Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Statisti na pjesničkoj večeri

Autor: Davor Petrović

19.11.2009. 23:00
Statisti na pjesničkoj večeri


Već u 4. minuti Zagreb je stigao do vodstva. Nakon proboja po lijevoj strani Ivan Krstanović školski je digao glavu, pogledao raspored svojih suigrača i idealno poslužio Davora Vugrinca koji je iz prve usmjerio loptu u bliži kut s nekih desetak metara – 1:0.
Rani gol nije presjekao Zadrane, već ih je natjerao da odlučno krenu prema naprijed. Idućih deset minuta ponudilo im je dvije prilike iz prekida, koje su rezultirale tek uzdahom s tribina. Udarac Marina Ljubičića prohujao je nekoliko metara od okvira gola, a ulaza Erdžana Bećirija ne centaršut Šime Marune okončan je bliskim susretom lopte i stative.
Nakon toga uspostavljena je terenska ravnoteža koju je remetila tek povremena zbunjenost zadarske obrane. Srećom po goste, Zagrebovi napadači nisu znali kapitalizirati darove u zoni šuta.
Na drugoj strani Zadar je složio nekoliko obećavajućih akcija. Međutim, apsolutno svaki pokušaj zadnjeg pasa u izvedbi Marina Ljubičića i Jakova Suraća navodio je pomoćnog suca Mišu Faletara na signaliziranje zaleđa.
No, u njegovim procjenama nije bilo tendencioznosti. Naime, početkom drugog dijela Faletar je jednako žustro mahao zastavicom.
U tom razdoblju Zadar je došao do gola koji je poništen zbog prekršaja Edina Šaranovića na Zagrebovom vrataru Marinu Skenderu. Domaći su, pak, imali više sreće u kaznenom prostoru suparnika.
Igrala se 56. minuta kada je Davor Vugrinec uputio upotrebljiv centaršut na glavu Marka Grgića koji je pogodio svog suigrača Matea Pavlovića. Čudnu fliper-kombinaciju iz blizine je zaključio Krstanović – 2:0.
Istog trena Zadar se otvorio. U 65. minuti Šaranović je pretrčao Jefthona i Skendera na nekih dvadeset metara od gola i uputio loptu prema mreži iz dosta teške pozicije. Na njegovu žalost, Matija Špičić imao je dovoljno snage za sprint vrijedan intervencije na pola metra od crte.
Završnih dvadeset minuta ponudilo je obostrano otvorenu igru, začinjenu tragičnim reakcijama kod primanja lopte. U takvom rasporedu snaga Zagreb je bio osjetno opasniji i neprecizniji. Zadrani su su se trudili i pokušavali doći do preokreta, ali svi njihovi napadi svodili su se na stihiju koja je domaćima otvarala prigode za brze protunapade.
Završnica utakmice Zadru je donijela potpuni raspad sistema. Igrala se 88. minuta kada je vratar Tomo Gluić pacerski izveo loptu, pogodivši Bećirija u petu na rubu svog šesnaesterca. Malu gužvu prisebno je iskoristio Marko Kartelo – 3:0.
Nekih stotinjak sekundi kasnije Vugrinec je stavio točku na “i”. Njegova bomba bila je prekrupan zalogaj za dekoncentriranog Gluića – 4:0.


 ZAGREB – ZADAR 4:0


ZAGREB – Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 300. Sudac: I. Križarić (Čakovec) 6,5. Pomoćnici: Faletar (Bjelovar), Žudetić (Pula). Strijelci: 1:0 Vugrinec (4′), 2:0 Krstanović (56′), 3:0 Kartelo (88′), 4:0 Vugrinec (90′). Žuti kartoni: Cela, Mitrović (Zadar).
ZAGREB: Skender 6,5, Jurendić 6,5, Pavlović 6, Jefthon 6, Špičić 7, Pejić 6,5, Jugović 6 (od 57′ Kartelo 7), Grgić 6,5, Šovšić 6,5 (od 65′ Dedić -), Krstanović 7 (od 73′ Abdurahimi -), Vugrinec 7,5. Trener: Igor Štimac.
ZADAR: Gluić 5, Bećiri 6, Milin 5,5, Skočibušić 5,5, Puljić 5,5, Maruna 6, Ljubičić 6 (od 76′ Jerbić -), Surać 6, Cela 5,5 (od 69′ Mitrović -), Santini 5,5 (od 58′ Terkeš 5,5), Šaranović 6. Trener: Dalibor Zebić.




 RIJEČ TRENERA


Dalibor Zebić, Zadar: Na žalost, ovo je naša uobičajena slika van Zadra. Ostalim klubovima dolazimo u goste jednom godišnje, ali zato uvijek imamo pune ruke darova. Svaki put primamo golove u prvih i zadnjih deset minuta, a tako je bilo i sada. Nešto moramo mijenjati, jer za ostanak u ligi trebat će nam više od domaćih pobjeda. na svu sreću, ove jeseni očekuje nas samo još jedno gostovanje u Vinkovcima.
Igor Štimac, Zagreb: Isti problem imamo i mi, na gostovanjima darujemo suparnika, a kod kuće pobjeđujemo. Ipak, moramo biti zadovoljni, jer ova pobjeda maknula nas je sa zadnjeg mjesta na tablici. Ispunili smo težak zadatak, a sada su pred nama još veći izazovi. U srijedu nas očekuje Kup s Hajdukom, velikim suparnikom kojeg jako poštujemo. međutim, nemamo straha i vjerujemo da igh možemo propisno namučiti.