Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Degustacija pjenušca “Posejdon”

19.11.2010. 23:00
Degustacija pjenušca “Posejdon”


Vrhunski šampanjac proizveden u Sloveniji fermentirao je šest mjeseci na 30 metara u dubini mora Novskog ždrila u idealnom mraku, tišini i temperaturi koja ga čini jedinstvenim na svijetu
U suradnji Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Zadar, koju su predstavljali tajnik Denis Ikić te Petar Pedišič i Općine Jasenice predvođene Martinom Baričevićem jučer je u Jasenicama održana prezentacija i degustacija pjenušca “Posejdon”. Prezentacija pjenušca održana je u nazočnosti Ivana Simoniča, slovenskog vinara iz Semiča kao i Polone Kambič, načelnice Općine Semič i slovenske Bele Krajine, Ive Dunatova, direktora TZ Zadarske županije, Damira Valčića, predstojnika Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji i niza uzvanika. Degustacije pjenušca naknadno će se održati i u jaseničkom prijateljskom bavarskom gradu Schwabachu.
Proizvod iznimne kvalitete
Šampanjac ili pjenušac, odnosno penina kako bi kazali prijatelji iz Slovenije, je dobio naziv po kralju mora, a predstavlja prije svega proizvod iznimne kvalitete. Vinar Simonič okitio se mnoštvom priznanja i titula za svoje već čuvene pjenušce, ukljujući i hrvatske medalje. Proizvodi pjenušce vrhunske marke u čak sedam varijanti: pet bijelih te po jedan rose i crveni, od suhih do polusuhih, barikiranih do ovog noviteta – pjenušca fermentiranog na 30 metara u dubini mora Novskog ždrila u idelanim uvjetima – mraku i konstatnoj temperaturi od 12-13 stupnjeva Celzijevih.
Poklon u vrhunskom pakiranju
Osim vrhunskog šampanjca, klasičnom metodom fermentacije (fermentiranje u boci) dobili su i vrhunski suvenirski i marketinški proizvod.
Proizvod ima priču, ali i priču o prijateljstvu kao i tragove morskog boravka koji su ga ukrasili jedinstvenim prirodnim “pleterom”. Štoviše Simonič je dio pjenušca pakirao u amfore koje su sada više nego briljantan poklon u vrhunskom pakiranju.
Prezentacija je otpočela filmom koji je prikazao potapanje pjenušca te potom podmorske snimke i vađenje.
Načelnik Baričević kazao je kako ovo prijateljstvo i projekt ide dalje. Simonič je i registirao tvrtku u Hrvatskoj, a osim topljenja šampanjca u traganju je za partnerima na području Zadarske županije:
– Neće biti iz Jasenica koje nisu vinogradarski kraj, već iz našeg okružja kako bismo nastavili u pravcu autohtonog domaćeg proizvoda u ovom našem partnerstvu i prijateljstvu. Njime i Jasenice, odnosno Maslenica, u svom projektu prema moru, turizmu i prepoznatljivosti grade svoju prepoznatljivost. Ovdje smo da isprobamo ne tek vrhunski Simoničev proizvod već i blagotovorno djelovanje mora i valova na njega. Zbog svega toga nam je i iznimno zadovoljstvo da, osim prijatelja iz Slovenije s načelnicom Kambič, imamo i potpru HGK Gospodarske komore Zadar u projektu kao i TZ Zadarske županije, kazao je načelnik Baričević najavljujući nove iskorake u projektu.
Denis Ikić pozdravio je ovaj projekt predstavljajući i ovdašnje vinske potencijale:
– Prije 15 godina nismo mogli ni zamisliti da ćemo i u ovom našem kraju imati što pokazati u vinarstvu kao što nismo mogli zamisliti izgled današnjih Jasenica i ove zgrade Općine. Ikić je kazao da su sve to na neki način čuda:
– Što nije čudno ako znamo da se čuda uz vino vezuju u najmanju ruku od Biblije i Isusa.
Načelnica Polona Kambič sjetila se netom održanih susreta za Martinje u Semiču, a razmijenjeni su i brojni darovi prijateljstva.
Ivan Simonič je među ostalim nabrojao niz složenih procedura kojima je trebalo udovoljiti jer je riječ o prekograničnom poslu i to izvan dosega i u dosegu EU, što podrazumijeva izvoznice prelaska granica, inspekcije pa sve do koncesije za pomorsko (bolje reći podmorsko) dobro.
– Što ne bi bilo nemoguće obaviti bez ove podrške i prijateljstva iz Jasenica.
Riječ je o projektu o kojem se razmišljalo tri-četiri godine da bi se proveo ovog proljeća kada su u travnju boce pohranjene na dno Novskog ždrila te nakon šest-sedam mjeseci izvađene, i degustirane sada na ponos obje lokalne zajednice.
Gosti i domaćini potom su uz podgorsku “spizu” i belokrajinski pjenušac nazdravli daljnjem razvoju projekta. Simonič, valja kazati, s pjenušcima je napravio sve što vrhunska struka (i struka je i njemu kao agronomu – enologu) traži, a potom je krenuo u iskorak. Bilo je ovdje u degustaciji osim Posejdona i svog obilja njihovih pjenušaca do onog patenom zaštićenog sa zlatnim listićima (od 23 karatnih listića zlata). Prijateljstvo i dobra ideja vrijede zlata, a ovoj predviđamo nastavak vjerujući da će se među kotarskim proizvođačiaa grožđa naći zainteresirani partneri koji će ovom proizvodu dati dodatnu ovdašnju notu.
Inače, ne sumnjamo da će 600 staklenih boca i 250 glinenih amfora vrlo brzo naći put do kupaca i sakupljača.


Pjenušcu titula šampiona kvalitete


Kod pjenušaca, šampanjaca, manje je značajno navoditi vrste grožđa od kojeg su proizvedeni nego kod vina, a poanta je u složenosti i osjetljvosti tehnološkog procesa. Ipak kažimo da je ovdje riječ o izbalansiranoj kupaži chardonnaya, traminca i njemačkog kernera, za koju je 2008. na splitskom sajmu Gastro osvojena titula šampiona kvalitete.