Ribarstvena politika usmjerena na inovativnost i konkurentnost na međunarodnom tržištu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
Zadarski sastanak o održivom ribarstvu i komercijalizaciji ribljih proizvoda
Provedba projekta namijenjena je privatnom sektoru, kojem će se inovacijama pomoći da s jednakom količinom napora postigne bolju tržišnu cijenu. Upotrebom tehnologija koje se temelje na održivom ribarstvu cilj nam je zaštiti Jadransko more i smanjiti pritisak na riblji fond, istaknuo je Segarić te dodao kako ovaj projekt omogućava ribarima da usvoje nova i inovativna rješenja kako bi bili što konkurentniji na međunarodnom tržištu
Vedran SITNICA/ ZL
Nazočni u Centru za kreativne industrije u Zadru slušali o projektu PRIZEFISH

U Centru za kreativne industrije u Zadru jučer je održan sastanak prekogranične suradnje na temu »Inovativne projekcije proistekle kroz organizaciju pilot projekata u poslovanju i trženju proizvodima ribarstva kroz projekt »PRIZEFISH« i »Održivo ribarstvo na Jadranu kroz inovativne tehnologije i jadranske riblje proizvode«.

Inovacije u ribarstvu

Cilj PRIZEFISH projekta je razvoj prekograničnog opskrbnog i vrijednosnog lanca u ribarstvu, kako bi se kapitalizirale prekogranične inicijative i inovacije u svrhu dugoročnog povećanja ekonomske, ekološke i socijalne održivosti u obalnom području Jadrana.
- Projekt se provodi od 1. siječnja 2019. godine, a planirani završetak mu je 31. prosinca ove godine. PRIZEFISH se provodi u sklopu prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska, a vrijednost mu je 3.117.000 eura. Vrlo je interesantan Zadarskoj županiji, jer se radi o inovacijama o preradi i ulovu ribe, što bi bez ovakvih projekata bilo teško izvedivo i održivo, kazao je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, te dodao kako na projektu sudjeluje 14 partnera.
- Na našim se ribaricama ugrađuje dodatna oprema u vidu pumpe, koja će ribarima olakšati rad i povećati kvalitetu ulovljene ribe. Provedba projekta namijenjena je privatnom sektoru, kojem će se inovacijama pomoći da s jednakom količinom napora postigne bolju tržišnu cijenu. Upotrebom tehnologija koje se temelje na održivom ribarstvu cilj nam je zaštiti Jadransko more i smanjiti pritisak na riblji fond, istaknuo je Segarić, te dodao kako ovaj projekt omogućava ribarima da usvoje nova i inovativna rješenja u svakodnevnom radu, kako bi ostali i bili što konkurentniji na međunarodnom tržištu. Održivost ribarstva jednako je ključna za morski ekosustav, ali i za nastavak kvalitetnog postojanja ribarske industrije.

Podizanje kvalitete ribljih proizvoda

Opći cilj projekta je potaknuti talijanska i hrvatska mala i srednja poduzeća te organizacije proizvođača na veću angažiranost u ribarstvu i komercijalizaciji ribljih proizvoda, kako bi se osigurala konkurentnost tih proizvoda, ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu. Ovaj cilj se namjerava ostvariti razvojem inovacija ribljih proizvoda s dodanom vrijednošću uz pomoć eko oznaka koje ispunjavaju okolišne, ekonomske i društvene zahtjeve.
- Pružena nam je velika prilika da sa širom i stručnom javnošću podijelimo dostignuća i ciljeve, koje smo postigli radom na ovom projektu. Njegov uspjeh značajan je jedino ako dionici ribarske industrije iz njega mogu izvući pozitivne smjernice, tehnologije i načine unaprjeđenja proizvodnje, prerade i izlova ribe, kazala je dr. Alessia Cariani sa Sveučilišta u Bologni dodajući kako je naglasak na valorizaciji postojećih kapaciteta i ribljeg fonda Jadranskog mora, temeljenoj na pozitivnim i ekološkim praksama, usmjerenim k očuvanju ribljeg fonda i održivom ribarstvu, koje za ishod ima pozitivne učinke na ribare i djelatnike u ribarskoj industriji.

Novi pogled na ribarstvo u Europi

Očekivani rezultati utjecat će na četiri aspekta ribarskih opskrbnih lanaca. U velikom će dijelu utjecati na povećanje svijesti ribara i potrošača o dobrobiti održivih proizvoda, što će utjecati na promjenu načina proizvodnje i izlova ribe. Te će promjene uvjetovati pojavu novih certificiranih proizvoda te će se modernim marketinškim tehnikama, temeljenim na brendiranju i etiketiranju proizvoda iskoristiti novi kanali distribucije i prodaje. Posljednji je zadatak kontinuirano prenošenje informacija, kako bi se poboljšala svijest o donošenju odluka koje utječu na izgradnju jadranskih lanaca dodane vrijednosti.
- Kao članica Europske unije, Hrvatska je prihvatila zajedničku ribarstvenu politiku, čiji su ciljevi usmjereni prema održivom ribarstvu i akvakluturi u ekonomskom, ekološkom i društvenom smislu. Kroz sam se projekt stoga pokušalo iznaći nova tehnološka rješenja, kako bi se ribarima omogućili bolji uvijeti rada, povećanje prihoda i nova inovativna tehnološka rješenja za unaprjeđenje djelatnosti, zaključila je Valentina Andrić, voditeljica Službe za podršku u korištenju mjera ribarstvene politike u područnoj jedinici Zadar pri Ministarstvu poljoprivrede.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno