Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na nebu obasjani svjetlom slobode…

19.11.2010. 23:00
Na nebu obasjani svjetlom slobode…


Zaista imamo osjećaj da su se oni vinuli u zvjezdana prostranstva ispisujući svjetlo slobode. Vođeni tim svjetlom naši branitelji nisu žalili položiti život na oltar domovine, domovine koja je grcala bolom za svakim izgubljenim životom, stoji u pismu koje su učenici pročitali pred masom u Škabrnji
Na svečanosti u povodu 19. obljetnice stradanja hrvatskih civila i branitelja u Škabrnji je sudjelovalo i devedeset osmaša iz OŠ Petra Preradovića iz Zadra i Kožina.
Nosili su veliki vijenac, zapalili 75 svijeća, posjetili masovnu grobnicu, pogledali film o stradanjima i dostojanstveno se držali u mimohodu kako bi, uz veliko suosjećanje odali počast stradalima.
Dirljivo pismo
Najviše su ih šokirala stradanja civila, nemoćnih ljudi koji nisu nikom bili prijetnja.
To su prikazali i u pismu koje su sastavili, zajedno s nastavnicom iz povijesti Magdalenom Vučetić. Učenice Antonia Gagić i Ana Begonja iz 8.a iz Zadra pred okupljenim moštvom su pročitale pismo i dirnule srca svih.
– Oni nisu nikom ništa nažao učinili. Bili su u svojim domovima nesigurni, ali još uvijek vjerujući da neprijateljska zloba ne može biti jača od njihove ljubavi. Nažalost, bila je. Zaista imamo osjećaj da su se oni vinuli u zvjezdana prostranstva ispisujući svjetlo slobode. Vođeni tim svjetlom naši branitelji nisu žalili položiti život na oltar domovine, domovine koja je grcala bolom za svakim izgubljenim životom, kazali su učenici, dodavši da ne žele govoriti s mržnjom.
Ovi osmaši će uskoro iz povijesti učiti o Domovinskom ratu, ali posjet Škabrnji im sigurno daje širu perspektivu svega. Kažu da je sve to na njih ostavilo jake dojmove i puno im značilo. Od imena žrtava, preko crnih vreća koje simboliziraju njihovu sahranu i masovne grobnice do četničkih natpisa koji se čuvaju u podrumu crkve.
Pohvala saborskih zastupnika
– Učeći o Domovinskom ratu osjećamo tugu i ponos. Tugu zbog svih stradanja, a ponos što pripadamo narodu koji se nikad nikom nije pokorio. I zato smo ovdje s porukom našim herojima: Mi i vi smo jedno. Vi živite i dalje u našim srcima. Vječna vam hvala i slava, poručili su učenici.
Posjet Škabrnji su u OŠ Petra Preradovića organizirali još u kolovozu.
– Prije no što smo znali za protokol i posjete visokih dužnosnika, organizirali smo ovaj izlet. Išli smo s dva autobusa, jedan nam je financirala Zadarska županija, i učenike smo vodili nastavnici Milka Sanković iz zemljopisa, Tihomir Krstić iz tjelesne kulture, Anita Miletić i ja iz povijesti te Ljubica Mitrović Dujić iz likovnog s kojom će učenici napraviti pano o našem posjetu, rekla je Magdalena Vučetić.
Na kraju su se učenici odlično uklopili u cijeli protokol, a za to su ih pohvalili i saborski zastupnici Ana Lovrin i Branko Kutija. Bili su i u OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji te tamo upoznali svoje kolege.
Zbog ovog nesvakidašnjeg školskog izleta devedesetoro djece više suosjeća s patnjama ostalih i još više cijeni veliku žrtvu otišlih, žrtvu koju su podnijeli za njih.