Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Žrtva Nadina nikad zaboravljena, zločinci još nekažnjeni

19.11.2010. 23:00
Žrtva Nadina nikad zaboravljena, zločinci još nekažnjeni


Kako je moguće da uz toliki policijski aparat i državno odvjetništvo u 19 godina nije prikupljena dokumentacija kako bi se našli i osudili počinitelji za bar neka od zlodjela koja su počinjena na širem benkovačkom području, zapitao se Kutija
U povodu 19. godišnjice stradanja mještana Nadina, jučer je u mjesnoj crkvi Sv. Ante župnik don Boris Pedić predvodio misu zadušnicu, a kod spomenika žrtvama Nadina stradalima u Domovinskom ratu su postavljeni vijenci i svijeće. Nadin je stradao dan nakon Škabrnje i broji pet poginulih hrvatskih branitelja i 14 civila, dok se troje civila još vode kao nestali.
– Kobni 18. i 19. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Pao je herojski grad Vukovar, ali i počinjen grozan masakr u Škabrnji. Dan potom to je bilo Borovo Naselje i Nadin. Nakon grada heroja Vukovara te naselja Škabrnja, Borovo Naselje i Nadin, JNA i srpske paravojne formacije počinili su mnoga ubojstva i ratne zločine. Događaji su to prije 19 godina nakon kojih se danas još uvijek vuku brojni repovi, kazao je saborski zastupnik, gradonačelnik Benkovca Branko Kutija naglašavajući pritom kako masakr u Nadinu nikad nije i nikad neće pasti u zaborav.
Kutija je podsjetio na preko 230 civilnih žrtava sa šireg područja grada Benkovca i zapitao zašto se počinitelji ne procesuiraju.
– Kako je moguće da uz toliki policijski aparat i državno odvjetništvo u 19 godina nije prikupljena dokumentacija kako bi se našli i osudili počinitelji za bar neka od zlodjela koja su počinjena na širem benkovačkom području, zapitao se Kutija.
– Tko je to mučki ubio Erstiće u Medviđi, Marinoviće u Bruškoj, Kutije u Lisičiću, Marinoviće u Šopotu, Šuniće u Rodaljicama, Žiliće u Podgrađu, Arbanase u Smilčiću, nabrajao je Kutija te je konstatirao kako nema kolektivne odgovornosti kad su “oni” u pitanju.
Vijenac u ime Hrvatskog sabora je položilo izaslanstvo koje je predvodila Ana Lovrin, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića. U izaslanstvu su još bili zastupnici Nevenka Marinović, Ivo Grbić i Branko Kutija.
Svijeće su zapalili i vijence položili izaslanstva Zadarske županije koje je predvodio zadarski župan Stipe Zrilić, Grada Benkovca predvođenog dogradonačelnikom Mirkom Erstićem i predsjednicom GV-a Majom Brkljača, MO Nadin koje je predvodio Šime Odžaković, županijska Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata s predsjednicom Ljubicom Krcić, županijska Udruga roditelja poginulih branitelja s dopredsjednicom Tonkom Bajlo, benkovački UHDDR i HVIDR-a koje je predvodio Milorad Guzić, PU Zadarske koje predvodio načelnik Policijske postaje Benkovac Ante Kulaš te izaslanstvo KUD-a Nadin predvođeno predsjednikom Draganom Brzojom.
Jučerašnji dan prije 19 godina ostao je upisan u trajno sjećanje Nadina. Žrtvama su se poklonili i svijeću zapalili predstavnici Hrvatske vojske predvođeni bojnikom Alenom Šimunićem, zapovjednikom u vojarni “Benkovac”, te rodbina poginulih Nadinjana i mnoštvo nazočnih. Dostojanstveno, mirno i tužno.


Žrtve Nadina


Vojne žrtve: Omer Slavko Brzoja, Milivoj Glavić, Novica Atelj, Tomislav Šembera, Tomislav Šestan.
Civilne žrtve: Danka Brzoja, Stoja Brkić, Maša Čirjak, Ika Čirjak, Ive Glavić, Stana Glavić, Luca Glavić, Jakov Šestan, Marija Šestan, Ivica Plastić, Roko Šimurina, Kata Šimurina, Šime Glavić, Nikola Atelj.
Nestali: Petar Glavić, Marija Glavić, Ante Marić.




Nadinski Oltar domovine


Na Oltaru domovine u Nadinu, na kamenom spomeniku visokom četiri metra i teškom 12 tona pored povijesnog hrvatskog grba i krunice utkana su i imena poginulih i nestalih Nadinjana te natpis: “Na spomen svojim sumještanima koji su dali živote za domovinu Hrvatsku u Domovinskom ratu i od pamtivijeka, Mjesni odbor Nadin i Grad Benkovac.”
Oltar domovine je izrađen prije dvije godine prema idejnom projektu zadarskog akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog, izgradila ga je zadarska tvrtka “Krševan” prof. Mile Mesića, dok je okoliš uredila nadinska tvrtka “Tin” u vlasništvu Tomislava Odžakovića.


Kutija: Gdje su pripadnici nacionalnih manjina?


– Pripadnici nacionalnih manjina birani su i biraju se u predstavnička tijela jedinica lokalnih uprava. Međutim, nije ih jučer bilo u Vukovaru i Škabrnji, nema ih ni ovdje u Nadinu, naglasio je Kutija nakon čega je izrazio zadovoljstvo i ponos na dosad najmasovnijem odazivu i dolasku u Nadin kako bi se poklonili nedužnim žrtvama Domovinskog rata.