Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Izdavaštvo na zadarskom području: studeni 2008. – studeni 2009.

Autor: Nikola Markulin

19.11.2009. 23:00
Izdavaštvo na zadarskom području: studeni 2008. – studeni 2009.

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Jučer je u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar svečano otvorena izložba “Izdavaštvo na zadarskom području: studeni 2008. – studeni 2009.”, šesnaesta izložba zadarskoga izdavaštva što ih od 1994. godine svakog studenog organizira Znanstvena knjižnica Zadar. Nažalost, zbog bolesti na otvaranju nije bio prisutan mr. sc. Miro Grubić, ravnatelj Knjižnice. U njegovo ime prisutne je, uz posebnu čestitku autorima i izdavačima, pozdravila Marijana Senkić-Klapan, knjižničarka Znanstvene knjižnice Zadar:
– Ova je izložba produkt jednogodišnjeg ustrajnog rada svih djelatnika Znanstvene knjižnice na prikupljanju, obradi i čuvanju svih tiskovina koje su objavili autori i izdavači Zadarske županije. Zahvaljujemo najzaslužnijima od zaslužnih – svim autorima čija djela, svjesni smo, nastaju puno duže od jednogodišnjeg razdoblja. Mi knjižničari možemo kazati kako ste pohranjivanjem u Knjižnicu svojim djelima udahnuli novi život. Knjige kojima su izložbene vitrine krcate i plakati koji vise na panoima podsjećaju nas na gotovo sva bitnija događanja u našem gradu i županiji. Ako, pak, netko od autora ne nađe svoje djelo u vitrini neka bude jak i ne zamjeri nam. Ona ovdje nisu samo zato jer nam je na raspolaganju premalo mjesta. Još jednom pozivam sve izdavače neka dostave svoje radove u Znanstvenu knjižnicu Zadar jer će u njoj biti sigurno sačuvani za buduće generacije.
Uz pomoć tiskanog kataloga doznali smo kvantitativne podatke o izdavaštvu na zadarskom području u protekloj godini. Uostalom, upravo tomu i služi ova već tradicionalna izložba (od 280 bibliografskih jedinica objavljenih ove godine na njoj je izloženo 148). Provjeriti kvalitetu puno je teže, odnosno za to valja izložena djela pročitati.
U protekloj godini na zadarskom je području zabilježeno oko 60 izdavača. Od njih, samo je jadan profesionalan – izdavačka kuća “Forum”. Ostali izdavači su razne udruge i institucije, te vlastita izdanja. “Forum” je ujedno i izdavačka kuća s najviše objavljenih publikacija. Osim uobičajane literature za najmlađe čitatelje, ove su godine u izdanju izdavačke kuće “Forum” objavljene i monografije Zagreba (na osam jezika) i Splita (na 11 jezika). Njihov autor, Antun Travirka ujedno je najzastupljeniji autor na izložbi. Od ostalih izdavača monografskih publikacija slijede “Maris liber” (24 naslova), Sveučilište u Zadru (17 naslova), Udruga “3000 godina za dar” (12 naslova). Neka od značajnijih djela u izboru djelatnika Znanstvene knjižnice su “Kiparstvo (I i II)”, “Hoc tigmen”, “Jurišićev zbornik”, “Međunarodni triennale fotografije Čovjek i more u Zadru”, “Zadarski mir”. Ove su godine brojne i obljetničke monografije: “Gradska knjižnica”, “Gradska glazba Biograda na moru”, “Gimnazija Jurja Barakovića”, “OŠ Šimuna Kožičića Benje”, “Odjel za geografiju”, “Hrvatsko geografsko društvo Zadar”… Među lijepom književnošću najzastupljenija je poezija sa dvadeset naslova, a u toj je kategoriji najviše objavio Tomislav marijan Bilosnić. U protekloj godini tiskana su i četiri romana, jedna drama i jedan putopis. U izdanju RTD-a izašla je knjiga Ivice Matešića – Jeremije “Mi smo Zadar”. Izložen je 51 naslov periodičnih publikacija, od kojih su 46 časopisi, a pet dnevne i tjedne novine.
Izložbu, koja će biti postavljena do 3. prosinca, svečano je otvorio Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra.