Poduzetnici bez plana srljaju u propast

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Svaki polaznik seminara će uz pomoć predavača izraditi poslovni plan svoje tvrtke

Samo pet posto poduzetnika u Hrvatskoj se odlučuje na izradu poslovnog plana, a najveći dio onih koji ga naprave odluče se na to jer im njegovo postojanje uvjetuju banke za odobravanje kredita. To je prava šteta jer bi poslovni plan na prvom mjestu trebao biti interni dokument koji služi samim poduzetnicima u ostvarivanju njihovih ciljeva, rekao je trener Orhan Lujinović na jučerašnjem seminaru "Poslovni plan tvrtke: 10 zlatnih pravila kako povećati dobit i prihode kroz izradu poslovnog plana tvrtke" koji je održan jučer u Razvojnoj agenciji Zadarske županije (ZADRA) u sklopu projekta Obrazovanje za poduzetništvo.

Cilj seminara je naučiti polaznike osnovama poslovnog planiranja i njegovoj izradi u nekoliko koraka. U prvom koraku definiraju se strateški ciljevi, drugom prioriteti, a trećem se kreira strateški plan. U Razvojnoj agenciji odlučili su se na organiziranje ovog seminara jer smatraju kako je poslovni plan potreban svim poduzetnicima kako bi znali postaviti ciljeve u poslovanju.

- Poslovni plan je komad papira na kojem se nalazi cilj, konkretno visina prihoda koju želimo ostvariti u nekom vremenskom razdoblju, strategija kako ćemo ga mi ostvariti, financijski plan poslovanja koji uključuje prihode i rashode te plan investicije. Na jednom mjestu imamo sve informacije koje su nam potrebne za redovito poslovanje u nekom vremenskom periodu. Istovremeno dok prikupljamo te informacije postajemo svjesni svojih jakih snaga i slabosti. Samim time poduzetnik je u stanju napraviti cjeloviti plan aktivnosti koji mu pomaže da ostvari zadane poslovne ciljeve, kaže Orhan Lujinović i upozorava:

- Poduzetniku koji uđe u projekt bez poslovnog plana prijeti veća opasnost od propasti nego ako ima plan. Ljudi su subjektivni. Dok činjenice nisu stavljene crno na bijelo, dok nisu napravljene neke analize uvijek smo puno veći optimisti nego što bismo trebali biti.

 

Polaznicima seminara besplatan poslovni plan

Svaki polaznik seminara će uz pomoć predavača izraditi poslovni plan svoje tvrtke, odnosno poslovne ideje, kako kaže stručna suradnica u ZADRA Matilda Dragić:

- Izrada poslovnog plana konzultantima nije jeftina, ovisno o visini investicije kreće se od pet do pedeset tisuća kuna. Ovim seminarom mi želimo naučiti poduzetnike da oni to sami naprave. Jedan dan za to nije dovoljan i zato smo mi napravili jedan novitet. Svi sudionici seminara dobit će formular kako se radi plan i moći će konzultirati predavača koliko god puta žele dok se ne usavrše u njegovoj izradi. Zapravo će dobiti besplatno poslovni plan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno