Vrhunski šampanjac proizveden u Sloveniji fermentirao je šest mjeseci na 30 metara u dubini mora Novskog ždrila u idealnom mraku, tišini i temperaturi koja ga čini jedinstvenim na svijetu
U suradnji Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Zadar, koju su predstavljali tajnik Denis Ikić te Petar Pedišič i Općine Jasenice predvođene Martinom Baričevićem jučer je u Jasenicama održana prezentacija i degustacija pjenušca “Posejdon”. Prezentacija pjenušca održana je u nazočnosti Ivana Simoniča, slovenskog vinara iz Semiča kao i Polone Kambič, načelnice Općine Semič i slovenske Bele Krajine, Ive Dunatova, direktora TZ Zadarske županije, Damira Valčića, predstojnika Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji i niza uzvanika. Degustacije pjenušca naknadno će se održati i u jaseničkom prijateljskom bavarskom gradu Schwabachu.
Proizvod iznimne kvalitete
Šampanjac ili pjenušac, odnosno penina kako bi kazali prijatelji iz Slovenije, je dobio naziv po kralju mora, a predstavlja prije svega proizvod iznimne kvalitete. Vinar Simonič okitio se mnoštvom priznanja i titula za svoje već čuvene pjenušce, ukljujući i hrvatske medalje. Proizvodi pjenušce vrhunske marke u čak sedam varijanti: pet bijelih te po jedan rose i crveni, od suhih do polusuhih, barikiranih do ovog noviteta – pjenušca fermentiranog na 30 metara u dubini mora Novskog ždrila u idelanim uvjetima – mraku i konstatnoj temperaturi od 12-13 stupnjeva Celzijevih.
Poklon u vrhunskom pakiranju
Osim vrhunskog šampanjca, klasičnom metodom fermentacije (fermentiranje u boci) dobili su i vrhunski suvenirski i marketinški proizvod.
Proizvod ima priču, ali i priču o prijateljstvu kao i tragove morskog boravka koji su ga ukrasili jedinstvenim prirodnim “pleterom”. Štoviše Simonič je dio pjenušca pakirao u amfore koje su sada više nego briljantan poklon u vrhunskom pakiranju.
Prezentacija je otpočela filmom koji je prikazao potapanje pjenušca te potom podmorske snimke i vađenje.
Načelnik Baričević kazao je kako ovo prijateljstvo i projekt ide dalje. Simonič je i registirao tvrtku u Hrvatskoj, a osim topljenja šampanjca u traganju je za partnerima na području Zadarske županije:
– Neće biti iz Jasenica koje nisu vinogradarski kraj, već iz našeg okružja kako bismo nastavili u pravcu autohtonog domaćeg proizvoda u ovom našem partnerstvu i prijateljstvu. Njime i Jasenice, odnosno Maslenica, u svom projektu prema moru, turizmu i prepoznatljivosti grade svoju prepoznatljivost. Ovdje smo da isprobamo ne tek vrhunski Simoničev proizvod već i blagotovorno djelovanje mora i valova na njega. Zbog svega toga nam je i iznimno zadovoljstvo da, osim prijatelja iz Slovenije s načelnicom Kambič, imamo i potpru HGK Gospodarske komore Zadar u projektu kao i TZ Zadarske županije, kazao je načelnik Baričević najavljujući nove iskorake u projektu.
Denis Ikić pozdravio je ovaj projekt predstavljajući i ovdašnje vinske potencijale:
– Prije 15 godina nismo mogli ni zamisliti da ćemo i u ovom našem kraju imati što pokazati u vinarstvu kao što nismo mogli zamisliti izgled današnjih Jasenica i ove zgrade Općine. Ikić je kazao da su sve to na neki način čuda:
– Što nije čudno ako znamo da se čuda uz vino vezuju u najmanju ruku od Biblije i Isusa.
Načelnica Polona Kambič sjetila se netom održanih susreta za Martinje u Semiču, a razmijenjeni su i brojni darovi prijateljstva.
Ivan Simonič je među ostalim nabrojao niz složenih procedura kojima je trebalo udovoljiti jer je riječ o prekograničnom poslu i to izvan dosega i u dosegu EU, što podrazumijeva izvoznice prelaska granica, inspekcije pa sve do koncesije za pomorsko (bolje reći podmorsko) dobro.
– Što ne bi bilo nemoguće obaviti bez ove podrške i prijateljstva iz Jasenica.
Riječ je o projektu o kojem se razmišljalo tri-četiri godine da bi se proveo ovog proljeća kada su u travnju boce pohranjene na dno Novskog ždrila te nakon šest-sedam mjeseci izvađene, i degustirane sada na ponos obje lokalne zajednice.
Gosti i domaćini potom su uz podgorsku “spizu” i belokrajinski pjenušac nazdravli daljnjem razvoju projekta. Simonič, valja kazati, s pjenušcima je napravio sve što vrhunska struka (i struka je i njemu kao agronomu – enologu) traži, a potom je krenuo u iskorak. Bilo je ovdje u degustaciji osim Posejdona i svog obilja njihovih pjenušaca do onog patenom zaštićenog sa zlatnim listićima (od 23 karatnih listića zlata). Prijateljstvo i dobra ideja vrijede zlata, a ovoj predviđamo nastavak vjerujući da će se među kotarskim proizvođačiaa grožđa naći zainteresirani partneri koji će ovom proizvodu dati dodatnu ovdašnju notu.
Inače, ne sumnjamo da će 600 staklenih boca i 250 glinenih amfora vrlo brzo naći put do kupaca i sakupljača.
Pjenušcu titula šampiona kvalitete
Kod pjenušaca, šampanjaca, manje je značajno navoditi vrste grožđa od kojeg su proizvedeni nego kod vina, a poanta je u složenosti i osjetljvosti tehnološkog procesa. Ipak kažimo da je ovdje riječ o izbalansiranoj kupaži chardonnaya, traminca i njemačkog kernera, za koju je 2008. na splitskom sajmu Gastro osvojena titula šampiona kvalitete.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO