Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Grad ne ubire dovoljno novca od “štekata”

Autor:

19.11.2009. 23:00
Grad ne ubire dovoljno novca od “štekata”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Odluka o produljenju radnog vremena izvan glavne turističke sezone je pomoć ugostiteljima, no zbog neprimjerenog ponašanja pojedinaca dolazi do sukoba između ugostitelja i stanovnika, a i broj sjedalica je obično veći nego je prijavljeno


Na jučerašnjoj  sjednici Gradskog vijeća gotovo su jednoglasno prihvaćeni svi prijedlozi odluka o  dodjeli javnih priznanja Grada Zadra. Prihvaćena je tako  najprije odluka o dodjeli Nagrade Grada Zadra za životno djelo prof. Juliju Derossiju, kao zahvalnost za osobit doprinos gradu Zadru te  obogaćivanja kulturnog života grada svojom kvalitetom,  požrtvovnošću i plemenitošću. Odlučeno je također  da će se Nagrada Grada Zadra na Svečanoj sjednici  Gradskog vijeća, 24. studenog, u Hrvatskoj kazališnoj  kući Zadar, biti dodijeljena  prof. dr. sc. Josipu Liscu za  zapažene rezultate i zasluge  na području znanosti i kulture, prof. Abdulahu Seferoviću za iznimno djelo na  polju izdavaštva i očuvanja  kulturne građe grada Zadra,  Zdenki Pavić za djela humanosti, plemenitosti, kao i  osobite požrtvovnosti, Udruzi dobrovoljnih darivatelja  krvi “Kalelarga”, za humanost, zapažene rezultate i  zasluge na području zdravstva te Šimi Fanteli i Igoru  Mareniću za izvanredne rezultate i zasluge na području  športa.
Odluke donesene  jednoglasno
Jednoglasno su prihvaćeni  i Prijedlozi odluke o dodjeli  Grba Grada Zadra Osnovnoj  školi Šimuna Kožičića Benje  za zapažene rezultate i zasluge na odgojno-obrazovnom  području, Jedriličarskom klubu “Sveti Krševan” za izvanredne rezultate i zasluge na  području športa i rekreacije,  Jasmini Vukić, predsjednici  Udruge osoba oštećenog  sluha, za djela požrtvovnosti,  humanosti i plemenitosti te  Elvisu Perinčiću, načelniku  Postaje prometne policije i  Predragu Tomašeku, policajcu PU zadarske za djelo humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti.
Na jučerašnjoj su sjednici  Gradskog vijeća jednoglasno  prihvaćeni i Prijedlozi odluka  o povećanju broja članova i  članica Mandatne komisije,  Odbora za statut i poslovnik,  Odbora za pritužbe i prijedloge građana, Odbora za socijalnu skrb i zdravstvo i Odbora za međugradsku i  međunarodnu suradnju.  Dužu raspravu prije također  jednoglasnog prihvaćanja nije  zahtijevao ni Prijedlog odluke  o promjeni naziva Hrvatske  kazališne kuće u Hrvatsko narodno kazalište Zadar.
Prijedlog odluke o kojoj se  na ovoj sjednici najviše raspravljalo tiče se izmjena i dopuna Odluke o ugostiteljskoj  djelatnosti. Alan Kociper,  pročelnik Upravnog odjela za  gospodarstvo, pojasnio je kako prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti Grad ima  mogućnost produžiti rad ugostiteljskih objekata tijekom vikenda i do 2 sata, u vrijeme  ljetne sezone, no u smislu  oživljavanja Poluotoka te produljenja turističke sezone, zatražio je izmjene ovih odredbi.
– Do sada su kafići na Poluotoku u razdoblju od 15.  lipnja do 30. rujna tijekom  vikenda mogli raditi do 2 sata,  no s obzirom da ugostitelji  zbog produžene turističke sezone i sve većeg broja gostiju  imaju potrebu za produženim  radnim vremenom, prijedlog  je da se u predsezoni, u razdoblju od tjedan dana prije  Uskrsa do 31. svibnja, u dane  vikenda, petkom i subotom,  radno vrijeme produži do 1.30  sati te ponovno od 15. lipnja  do 30. rujna. Prijedlog je usuglašen s Turističkom zajednicom Grada Zadra,  Udruženjem obrtnika, sekcijom za ugostiteljstvo i turizam  te predstavnicima Mjesnog  odbora Poluotok, kazao je  Kociper, s kojim se složio vijećnik Željko Predovan iako  je naglasio kako je u tom smislu neophodno organizirati  stručne službe koji će kontrolirati nove odredbe jer, kako kaže, dosadašnja je praksa  pokazala da se ovakve odluke  često zloporabljaju.
Strožija kontrola  radnog vremena
Nove je odluke pozdravila i  Omerka Šarić, vijećnica  SDP-a, napomenuvši također  kako postoje brojni svjedoci  da je upravo zbog nepoštivanja dogovora na Poluotoku  nemoguće živjeti tijekom cijele godine.
– Ova odluka nije samo produljenje sezone, nego i prilog  ugostiteljima da produlje svoju poslovnu sezonu. No, zbog  neprimjerenog ponašanja pojedinaca, svjedoci smo sukoba  između ugostitelja i stanovnika. Osim toga, poznato je da  svake godine Poluotok prepun “štekata” od kojih Grad  premalo novaca ubire i to zato  jer pojedinci ne prijavljuju  onoliko sjedalica koliko postavljaju, kazala je Šarić, s čijim se tvrdnjama složio i gradonačelnik, kazavši kako je  neophodno tražiti odgovornije ponašanje inspektora, policije, komunalnog redarstva i  samih ugostitelja.
– Potrebno je poručiti inspekcijama da strogo kontroliraju radno vrijeme caffe barova i noćnih klubova nakon  što dobiju status jednog ili  drugog, jer mnogi se ne pridržavaju razlika u radnom  vremenu s obzirom na registrirani status. Ja sam spreman  da se kafićima na Poluotoku  radno vrijeme produži do 1.30  sati tijekom vikenda, odnosno  petkom i subotom i to tijekom  cijele godine, ali da svi zajedno podnesemo odgovornost. Potrebno je da se te odluke  poštuju i zato molim vlasnike  da se pridržavaju reda, kazao  je Vrančić, istaknuvši kako se  slaže i s problemom vezanim  uz “štekate” te da komunalno  redarstvo Grada Zadra ima  jasnu uputu da ovu situaciju  stalno kontrolira.


 VRANČIĆ DODIJELIO GRB JOZI KASIPOVIĆU




Zvonimir Vrančić iskoristio  je pravo da kao gradonačelnik  samostalno dodijeli Grb Grada Zadra i to Jozi Kasipoviću,  voditelju Sekcije osoba oboljelih od neuromuskularnih  bolesti pri Udruzi invalida Zadarske županije.
– Odlučio sam grb dodijeliti  Jozi Kasipoviću, čovjeku koji  je i sam invalid i koji je ovog  ljeta radio na rampi za invalide na plaži “Vitrenjak”. Invalidi našeg grada kao i brojni  turisti bili su mu iznimno zahvalni za mogućnost korištenja rampe i kupanja. Radi  se o iznimnom čovjeku koji  zaslužuje nagradu gradonačelnika, pojasnio je  Vrančić.