Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Manje riječi – više djela

Autor: Ivan Knežević

19.11.2008. 23:00
Manje riječi – više djela

Foto: Vedran SITNICA



Iz Višnjika ovih dana nije bilo odveć vijesti (iz Jazina, iz sjedišta kluba bila je ona o blokiranom računu) i to je na neki način – dobro. Igrači su govorili kad bi ih netko nešto upitao, a trener nije istupao
Oni Zadrani koji baš budu htjeli, moći će u subotu otići do Splita i tamo pogledati utakmicu Split – Cibona. Zato jer će Zadar već u petak odraditi svoju utakmicu u Podgorici, a mnogog zadarskog navijača itekako zanima kako će Cibona proći na Gripama. Hoće li izgubiti ili neće… Sve je to u NLB ligi, u natjecanju koje dijeli mnoštvo bodova koji su potrebni i Zadru i Ciboni za sudjelovanje u Euroligi. S aspekta tog cilja Zadru je, dakle, najbolje kad Cibona ne pobjeđuje, ali je i obrnuto. Tako je skrojeno i do daljega će tako biti.
Dakle, dok se Cibona bude pripremala za odlazak u Split, dotle će Zadar u Podgorici igrati s Budućnosti. Iz Višnjika ovih dana nije bilo odveć vijesti (iz Jazina, iz sjedišta kluba bila je ona o blokiranom računu) i to je na neki način – dobro. Igrači su govorili kad bi ih netko nešto upitao, a trener nije istupao. Da je ustrebalo, da je bilo nešto izvanredno, vjerojatno bi i trener ponešto rekao. Ovako, možemo zamisliti da je s momčadi sve u redu i da je trenutačno najveći problem to što se učvrstila spoznaja da još neće biti Damira Rančića.
Ako se čovjek želi malo baviti razmišljanjem o tomu što se i kako na treninzima radi, nema problema. Samo zatvori oči i vrti slike. Jer, u dvoranu nije moguće ući onim osobama koje tamo nemaju nekog posla. Zato je najbolje, uz kavu, zatvorenih očiju gledati kako, na primjer, Malik Dixon smišlja akcije jednu za drugom. U jednoj će, recimo, uposliti Todora Gečevskoga ispod koša. U drugoj će dodati Marlonu Garnettu na krilo, na otvoreni šut. U trećoj je sam sebi osigurao ulaz i poentiranje, pa je u četvrtoj dobro osmislio i izveo dva-tri poteza koji će dovesti do toga da Jere Macura ima otvoreno zakucavanje… Možemo razmišljati i o obrani. Kako će Aco Petrović postaviti obranu u petak u Morači? Hoće li krenuti na čovjeka pa ako ustreba pribjeći zonskoj obrani? Hoće li na početku usaditi u reket Gečevskoga i Macuru ili Gečevskoga i Tomu Ružića? Može se i nagađati o tomu hoće li Juby Johnson biti dovoljno spreman da bi počeo u petorci? Ili će, pak, Hrvoje Perić biti jedan od petorice u prvoj sekundi? Svašta se još može vidjeti u razmišljanjima, samo ako čovjek ima vremena i ako to baš hoće. Ako neće, ne mora. Može čekati petak i televizijski prijenos pa se uživjeti u utakmicu.
Nedvojbeno utakmica u petak spada među one koje bi bilo dobro dobiti i to ponajprije zbog razloga koji je istaknut u početku teksta. U kontekstu bodova za Euroligu. Jer, svaka nova i nova pobjeda Zadra donosit će CibonI nove i nove brige. I to ne treba kriti, ne treba od toga bježati niti treba prikazivati u bilo kakvom drugačijem svjetlu. Odnos Zadra i Cibone takav je kakav jest i Bog zna kad će se promijeniti. Možda nikad.