Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za detoks jedinicu nema kadra, prostora ni novca

Autor:

19.11.2009. 23:00
Za detoks jedinicu nema kadra, prostora ni novca

Foto: AP



Ovakva je jedinica u Zadru neophodna, jer nama se u Udrugu svakodnevno javljaju djeca koju moramo uputiti u Zagreb, u bolnicu “Vrapče” prije negoli odu u komunu, zato što je apstinencijska kriza kroz koju prolaze prije ulaska u komunu ono najgore te zbog nje često odustaju, kazala je Ivanka Ledenko
Ovogodišnje obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti ponovno je pokrenulo pitanje vezano uz inicijativu za osnivanjem takozvane detoks jedinice na području Zadarske županije. Podsjetimo, naime, da je riječ o višegodišnjoj inicijativi pokrenutoj od strane zadarske Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć roditeljima ovisnika “Nada”, a koju su svesrdno podržali Opća bolnica Zadar te Grad i Županija. No, unatoč dobroj volji i želji za osnivanjem ovakvog programa, već dugi niz godina cijeli ovaj projekt stoji samo na ideji. Poznato je tako da projekt u najvećoj mjeri koči osiguranje odgovarajućeg prostora i kvalitetnog medicinskog osoblja, kako pojašnjava Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge “Nada”. Na ovoj se ideji konstantno radi, no nikakvog konkretnog rješenja još uvijek nema.
Odustajanje od Ugljana
– Uskoro bismo ponovno trebali organizirati tribinu, nadam se da će to biti u prosincu, na kojoj će sve uključene strane razmotriti sve mogućnosti. Rekla bih da je projekt, nažalost, još uvijek “u povojima”, ali s obzirom da postoji podrška sa svih strana, nadam se da ćemo neko rješenje iznaći. Najveći problem leži u osiguranju prostora i kadra, kazala je Ledenko, podsjetivši da je prvotna namjera bila da se ova jedinica organizira u prostorima Opće bolnice. No s obzirom da je riječ o kroničnim bolesnicima koji trebaju izdvojenu jedinicu, takvo je što nemoguće.
Podsjetila je također da je bilo govora da se prostor osigura u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, no od toga se odustalo kada je utvrđeno koliko je bitno da ta jedinica bude u centru županije, a ne na otoku. Također, za liječenje ovisnika bitan je dobar laboratorij, liječnik neurologije, interne medicine i anesteziolog, što bolnica na Ugljanu nema.
– Još uvijek nam se nudi samo mogućnost da pomoć zatražimo u službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti pri ZZJZ-u na Ravnicama. Ovakva je jedinica u Zadru neophodna, jer nama se u Udrugu svakodnevno javljaju djeca koju moramo uputiti u Zagreb, u bolnicu “Vrapče” prije negoli odu u komunu zato što je apstinencijska kriza kroz koju prolaze prije ulaska u komunu ono najgore i zbog nje često odustaju, kazala je Ledenko, istaknuvši da neophodnim smatraju osiguranje nekoliko bolničkih kreveta za pacijente koji se odluče detoksicirati, odnosno očistiti od svih psihoaktivnih tvari, odakle bi odlazili na daljnju rehabilitaciju u komune i terapijske zajednice.
Još na početku
U javnosti se špekuliralo i o tome da je zadarska Opća bolnica od resornog ministarstva odavno dobila sredstva za osnivanje detoks jedinice, a koja je, prešutjevši to, utrošila u druge svrhe. Ovakve navode Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, demantira, ističući da takvo što nije moglo biti moguće.
– Mi smo još prije gotovo osam godina imali pokušaj za osnivanjem takve jedinice na Odjelu psihijatrije, no s obzirom da je ovisnost zapravo kronična bolest, potreban nam je poseban, izolirani odjel. Zapravo se još uvijek nismo pomaknuli od početka, a to da smo dobili sva potrebna sredstva koja nismo iskoristili u prave svrhe nikako ne može biti istina, kazao je Nakić, naglasivši da se slaže da je Zadarskoj županiji, imajući u vidu da se po broju liječenih ovisnika nalazi na prvom mjestu, ovakva jedinica neophodna.
Kazao je tako da je odavno utvrđeno da Opća bolnica nema odgovarajuće uvjete, ali slaže se da postoji problem koji je potrebno riješiti. Nezgodno je, kaže, da se u sklopu Opće bolnice, gdje se liječe akutne bolesti, otvori takva jedinica, jer bilo bi primjerenije smjestiti je u neku ustanovu gdje se liječe kronične bolesti.
Poznato je i da je Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, svesrdno podržao ovakav projekt te navodi da Županija, osim raspoložive financijske podrške, izričite uloge u ovom projektu nema.
– Realizacija ovog projekta je mnogo kompleksnija nego što izgleda i potrebno je još mnogo stvari razmotriti, vidjeti iskustva drugih gradova i država te sagledati problem sa svih aspekata. Imao sam prilike vidjeti projekte koji nisu dobro pripremljeni i takav bi primjer u ovom slučaju bio velika šteta. Još uvijek ništa konkretno nismo napravili, no pokušavamo utvrditi sve mogućnosti, kazao je Kraljić, naglasivši da Županija, kao i Grad Zadar stoje iza svega što je Zadru i Zadarskoj županiji potrebno.