Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

STABILNO STANJE Veći proboj korone među zdravstvenim osobljem paralizirao bi zadarsku bolnicu

20.10.2020. 09:38


Baš kako je i bilo najavljivano od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) već samim početkom jeseni nas je dočekao povećan broj oboljelih od koronavirusa s težom kliničkom slikom, što je djelatnike u zdravstvenom, ali i školskom sustavu primoralo da se pripreme na nadolazeće razdoblje. Proboj virusa dogodio se u domove za starije i nemoćne, školski sustav, ali i u zdravstveni sustav i to među najvulnerabilniju skupinu, onkološke bolesnike. Brojke novozaraženih na nacionalnoj razini dosegle su rekorde od preko 1000 pacijenata na dnevnoj razini, što je rezultiralo i uvođenjem novih epidemioloških mjera. Ipak, na sreću, prema riječima dožupana i načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vickovića, stanje na našem području je za sada relativno stabilno i pod kontrolom.
– Prošlo je 14 dana samoizolacije za sve zaposlenike i korisnike Doma za odrasle osobe u Zemuniku. Svi su negativni na koronavirus i Dom funkcionira normalno kao i prije. Od polovice ovog tjedna u dogovoru s epidemiolozima omogućit će se, naravno uz preporuke HZJZ-a, posjete u Dom u Zemuniku, koje smo po prodoru virusa bili zabranili, naglasio je Vicković.
S obzirom na povećani broj novozaraženih osoba koronavirusom na nacionalnoj razini, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije ističe kako je stanje u našoj županiji za sada zadovoljavajuće i pod kontrolom te smatra kako su trenutačno raspoloživi kapaciteti kreveta u Općoj bolnici Zadar i Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na moru dovoljni za crnji scenarij od ovog kojeg trenutačno imamo na našem području.


Razradili tri modela
– Razradili smo nekoliko varijanti na koji način funkcionirati u određenim mogućim uvjetima. Dakle, radi se o tri modela prema kojima bismo se u zadanim trenutcima ponašali. U ovom trenutku imamo 40 ležajeva u OB Zadar te 10 u bolnici u Biogradu. U slučaju da dođe do nekakvog ogromnog povećanja oboljelih, automatski ćemo aktivirati i šator koji je smješten ispred bolnice, ali ćemo i sukladno procjenama bolničkog stožera, smanjivati broj raspoloživih kreveta na nekim odjelima u sklopu zadarske bolnice, čime bismo dobili veći broj potrebnih ležaja za covid bolesnike, istaknuo je Vicković dodajući kako bi rezultat toga neminovno utjecao na zdravstveni sustav i to na način da bi se automatizmom povećale liste čekanja. Naime, ne mogu se zauzeti kreveti na određenim odjelima, a očekivati da oni normalno funkcioniraju, kako s pregledima, tako i s operativnim zahvatima.
Smatra kako je za relativno dobro stanje na našem području ključno pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera te naglašava kako s odgovornim ponašanjem treba nastaviti i dalje.
– Situacija na nacionalnoj razini što se tiče brojki novooboljelih nije dobra, no kod u našoj županiji je donekle stabilno, budući da su broj novozaraženih povećali isključivo kontakti do sada pozitivnih pacijenata. Dakle, 95 posto novozaraženih su zapravo obiteljski kontakti. Treba apelirati da se ljudi i dalje pridržavaju svih mogućih mjera koje su propisane jer samo na taj način možemo zaustaviti ovaj problem s koronavirusom, ističe Vicković.
U slučaju proboja koronavirusa u bolnički sustav, kao što se nedavno primjerice dogodilo u Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice, funkcioniranje zdravstvenog sustava bilo bi ozbiljno ugroženo, prvenstveno zbog izloženosti zdravstvenog kadra zarazi, zbog koje bi se moglo dogoditi da o oboljelima nema tko brinuti.


Dobro stanje s bolničkim osobljem
– U slučaju da se sličan scenarij dogodi unutar zadarske bolnice, mi ne bismo bili u mogućnosti izvršavati sve svoje potrebe i zahtjeve u zdravstvenom sustavu. Automatski bi slali dopis prema Ministarstvu zdravstva sa zahtjevom da nam raspodijele liječnike i medicinsko osoblje, odnosno ljude koji su nam nužno potrebni iz drugih bolnica, odnosno ustanova, ukoliko takvih ima slobodnih. To je opcija koja se rješava odlukom resornog ministra. Mi na razini županije možemo dogovorno raspodjeljivati naše zaposlenike tako da budu malo kod u bolnici u Zadru, malo u Biogradu. Za sada je srećom sve pod kontrolom i nemamo takvih problema s na covid pozitivnim kadrom unutar bolnica. Stanje kod nas je relativno stabilno u odnosu na ostatak Hrvatske, no vidjet ćemo što će nam donijeti možda već sutrašnji dan. Stanje se prati iz dana u dan i u skladu s tim se ponašamo i donosimo odluke, rekao je Vicković ističući kako se već danas sastaju predstavnici Stožera civilne zaštite Zadarske županije s epidemiolozima, predstavnicima Stožera civilne zaštite Grada Zadra te predstavnicima OB Zadar kako bi još jednom utvrdili postojeće stanje u našoj županiji te razmotrili moguće uvođenje novih ili popuštanje postojećih epidemioloških mjera na našem području.
Trenutačnim mjerama na nacionalnoj razini čini se najviše su pogođeni ugostitelji, vlasnici klubova, restorana, kafića i sl. Iako su se odluke do sada donosile s primjenama na regionalnoj razini, usprkos relativno malom broju novooboljelih u Zadarskoj županiji, zadnje mjere zbog rekordnih brojki novooboljelih uveo je Nacionalni stožer za cijelo područje RH.




Pobornik strožih mjera
– Meni je žao da su se ugostitelji našli pogođeni najnovijim mjerama, no to je propisao Nacionalni stožer. Jednostavno je situacija takva da se moramo toga pridržavati, kako bi što prije riješili ovaj problem i konačno počeli normalno živjeti. Mi se ukoliko želimo, kao Stožer civilne zaštite Zadarske županije možemo obratiti središnjici te tražiti da se takve mjere ukinu za našu županiju. Bi li oni uvažili naš zahtjev ili ne bi, ovisilo bi o njihovoj procjeni, no osobno sam pobornik strožih mjera kako bismo se normalizirali čim prije. Ako će nam drastičnije mjere u tome pomoći, onda ih podržavamo, naglasio je načelnik Stožera.
Što se tiče stanja unutar školskog sustava na području Zadarske županije, Vicković naglašava kako i on trenutačno funkcionira u zadovoljavajućim okvirima, bez obzira na nekoliko proboja unutar osnovnih škola u Privlaci, Pridrazi, Polači i Preku.
– Zadnja situacija je bila u školi u Privlaci gdje smo imali jednu pozitivnu učenicu, te je automatski njezin razred išao u samoizolaciju. Prešli su na model C, odnosno online nastavu i to za sada funkcionira. Imali smo situaciju u Pridragi, gdje je svih 16 učenika išlo u samoizolaciju, kao i njihova učiteljica. Pratimo njihovo stanje te se po isteku 14 dana samoizolacije očekuje i njihovo normalno uključivanje u školski sustav. Osim toga imali smo još slučajeve u Polači i u Preku. Podatke o gradskim školama nemam jer im je Grad Zadar osnivač, zaključio je Vicković dodajući kako je za sada uglavnom sve pod kontrolom i u ovim postojećim uvjetima sve funkcionira zadovoljavajuće.