Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stankovačko-talijanska tvrtka zaposlila 45 radnika

Autor: Velimir Brkić

19.11.2008. 23:00
Stankovačko-talijanska tvrtka zaposlila 45 radnika


Odlučili smo se gotovo isključivo za proizvodnu djelatnost uz nešto malo uslužnih djelatnosti i trgovine. Više cijenimo jedan mali pogon u kojemu će se zaposliti pet do 10 radnika u proizvodnji, jer je ona temelj razvoja gospodarstva ove općine, reći će Baradić koji je zbog velikog zanimanja ulagača za zonu Vladi RH uputio zahtjev da im se dodijeli još 66 hektara zemljišta
U industrijsko-poslovnoj zoni Crljenik kod Stankovca, krajnjom južnom točkom kopnenog dijela Zadarske županije, u petak će se s početkom u 10.30 sati upriličiti svečanost otvaranja pogona za proizvodnju montažnih armiranobetonskih konstrukcija “Querzoli Dalmata”. Dolazak na svečanost potvrdio je ministar Božidar Kalmeta i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignati Morano di Custoz.
Ova mješovita hrvatsko-talijanska tvrtka u vlasništvu je dvojice Stankovčana Ante Perice i Marka Sarađena te dvojice Talijana koji su u izgradnju pogona površine 3.000 četvornih metara pod halama i 2.000 četvornih metara okoliša uložili oko 40 milijuna kuna. U tvrtki je posao pronašlo 45 radnika koji će proizvoditi 30.000 četvornih metara betonskih konstrukcija godišnje.
U industrijsko-poslovnoj zoni Crljenik trenutačno se radi još šest pogona, među njima i tvornica za preradu ribe “Ostrea” veličine 7.500 četvornih metara na zemljištu od 15.000 četvornih metara. Ova tvornica, vrijedna 40 milijuna kuna, kad za dva-tri mjeseca pokrene proizvodnju, zapošljavat će preko 300 radnika. Od davnine poznato kao bogato poljoprivredno i posebno vinorodno područje, općina Stankovci je izgradnjom poslovne zone u Crljeniku, koja se prostire na 28 hektara, na razmeđu putova, u neposrednoj blizini čvora Pirovac, lako dostupna s autoceste, ali i cestama iz pravca Zadra, Benkovca, Skradina i Šibenika ili Jadranskom magistralom, postavila temelje dinamičnog prosperiteta u vremenima koja dolaze.
Jedna od tajni uspjeha zone Crljenik je i politika Općine koja je išla najprije u komunalno uređenje prostora, a osim toga je i poduzetnicima ponuđena izrazito povoljna cijena od samo jednog eura po četvornom metru zemljišta plus petnaest kuna za doprinose.
– Mi smo tako odlučili, ako treba i prvo malo patiti, ali da se napravi kako treba. Naime, naš rad se bazira na izgradnji “jednom zauvijek”, ne želimo krpati i popravljati već napravljeno, kaže stankovački načelnik Željko Baradić dodajući kako će se u tvrtkama koje će poslovati u ovoj zoni tražiti brojni radnici i nezaposlenosti će se, ne samo u općini Stankovci (Banjevci, Bila Vlaka, Budak, Crljenik, Morpolača, Stankovci, Velim), nego i na cijelom ovom području, prilično stati na kraj.
– Odlučili smo se gotovo isključivo za proizvodnu djelatnost uz nešto malo uslužnih djelatnosti i trgovine. Više cijenimo jedan mali pogon u kojemu će se zaposliti pet do 10 radnika u proizvodnji, jer je ona temelj razvoja gospodarstva ove općine, reći će Baradić koji je zbog velikog zanimanja ulagača za zonu Vladi RH uputio zahtjev da im se dodijeli još 66 hektara zemljišta.
Pravi dokaz da proizvodnja u Hrvatskoj nije nestala i da u novim gospodarskim uvjetima i primjeni novih tehnologija ima svoju budućnost, a važan dio te priče odvija se upravo ovdje u Stankovcima, na južnoj granici Zadarske županije.