Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Preko pola stoljeća plesne kulture u Zadru

Autor: Krešimir Bukvić

19.11.2009. 23:00
Preko pola stoljeća plesne kulture u Zadru

Foto: Filip BRALA



U četvrtak je u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar Glazbena škola Blagoje Bersa organizirala Baletnu večer posvećenu 55. godini kontinuiranog plesnog obrazovanja u Zadru, od osnutka Baletnog studija Kuzme Beovića, plesnog koreografa i plesača.
Beović je godinama bio stup plesne kulture Zadra, svestrani umjetnik zaslužan za odgoj generacija i generacija Zadrana koji su upravo pod njegovim nadzorom kretali sa svojim prvim plesnim koracima i razvijali kulturu plesa. Beović 1954. godine osniva Baletni studio, preteču svih ostalih plesnih aktivnosti u gradu, mjesto na kojem ne samo da se razvijao ples u gradu, već i ljubav brojnih Zadrana prema umjetnosti, prema pravim društvenim vrednotama, «bečkim manirima», kako je to maestro znao reći. Njemu u spomen, prekjučer održana Baletna večer, svoju je scensku okosnicu imala upravo na njegovoj ostavštini, brojnim slikama i prizorima iz njegovog kao i rada nekolicine drugih istaknutih plesnih koreografa poput Ane Tomić i Nives Šimatović Predovan.
Program je otvoren prizorom iz 2. čina baleta Labuđe jezero što su ga otplesali prvaci baleta HNK Split Iryna Chaban i Artem Zhusov. Slijedile su plesne i glazbene točke na teme Verdijevih, Chopenovih, Brahmasovih i raznih drugih velikana glazbene umjetnosti što su ih izvodili polaznici škole Samuel Mršić, Edi Ivanov, Ivan Andrijević, Lovre Lučić, Ante Buturić, Marino Perović, Gendis Putri Kartini, Ena Begović, Alma Fabulić, Iva Pedić, Ana Mijić, Ana Kardum, Stela Rončević, Matea Mašina, Tea Perić, Ines Blažević i Marija Pehar te učenice klasičnog baleta i suvremenog plesa škole kao i članice podmlatka ZPA Tea Kulaš, Matea Petričić, Filipa Bavčević i Dominique Vrkljan. Na sceni su im se pridružili i plesna koreografkinja i nastavnica u školi, voditeljica Zadarskog plesnog asambla Sanja Petrovski te solistica Plesnog teatra Glazbene mladeži Splita Irena Soldić Šimunović.
Demonstracija naučenog, sa malim nepravilnostima u pokretima, tako uobičajenim posebice kada su mališani u pitanju, no istovremeno i tako toplim i šarmantnim zaključena je prigodnim uručivanjem cvijeća nekim prošlim i nekim sadašnjim sudionicima razvoja i oplemenjivanja plesne i glazbene kulture u gradu.