Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Čajot – bodljikavi zeleni dragulj

19.11.2011. 23:00
Čajot – bodljikavi zeleni dragulj


U Dalmaciji se udomaćio čajot s bodljama, koji okusom podsjeća na tikvicu i na sličan se način koristi u jelima


U posljednje vrijeme na našim stolovima možemo pronaći egzotične povrtne vrste poput batata, čajota, kivana… U priobalnim vrtovima sada dozrijeva čajot – meksički krastavac ili zimska tikvica, koji je u naše krajeve stigao iz Srednje Amerike. Plod je ovalnog, kruškolikog ili okruglog oblika. U našem priobalju udomaćila se vrsta s bodljama, koja okusom podsjeća na tikvicu i na sličan se način koristi u jelima. Tako se od čajota mogu se raditi juhe, umaci i salate, može ga se pohati, dodavati u razna variva, može ga se puniti… Jedina mu je mana što ih mora oprezno čistiti zbog bodlji. No, u tu svrhu mogu poslužiti kuhinjske krpe ili rukavice.
Idealna hladovina
Inače, čajot je poznat pod nazivima meksički krastavac, indijska tikvica, šajot… Uglavnom, to je biljka iz porodice cucurbitaceae (tikvica). Podrijetlom je s američkog kontinenta, a u našim krajevima pojavio se prije nekoliko desetljeća.
U prirodnom okolišu, dakle Srednjoj Americi čajot, koji raste kao puzavica može narasti i do 20 metara, ali za naše krajeve je realnije očekivati tri do pet metara, što opet znači da mu treba osigurati potporu. Najbolje mu odgovaraju horizontalni potpornji na oko dva metra visine, ali podnijet će i vertikalu. Dakle, čajot je idealan za pergolu – otvorenu sjenicu jer brzo izraste i radi lijepi hlad.
Plod čajota, koji spada u niskokalorično povrće, upotrebljava se kao tikvica. Dakle, sve što se moće raditi s tikvicama, može se i s čajotom. Jestiv je i gomolj, no njegova priprema nije popularna. No, moguće ga je jesti poput krumpira i ostalog korjenastog povrća. Listovi čajota mogu se pripremiti poput špinata ili koristi za čaj.
Što se tiče nutritivne vrijednosti u 100 grama čajota ima svega 25 kalorija, 2,2 grama dijetalnih vlakana, 5,1 gram ugljikohidrata, 1,1 gram proteina, 0,4 grama masti, 0,3 miligrama vitamina C, 0,3 miligrama natrija, 165 miligrama kalija, 22,4 miligrama kalcija.
Čajot se može jesti sirov i kuhan. Kuha se na laganoj vatri da zadrži svježi okus. No, isto tako može se i pržiti i peći. Sirovi čajot dodaje se salatama i salsama, a česte se marinira s limunom ili sokom od limete. Zbog svoje mekoće plod se koristi za dječju hranu, sokove, umake i tjestenine.
Protuupalna svojstva
Vezano za ljekovitost, čaj od lišća čajota koristi se za razbijanje bubrežnih kamenaca i za liječenje ateroskleroze i hipertenzije. Plod čajota i lišće imaju diuretska, kardiovaskularna i protuupalna svojstva.
U svijetu čajot se najviše koristi iz krajeva odakle i potječe, dakle Srednje Amerike. Tamo je dio njihove tradicionalne prehrane. U Tajvanu uz plodove naveliko se konzumira lišće čajota, koje je omiljeno povrće u toj regiji. Rate u planinama sjevernog Tajlanda, gdje se bere mlado zelenilo kojim se oplemenjuju tamošnje juhe.
U Brazilu i drugim zemljama Južne Amerike čajot se koristi u salatama, juhama ili sufleu. Mladi plodovi se jedu sirovi poput voća.
Ako čajota ima u izobilju, nerijetko se njime hrane svinje i goveda jer je to jeftinije od uobičajenih komercijalnih pripravaka.


Pljukanci sa čajotom




Sastojci (za 4 osobe)
2 veća čajota, 350 g pljukanaca, 4 režnja češnjaka, 100 g pistacija, maslinovo ulje, crveni i zeleni papar, sol, 2 dl vode
Priprema
Oguliti čajote. Polužiti se krpom ili rukavicom zbog njegovih bodlji. Narezati ga na kockice. Oguliti i usitniti češnjak. Na maslinovom ulju kratko popržiti češnjak, pa mu dodati komadiće čajota i pirjati 5 do 10 minuta, dok ne omekša. Po potrebi podlijevati vodom. Pistacije staviti u šalicu, zaliti ih kipućom vodom i ostaviti neka odstoje nekoliko minuta. Oguliti im koru i nasjeckati ih nožem na komadiće. U međuvremenu skuhati pljukance ili neku sličnu tjesteninu. Skuhanom čajotu dodati malo soli i izmikasti s oko 2 dl vode. Izmiksani umak vratiti vatru da se reducira, odnosno pola vode koja se dodala. Skuhane pljukance pomiješati s umakom i posuti s nasjeckanim pistacijama te crvenim i zelenim paprom. Poslužiti toplo.


Salata od čajota sa zrnatim sirom


Sastojci (za 4 osobe)
2 čajota, 200 g zrnatog sira, sol, papar, maslinovo ulje, aceto balsamico, 2 češnja češnjaka, malo peršina
Priprema
Pažljivo oguliti čajote. Zbog bodlji, pri čišćenju, čajot se može pridržavati rukavicom ili kuhinjskom krpom. Oguljeni čajot narezati na tanke kriške te ih jednom ili dva puta ovisno o veličini, prepoloviti. Čajot staviti kuhati u vrelu slanu vodu. Kuhati dok ne omekša. Ohladiti čajot i pomiješati ga sa zrnatim sirom te usitnjenim češnjakom i peršinom. Sve skupa sa soli, paprom, maslinovim uljem i acetom balsamicom. Dobro promiješati i poslužiti kao prilog ili lagano samostalno jelo.