Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pavlović zna gdje je ključ uspjeha

Autor: Jelena Miloš

19.11.2008. 23:00
Pavlović zna gdje je ključ uspjeha

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Urarstvo je bila moja prva ljubav, posao koji me je uveseljavao punih 20 godina, no napredovanjem i dolaskom novih tehnologija, zbog nedostatka posla, odlučio sam se na proširenje djelatnosti te sam u prostoru urarske radionice, zbog potražnje na tržištu, pružao usluge fotokopiranja i izrade ključeva, rekao je Pavlović
Dugogodišnjeg zadarskog obrtnika i aktivnog člana Udruženja obrtnika Zadar Vinka Pavlovića, početkom srpnja Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore nagradio je statuom Zlatne ruke za doprinos u očuvanju i unaprjeđenju tradicijskog i umjetničkog obrta te razvoju komorskog sustava.
No, uz to, prije nekoliko dana doznali smo da je Vinko Pavlović predložen za Nagradu Grada Zadra na području obrtništva, koja bi mu trebala biti uručena u ponedjeljak na Dan grada Zadra.
Urarstvo, ključarstvo…
Po riječima obrtnika Pavlovića, još uvijek je preuranjeno pričati o Nagradi Grada, o kojoj ga je, kako i sam tvrdi, obavijestila tajnica Grada, budući da sjednica Gradskog vijeća tek slijedi, a nagrada mu još nije u rukama.
– Drago mi je što je Grad Zadar prepoznao moj rad, jer će mi spomenutom nagradom vratiti ljubav za sve usluge pružene Zadranima proizašlim iz mog obrta, prožete duhom ljubavi i poštenja, komentirao je Pavlović dodajući da mu je rad uvijek bio na prvom mjestu, pružao mu je iznimno zadovoljstvo, bez obzira na novac.
Također, Pavlović ističe da sve što čovjek radi, treba napraviti kako treba, rečenica je to koju mu je uputio otac kad je krenuo u privatni obrt, što mu je ujedno i bila misao vodilja u radu koji i danas traje.
Priča priznatog zadarskog obrtnika Vinka Pavlovića započela je u Zadru davne 1959. godine kada je upisao školu učenika u privredi, u zanimanju urar.
Za vrijeme školovanja izučavao je zanat u poznatoj urarskoj radionici u vlasništvu Šime Čuline, gdje je i radio dvije godine po završetku školovanja.
No, za Pavlovića ključna je 1966. godina kada se s 21 navršenom godinom života odlučio na otvaranje vlastitog obrta, urarske radionice, s kojom je postao najmlađi obrtnik u Zadru. Zanimljivo je da je Pavlović od samog početka radnog vijeka privatnik, s obrtom u Ulici M. Klaića koja 43 godine nije promijenila adresu.
– Urarstvo je bila moja prva ljubav, posao koji me je uveseljavao punih 20 godina, no napredovanjem i dolaskom novih tehnologija, zbog nedostatka posla, odlučio sam se na proširenje djelatnosti te sam u prostoru urarske radionice zbog potražnje na tržištu pružao usluge fotokopiranja i izrade ključeva, rekao je Pavlović dodajući da je uz posao uspio završiti Višu upravno-pravnu školu.
Svaka sekunda je važna
Uz privatni obrt izrade ključeva i fotokopiranja, Pavlović je prošle godine zajedno sa svojom sinom otvorio prostor “Dalmatinski gušti” s izvornim hrvatskim proizvodima, što je ujedno još jedan dokaz da ima smisla za privatno poslovanje.
– Ideja o izvornim hrvatskim proizvodima, među kojima su bila primjerice, vina i gljive bila je izvrsno osmišljena, čak smo prošle godine i nagrađeni “Nasmiješenim suncem” u kategoriji za ugostiteljske djelatnosti, komentirao je Pavlović napominjući da unatoč tome nisu, pak, imali dobar izvor prihoda, objašnjavajući da je razlog tomu što Zadrani uglavnom kupuju jeftinije proizvode, napominjući da jeftinije ne znači uvijek i kvalitetnije.
U proteklih nekoliko dana Hrvatsku potresa strah od ekonomske krize, no obrtnik Pavlović kaže kako se nada da ona neće utjecati na njegov obrt.
– Recesija će utjecati na građane i njihove plaće, pa će vjerojatno jednim dijelom utjecati i na mene, jer postoji mogućnost da neće tražiti moje usluge, komentirao je Pavlović, dodajući da unatoč restrikcijama neće snižavati cjenik usluga iako su plaće građana male, a uz to napominje da su veliki trgovački centri naprosto opustošili Poluotok.
No, unatoč promjenama koje potresaju Hrvatsku i Zadar, Pavlović ističe da se uvijek sjeća samo dobrih i pozitivnih stvari tijekom radnog vijeka koji traje 43 godine.
– Kroz moj obrt prošlo je tisuće građana, mogao bih reći od ljudi s vrha, primjerice, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, zatim akademik Dalibor Brozović i košarkaš Krešimir Ćosić pa do onih koji su od mene tražili kunu, slikovito je pričao Pavlović, dodajući da mu je u sjećanju najviše ostao akademik Brozović, koji je prije 20 godina kod njega popravljao satove. Pamti ga kao strpljivog čovjeka, koji je čekajući svoj sat svaku sekundu vremena koristio za čitanje knjige.
Na koncu, Pavlović ističe da je za njegov uspjeh najzaslužniji otac, koji mu je pomogao otvoriti privatni obrt bez obzira na novac i godine, dodajući da bi mladim ljudima država trebala pomoći pri otvaranju vlastitog obrta.