Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sjećanje na 19 poginulih u Nadinu

Autor:

19.11.2009. 23:00
Sjećanje na 19 poginulih u Nadinu

Foto: Adam VIDAS



Nadam se da će kako godine prolaze i političari shvatiti da je ovo bio rat protiv civila i da je u našoj županiji poginulo preko 400 njih, rekla je Ljubica Krcić


U povodu 18. godišnjice stradanja mještana Nadina, jučer su kod spomenika žrtvama Nadina stradalim u Domovinskom ratu postavljeni vijenci i svijeće. Nadin je stradao dan nakon Škabrnje, a poginulo je 19 osoba.
Na jučerašnji dan Nadin se prisjetio 12 civilnih žrtava, troje nestalih i četiri poginula vojnika. Uz obitelji i rođake poginulih, vijence za žrtve postavili su predstavnici Grada Benkovca, Zadarske županije, Mjesnog odbora Nadin, KUD-a Nadin te udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadar. Župnik don Boris Pedić vodio je molitvu ispred spomenika te pozvao okupljene na misu zadušnicu za sve stradale u Domovinskom ratu koja je održana u crkvi Sv. Ante, a predvodio ju je don Thomas Vargas.
 Razgovarali smo s Brankom Kutijom, saborskim zastupnikom i predsjednikom Gradskog vijeća Benkovca.
– Dan iza Škabrnje zločin se dogodio i u Nadinu. Generacije Hrvata željele su Republiku Hrvatsku, mi smo generacija koja je taj san dosanjala, a nažalost na tom putu bilo je i puno žrtava, a jedne od tih žrtava su upravo i iz Nadina. Ono što smo jučer čuli od gospodina Miljanića, mislim da je poanta cijele priče o tome – praktički niti jedan zločin nije osuđen i ne smije ostati na ovome kako je danas zbog ove djece koja su ovdje, rekao je Branko Kutija dodajući kako je materijalna šteta u drugom planu, a na benkovačkom području bile su 232 žrtve.
– Osim Zorane Banić nitko nije osuđen. Vođeno je nekoliko procesa protiv Radaka, protiv Rađena i nažalost naše sudstvo donijelo je presude takve kakve jesu i mi ih moramo poštivati, a jesu li kvalitetne nije na meni da sudim, rekao je Kutija.
Među okupljenima bila je i Ljubica Krcić, predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata koja je kazala kako se osjeća jako tužno, no zadovoljna je sa spomenikom koji je izgrađen za žrtve.
– Ovi spomenici će biti dokaz mladima što se dogodilo u našoj domovini i našoj županiji. Civilne žrtve su obezvrijeđene i malo se priča o njima. Nadam se da će kako godine prolaze i političari shvatiti da je ovo bio rat protiv civila i da je u našoj županiji poginulo preko 400 njih, rekla je Krcić dodajući da posebnu pozornost treba obratiti na poginulu djecu, potrebno je napraviti registar, a prema saznanjima u Zadarskoj županiji poginulo je 22 djece.
– Inzistirat ću na tome da se za poginulu djecu izgradi spomenik jer to su najnevinije žrtve Domovinskog rata, kazala je Krcić.
Župnik don Boris Pedić prije same mise zadušnice za stradale u Domovinskom ratu rekao nam je kako se uvijek prvo spominje Škabrnja, a samo dan nakon Škabrnje poginuli je i 19 osoba iz Nadina.
– Uvijek govorimo o tim našim krivcima, svjesni smo da i ako netko odleži u zatvoru za zločine, što će dobiti osobe koje su izgubile nekoga. Nema tu pravde, civilno je pravda izvršena, ali s vjerske strane gledajući: mučenici su sjeme novih kršćana. Uvijek boli kada se izgubi voljena osoba, ali velika je duhovna dobit i za povijest. Domovinski rat bio je prekretnica i to je odskočna daska nama Hrvatima za jedno zajedništvo, kazao je don Boris.


 NA FILIPINIMA NEMAJU ČETNIKE NEGO MONSUNE I TAJFUNE




Don Boris Pedić predstavio je don Thomasa Vargasa, koji je vodio misu zadušnicu za žrtve iz Nadina.
– Želio sam da don Thomas vodi misu, pogotovo stoga jer ima dosta svećenika iz svijeta koji u Hrvatskoj naviještaju evanđelje. Don Thomas mi je prijatelj i u Filipinima je bilo tragedija, oni nisu imali četnike, ali imaju monsune i tajfune. Želio sam da se naše dvije nacije koje su ugrožene na jedan način spoje te da se mi molimo i za njihove žrtve, a oni za naše, kazao je don Boris.