Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sat povijesti iz Vukovara

19.11.2010. 23:00
Sat povijesti iz Vukovara


Na videokonferenciji sudjeluju uglavnom učenici prvih i drugih razreda naše škole i ovo je prilika da od samih učenika iz Vukovara čuju nešto o vukovarskom stradanju, rekao je Edin Kadić, moderator i profesor te voditelj brojnih projekata zadarske Medicinske škole
U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara učenici i djelatnici Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra jučer su sudjelovali u velikoj videokonferenciji s još osam škola iz Hrvatske koju su, kao projekt pripremili učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.
Učenici iz Vukovara su putem videokonferencije održali sat povijesti iz Vukovara “Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine”.
Zastava na vodotornju
– Na videokonferenciji sudjeluju uglavnom učenici prvih i drugih razreda naše škole i ovo je prilika da od samih učenika iz Vukovara čuju nešto o vukovarskom stradanju koje je aktualno ovih dana. Učenici iz Vukovara su pripremili kratko povijesno predavanje koje će izložiti, nakon čega će ostali učenici moći postavljati pitanja, rekao je Edin Kadić, moderator videokonferencije i profesor u Medicinskoj školi te voditelj brojnih školskih projekata.
Na videokonferenciji su uz zadarsku školu sudjelovale škole iz Varaždina, Zagreba, Osijeka, Gospića, Malog Lošinja, Dubrovnika i škola domaćin iz Vukovara, a sve je organizirano zahvaljujući Carnetu.
– Pozdrav cijeloj Hrvatskoj s Veleučilišta Lavoslava Ružičke iz Vukovara, odakle se sad javljamo. Osim učenika Osnovne škole Dragutina Tadijanovića s nama su danas predstavnici Carneta, Veleučilišta i brigadir Petar Čavar, rekla je moderatorica iz Vukovara Lidija Miletić.
– Djeco, vi ste svjetlost svijeta, sol zemlje i budućnost, gradite je na ljubavi, odlučnosti, požrtvovnosti i na životima koji su pali za vašu budućnost. Pozdrav svim našim prijateljima koji su sad na videokonferenciji, svi smo prijatelji i vežu nas posebne veze, rekla je Lidija Miletić u pozdravnom govoru ističući da je vukovarski vodotoranj simbol Vukovara i njegova stradanja.
– Bilo je rušen, ali se nije srušio već je postao još čvršći i još ponosniji i sad se na njemu vije hrvatska zastava. Vi ste, djeco, naša zastava i gradite bolju i ponosnu Hrvatsku. Neka i ova videokonferencija bude korak prema tome i hvala vam što sudjelujete, rekla je Miletić.
Brigadirove riječi
Poslije nje sudionike videokonferencije je pozdravio brigadir Petar Čavar. On je rekao da mu je drago što su djeca danas, na dan kad su kolone sjećanja prolazile Vukovarom, odvojila svoje vrijeme za taj grad. Poželio je djeci da poslije predavanja odnesu Vukovar s ponosom i istinom.
– Želim vam da postanete pravi ljudi, kao vukovarske obitelji i branitelji, koji su se onda bili odredili da su domovina. Oni su tada rekli da su domovina i da žele ostaviti nešto za svoju djecu i ostavili su nam domovinu. Želim da vi svoje ime kroz život kažete imenom domovine i Vukovarom, rekao je Čavar. Mladima je poručio da uvijek sačuvaju svoje prijatelje i da se uvijek vraćaju njima i domovini.
Nakon uvodnih riječi učenici Osnovne škole Dragutin Tadijanović, započeli su svoje predavanje u kojem su iznijeli sve važnije datume prije početka bitke za Vukovar, te sam slijed bitke, što je kronološki prikazao. Govorili su i o vukovarskoj bolnici koja je najteže stradala, o uvjetima u kojima je radila te o liječnicima i pacijentima koji su tamo provodili dane. Spomenuli su da se nikad nije saznao točan broj onih koji su umrli i odvedeni u bolnici. Cijelo svoje predavanje popratili su slikama i brojčanim podacima. Učenici povezani videokonferencijom pozorno su slušali predavanje svojih kolega iz Vukovara. Nakon toga su uslijedila pitanja jer je mnogo njih htjelo znati što više o najtežim danima ovog grada.