskustvo i prepustimo sve mladima. Tradicionalno građevinarstvo smo izgubili, a jedino se još gospodarsko udruženje GIU Ingra-Det na čelu s Zoranom Andročecom se bori da okupi hrvatske tvrtke. Okupljaju 60-tak hrvatskih tvrtki brodograditelja, montažera malih i srednjih tvrtki, koje na taj način ne dopuštaju da se raspadnemo i prepustimo i to malo stručne radne snage koja je opstala da trajno napusti Hrvatsku. (Marijana DOKOZA)


ZADARSKA EKIPA


Tu su mladi diplomirani inženjeri Tomica Čudina iz Pakoštana, Stjepan Vidaković iz Biograda, mlada buduća zadarska inženjerka Katarina Zagrić, te Joso Dević iz Sukošana, nekadašnji kapetan zlatne košarkaške ekipe