Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Generalić od danas u Sv. Petru i Andriji

Autor: Dragana Glavočić

19.11.2008. 23:00
Generalić od danas u Sv. Petru i Andriji


Oduševljavamo se čudima svetaca i zato ih slavimo, ali ovo čudo dolazi od običnog čovjeka koji talentom zapažanja prenosi unutrašnje, duhovno bogatstvo i stvara umjetničko djelo vrijedno divljenja, kazao je Sorić
U organizaciji udruge “3000 godina za dar” iz Zadra i POU galerije “Dom na žalu” priređuju danas izložbu slikara Milana Generalića pod nazivom “Sveti Krševan i zaštitnici” u galeriji “Sveti Petar i Andrija stari” s početkom u 11 sati.
Ravnatelj POU “Dom na žalu” Ante Sorić kazao je da je Generalićev rad upoznao tijekom izložbe u Muzeju “Marija Skurjeni” u Zaprešiću.
– I tada sam požalio što vrsnog majstora olovke i kista nisam upoznao za vrijeme vođenja Muzejskog prostora, MGC-a, Muzeja “Mimara” i Galerije “Klovićevi dvori”. Umjetnička mašta i Milanovo likovno stvaralaštvo proizlaze iz obiteljske radionice Generalić. Ne pada jabuka daleko od stabla. Oduševljavamo se čudima svetaca i zato ih slavimo, ali ovo čudo dolazi od običnog čovjeka koji talentom zapažanja prenosi unutrašnje, duhovno bogatstvo i stvara umjetničko djelo vrijedno divljenja, kazao je Sorić.
Mario Lenković, ravnatelj Muzeja “Matija Skrujeni” kazao je za Generalića da njegov rad mora biti prikazan javnosti jer on kao umjetnik i stvaralac poseže duboko u prošlost, u biblijsku ikonografiju, ali ujendo ostaje i u sadašnjosti.


 O MILANU GENERALIĆU


Milan Generalić rođen je 18. ožujka 1950. godine u Hlebinama gdje je završio osnovnu školu. Godine 1969. završava Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, na Odjelu za slikarstvo. Prve poduke iz tehnike slikarstva na staklu dobiva u jedanaestoj godini od svog strica Ivana Generalića. Prvu samostalnu izložbu ostvaruje 1969. godine, a potom su uslijedile brojne izložbe u zemlji i inozemstvu. Član je hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radi i živi u Hlebinama.