Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pravilna prehrana u “Zlatnoj lučici”

Autor: Velimir Brkić

19.11.2009. 23:00
Pravilna prehrana u “Zlatnoj lučici”


Predškolska je dob vrijeme kada dijete u krugu obitelji oponašanjem i prijenosom običaja, stavova i predrasuda stvara prehrambene navike više-manje za cijeli život. Redovitost dnevnog rasporeda obroka izvanredno je važna za predškolsku i školsku djecu kojoj je stabilan obiteljski dnevni red čvrst i nezaboravan oslonac, naglasila je Mirjana Nadinić Veleslavić


U prostoru Dječjeg vrtića “Zlatna lučica” u Sukošanu održano je vijeće odgojitelja susjednih vrtića na kojem su osim domaćina sudjelovale ravnateljice i odgojiteljice, tete iz vrtića “Cvit”, Sv. Filip i Jakov, “Gardelin”, Pakoštane, te vrtića “Ćok” iz Tkona na otoku Pašmanu.
Domaćice za 15-ak kolegica bile su sukošanske odgojiteljice predvođene ravnateljicom vrtića Milicom Pavić. Uvodno slovo radionice pod nazivom “Pravilna prehrana djece predškolske dobi” izrekla je zamjenica predsjednika Upravnog vijeća vrtića Mirjana Nadinić Veleslavić.
Obiteljski dnevni red
– Predškolska je dob vrijeme kada dijete u krugu obitelji oponašanjem i prijenosom običaja, stavova i predrasuda stvara prehrambene navike, više-manje za cijeli život. Redovitost dnevnog rasporeda obroka izvanredno je važna za predškolsku i školsku djecu kojoj je stabilan obiteljski dnevni red čvrst i nezaboravan oslonac za snalaženje i sigurnost u vlastitom domu, a kasnije i izvan njega. Zbog toga promicanje pravilne (“zdrave”) prehrane mora početi unutar obitelji, naglasila je Nadinić Veleslavić, istaknuvši da treba nastojati da barem jedan ili dva obroka tijekom dana (npr. doručak ili večera) budu vrijeme okupljanja obitelji oko stola, jer je to izvrsna prigoda da dijete stekne prehrambene navike te da se održi i njeguje razgovor i komunikacija među ukućanima.
Dnevni obiteljski obrok treba protjecati u smirenom i za dijete ugodnom ozračju, a ne smije postati vrijeme “ratovanja” oko izbora i količine hrane koju dijete uzima ili ne uzima. Isto tako uzimanje hrane ne smije postati način nagrađivanja, kažnjavanja ili ucjene djeteta za poželjno ili nepoželjno ponašanje. Dječja prehrana treba osigurati dovoljno energije, hranjivih i zaštitnih tvari.
Kombinacija namirnica
 Niti jedna namirnica pojedinačno ne sadrži sve prehrambene i zaštitne tvari potrebne organizmu i zbog toga ih je potrebno kombinirati. Djeca predškolske dobi trebaju imati tri glavna obroka dnevno i dva manja međuobroka.
– Znamo da je pravilna prehrana jedan od najvažnijih čimbenika i preduvjet za normalno funkcioniranje organizma. Svako nekontrolirano, prekomjerno ili nedostatno unošenje hrane u organizam ugrožava njegovo zdravlje. Poznato je da prekomjerno uzimanje hrane izaziva pretilost, koja je preduvjet za nastajanje niza bolesti u kasnijoj životnoj dobi. Kako djeca jedan dio dana provode u vrtiću neophodno je pratiti i udovoljavati “prehrambenim elementima standarda” kako bi zadovoljili energetske i prehrambene potrebe organizma, rečeno je tijekom radionice.
Tema o zdravoj, pravilnoj prehrani je obrađena kroz niz radionica (mogu se provoditi u skupini s djecom, a važno je uključiti i roditelje), kojima je cilj upoznavanje s “novim” namirnicama kada je u pitanju kreiranje jelovnika te upoznavanje s različitim mliječnim proizvodima kojih je na tržištu sve više, s krajnjim ciljem da djeca spoznaju hranjivost mlijeka i mliječnih proizvoda.
Dogovoreno je da se ova tema “pravilna prehrana” provede po skupinama kako bi se stekle pravilne prehrambene navike, tim više što nam je poznato da djeca svoje navike i iskustva iz vrtića prenose u roditeljski dom, školu i širu zajednicu i tako postaju “mali ambasadori” pravilne prehrane.