Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Red za spirometriju

Autor: Tomislav Jerak

19.11.2008. 23:00
Red za spirometriju

Foto: Vedran SITNICA



Nakon što se spirometrijom utvrdi poremećaj plućne funkcije, pacijenta se šalje dalje u plućnu ambulantu na ostale pretrage, te ga se upućuje na terapiju, kojoj je cilj pacijentima smanjiti simptome, povećati kvalitetu života i vratiti radnu sposobnost narušenu ovom bolešću te, što je najbitnije, smanjiti smrtnost
U organizaciji Odjela pulmologije Opće bolnice Zadar i Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra, jučer je na Narodnom trgu održana akcija mjerenja plućne funkcije, odnosno spirometrija. Akcija se provodila u povodu obilježavanja Svjetskog dana KOPB-a, kronične opstruktivne bolesti pluća.
Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da čak deset posto odraslog stanovništva ima blaži ili teži oblik KOPB-a, a samo u Europi od te bolesti umre preko 300.000, dok u Hrvatskoj oko 2.000 osoba godišnje.
– Najčešći simptomi su zadah, kašalj i iskašljavanje, odnosno morfološka promjena bronhija te smanjena prohodnost dišnih putova, a glavni uzroci su pušenje, pasivno i aktivno, te izloženost prašini i kemikalijama, govori Željko Čulina, internist i pulmolog Opće bolnice Zadar. No, problem je što se simptomi ove bolesti otkriju tek nakon dužeg perioda trajanja upale, zbog čega često dođe do karcinoma pluća, stoga bi najvažnija mjera pojedinca bila prestanak pušenja, ističe Čulina.
Nakon što se spirometrijom utvrdi poremećaj plućne funkcije, pacijenta se šalje dalje u plućnu ambulantu na ostale pretrage, te ga se upućuje na terapiju, kojoj je cilj pacijentima smanjiti simptome, povećati kvalitetu života i vratiti radnu sposobnost narušenu ovom bolešću te, što je najbitnije, smanjiti smrtnost.
KOPB se perventivno liječi prvenstveno inhalacijskim bronhodilatatorima i inhalacijskim kortikosteroidima, odnosno lijekovima u obliku pumpice ili diska. No, kombinacija bronhodilatatora i kortikosteroida nije na listi besplatnih lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, iz kojeg razloga će se nakon ove akcije poslati dopis HZZO-u da se uvrsti na “pozitivnu listu”.
– Ova akcija ne počinje i ne završava samo na Zadru, već je provodimo u cijeloj županiji, i rezultati su veoma uspješni. Cilj nam je ukazati na problem ove bolesti, koja je jedan od glavnih uzroka karcinoma pluća, od koje će, predviđa Svjetska zdravstvena organizacija, u svijetu 2020. godine umirati do šest milijuna ljudi, kaže Čulina.