Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Po zdravlje na Poluotok

Autor: Teuta Babajko Jamičić

19.11.2009. 23:00
Po zdravlje na Poluotok

Foto: Zvonko KUCELIN



Grad će širiti mrežu zdravstvenih ustanova na periferiju, a nakon ambulanti u mjesnim odborima Maslina i Gaženica prvi na redu je MO Kožino, slijedit će ih ambulante u Ploči, Bilom Brigu, Vidikovcu i Petrčanima


Grad Zadar pokrenuo je inicijativu za otvaranjem ambulanti obiteljske medicine u perifernim gradskim predjelima. Kako se većina ordinacija obiteljske medicine nalazi na Poluotoku, potreba za otvaranjem novih ambulanti u drugim gradskim četvrtima je sve izraženija. Iz tog razloga Grad Zadar je zadarskom Domu zdravlja dao na korištenje dva prostora za potrebe ambulanti primarne zdravstvene zaštite. Odluka o dodjeli prostora koji se nalaze na području mjesnih odbora Maslina i Gaženica donesena je na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika.
– Građani s perifernih gradskih četvrti su nezadovoljni što moraju zbog primarne zdravstvene zaštite dolaziti na Poluotok koji ima relativno mali broj stanovnika, no veliki broj ambulanti. Stoga, potreba za otvaranjem novih ambulanti i drugim gradskim predjelima više je nego očita. No, problem je što Ministarstvo zdravstva već ima definiranu mrežu primarne zdravstvene zaštite s točno određenim brojem liječnika i ambulanti. Mi smo smo pokrenuli inicijativu kako bismo pomogli realizaciju otvorenja novih ambulanti, a na Domu zdravlja je da se kod Ministarstva zdravstva izbori za širenje mreže zdravstvene zaštite u Zadru, kaže zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, dodajući kako je nakon mjesnih odbora Maslina i Gaženica prvi na redu MO Kožino.
Uz spomenute mjesne odbore, otvaranje novih ambulanti nužno je i na Ploči, Bilom brigu, Vidikovcu i Petrčanima.
Prema Vrančićevim riječima, Grad Zadar će pomoći u adaptaciji prostora koji su namijenjeni za ambulante. Uz to, ukoliko bude potrebno, Grad Zadar u početku je spreman i financirati liječnike kako bi gradske četvrti kojima je to potrebno dobile ambulante.
Dogradonačelnik Dražen Grgurović govoreći o širenju mreže zdravstvene zaštite, odnosno njezinoj kvalitetnijoj distribuciji, upozorio je na činjenicu kako je za otvaranje nove ambulante potrebno prikupiti 850 pacijenta. To bi, kako navodi Grugrović, moglo predstavljati problem jer novi, mladi liječnici teško mogu ispuniti limit koji je propisalo Ministarstvo zdravstva.
– Za otvaranje nove ambulante potrebno je prikupiti 850 pacijenata. To mladim liječnicima nije lako jer bez prakse teško je steći povjerenje tolikog broja ljudi. Sustav je tu nepravedan prema mladim liječnicima. Osim toga, postoji još jedan problem, pacijenti koji prelaze kod novog liječnika moraju se odjaviti kod onoga gdje su do sada bili prijavljeni. Ukoliko novi liječnik ne uspije sakupiti 850 pacijenata, dakle ne uspije otvoriti ambulantu, svi oni koji su prešli kod njega zapravo ostaju bez izabranog liječnika. Praksa je pokazala da liječnici nerado primaju natrag pacijente koji su otišli od njih, govori dogradonačelnik Grgurović, smatrajući kako bi mladim liječnicima u početku trebalo dati priliku da rade bez limita.
U nastavku jučerašnjeg Kolegija gradonačelnika utvrđeni su prijedlozi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja zone centralnih funkcija “Višnjik” u Zadru prema kojima su između ostalog predviđena kružna toka, odnosno rotora na križaju Splitske ulice i Ulice Domovinskog rata te Ulice Nikole Tesle i Ulice Benka Benkovića. Također, doneseni su zaključci o isplati jednokratnog novčanog poticaja kod zapošljavanja invalidnih osoba, Nevenu Kalcu, vlasniku trgovačkog obrta “Orbium” i sredstava društvu “Poduzetnički inkubator” za redovito poslovanje.
 


 DOBITNICI NASMIJEŠENOG SUNCA




Svečanost dodjele nagrada u akciji “Nasmiješeno sunce” za 2009. godinu održat će se u subotu u Gradskoj loži u Zadru. Riječ je o akciji koju, Grad Zadar u suradnji s HGK – Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom grada Zadra i Udruženjem obrtnika Zadar provodi već osmu godinu za redom, a njom se nagrađuju najbolji turistički djelatnici na području grada Zadra s ciljem da im ta nagrada bude poticaj za što bolje i kvalitetnije obavljanje djelatnosti.
Nagrade se dodjeljuju u kategorijama najbolji turistički vodič, najbolji kuhar, najbolji konobar, najbolji prodavač, najbolji policajac i najbolji čistač. Ove su godine gradonačelnikovo priznanje i novčanu nagradu od 3.000 kuna zavrijedili Meri Šuljak, Petar Pera, Slobodan Ivčević, Hedviga Pavlinović, Šime Sakić i Zvonko Čulina.


 ZA NAKNADU POTREBAN SAMO JEDAN RODITELJ PRIJAVLJEN U ZADRU


Na jučerašnjem Kolegiju, odlukom gradonačelnika dr. Vrančića, izmijenjeni su uvjeti za ostvarivanje novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta. Naime, za ostvarivanje iste, samo jedan roditelj mora imati prebivalište u Zadru najmanje godinu dana prije rođenja djeteta.
– Za ostvarivanje novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta do sada su i majka i otac morali imati prebivalište u Zadru najmanje godinu dana prije rođenja djeteta. No, praksa je pokazala da je zbog pravičnosti nužna izmjena, tako da novom odlukom samo jedan roditelj mora ispunjavati navedeni uvjet, dok drugi mora prijavu stalnog prebivališta napraviti najkasnije do dana rođenja djeteta, pojašnjava Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Grad