Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Naplata 8 milijuna kuna iz TIZ-ove imovine u Srbiji

Autor: Teuta Babajko Jamičić

19.11.2008. 23:00
Naplata 8 milijuna kuna iz TIZ-ove imovine u Srbiji

Foto: Vedran SITNICA



Vrijednost tvrtke Centro tekstil Beograd u Srbiji procijenjena je na 1,4 milijuna američkih dolara, što približno odgovara visini potraživanja bivših djelatnika TIZ-a
Bivši djelatnici Tekstilne industrije Zadar, potpisali su još jednu peticiju za isplatu preostalih 8 milijuna kuna, koji im pripadaju temeljem sudske odluke na račun zaostalih plaća i otpremnina te će je ovih dana, zajedno s prijedlogom za realizaciju spomenutih potraživanja, uputiti Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva. U povodu toga jučer je održana konferencija za novinare ispred nekadašnjih pogona TIZ-a, gdje se okupilo stotinjak bivših djelatnika, koji su, kao i još 300 radnika, izgubili radna mjesta nakon što je nekoć jedna od najboljih hrvatskih tvrtki u tekstilnoj industriji, 2000. godine otišla u stečaj s likvidacijom.
Podsjetimo, sudskom odlukom bivšim djelatnicima TIZ-a dosuđeno je 13 milijuna kuna na račun zaostalih plaća i otpremnina, no 2004. godine, isplaćeno im je svega 4,5 milijuna kuna. Kako je nakon zaključenja stečaja 2007. godine, u stečajnoj masi ostalo svega 240 tisuća kuna, bivši djelatnici TIZ-a još uvijek čekaju isplatu preostalih 8 milijuna kuna.
Prema riječima pravnog zastupnika SSSH-a Vedrana Uranije, TIZ je u vrijeme pokretanja stečajnog postupka s likvidacijom bio u većinskom vlasništvu Fonda za privatizaciju zbog čega se državnom vrhu, odnosno Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva još jedanput upućuje peticija s nagodbom, odnosno prijedlogom za isplatu radničkih potraživanja u iznosu od 8 milijuna kuna.
– Radnici TIZ-a imaju podršku nadležnih institucija glede naplate pravno dosuđenih potraživanja, što do sada nije realizirano zbog nepostojanja modusa putem kojeg bi radnici dobili novac koji im pripada. No, model postoji jer TIZ u Srbiji ima imovinu, tvrtku Centro tekstil Beograd, koja nije obuhvaćena stečajem, a čija se vrijednost procjenjuje na 1,4 milijuna američkih dolara, što će Hrvatskoj biti vraćeno procesom međunarodne sukcesije, govori Uranija te nastavlja kako će Hrvatska putem međunarodne sukcesije imovinu koju posjeduje u zemljama bivše Jugoslavije, preuzeti prije ulaska u EU, tako da je imovina TIZ-a u Srbiji, idealna prilika za naplatu radničkih potraživanja.
Ukoliko Vlada RH ne prihvati prijedlog za naplatu radničkih potraživanja, nije isključeno podizanje tužbe protiv Fonda za privatizaciju koji je u vrijeme pokretanja stačajnog postupka s likvidacijom bio većinski vlasnik TIZ-a.