Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Svijeće na Zrmanji, mimohod u Biogradu, molitva u Gračacu

19.11.2010. 23:00
Svijeće na Zrmanji, mimohod u Biogradu, molitva u Gračacu


Osnovna škola Obrovac i Srednja škola Obrovac pozvale su učenike i njihove roditelje kao i djelatnike dviju škola da u znak sjećanja na vukovarsku i škabrnjsku tragediju zapale svijeće na obje strane obale Zrmanje.
Pozivu se odazvao veliki broj ljudi koji su zapalili svijeće u 17.30 sati na dan 19. godišnjice stradanja slavonskog grada i ravnokotarskog sela heroja.
Inicijativu za akciju dao je ravnatelj Osnovne škole Obrovac Željko Modrić, a ravnatelj Srednje škole Obrovac Darko Tokić prihvatio je prijedlog te je uz projekciju filma o Vukovaru koja je održana u školskoj multimedijalnoj dvorani prvi školski sat u četvrtak pozvao učenike i roditelje da se u što većem broju okupe uz Zrmanju.
Biogradska Srednja škola pokretač je mimohoda koji se prigodom sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara održava već niz godina. Polaganje vijenaca na samom početku te paljenje svijeća duž vukovarske ulice na biogradskom predjelu Kosa, njezina je ideja koju su prihvatili svi žitelji grada.
Tako su predvođeni ravnateljem Božom Došenom i župnikom Župe Svetog Ivana don Nikolom Tokićem učinili to i ove godine. Okupljenim mladima prigodno slovo o gradovima mučenicima i njihovoj žrtvi održao je ravnatelj Došen, a nakon toga don Nikola Tokić održao je obred odrješenja.
Stotine svijeća u sijećanje na tragično stradale civile i branitelje u povodu 19. godišnjice stradanja Vukovara zapalili su jučer učenici i djelatnici Osnovne škole Nikola Tesla iz Gračaca, a pridružilo im se i mnoštvo mještana. Tradicionalna akcija održava se treću godinu za redom, a osim paljenjem svijeća učenici su počast stradalima odali i minutom šutnje, nakon koje je Ružica Tulumović, ravnateljica škole kazala kako je iznimno sretna zbog posjećenosti koja je veća nego prijašnjih godina.
Prigodnu molitvu održao je i gračački župnik Jakov Prcela.