Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tko nam je ukrao običaje

19.11.2011. 23:00


Ne znam što mi je iritantnije – predizborna kampanja ili preuranjeni i isforsirani božićni ugođaj na svakom kantunu gdje god se maknem. Nekako je i Božić izgubio svoj smisao od kada su (pred)izborne kampanje u to vrijeme. Tu bed, nekako je s kapitalizmom sve otišlo kvragu…
Jaca, Zoki, Kerum… Brrr. Što nema nešto ljepše da stave na plakate nego nemile ćunke moramo gledati gdje god se okrenemo?!! Dobar život svima, ne samo njima. Isto sranje, drugo pakovanje. Upravo mi smo ti koji će vas izvući iz govana… Meni je sve ovo dno dna, jer smo u takvoj gabuli da nas ni Supermen jen, dva i tri glavom i bradom ne bi mogli izvući iz kanalizacije u kojoj se nalazimo. A do izbora još koliko toliko, ali kad nakon cijele te loše šminke maske padnu, pa kad i zube i jaja stavimo na policu… Mislim da nam stvarno nema pomoći. Pa Europa je ionako skoro na koljenima, svi se trse izaći iz te fakin unije a mi pod svaku cijenu želimo u nju. Uvijek vičem da sam se trebala odseliti kad mi je bilo dvajstri, ali bogme sad je prekasno za bilo što, pa i za selidbu… Stani di jesi, stisni zube i životari, takav nam je svima horoskop.
Pa globalno zatopljenje, zahlađenje, poplave i potresi na isto svodi se – ako nisu otkrili mogućnost preseljenja na neku drugu planetu, otići ćemo svi vrlo brzo u Honduras.
Talijani imaju premijera jebača, mi ćemo, tko god da pobijedi dobiti lažova, a trebao bi nam vrhunski čarobnjak… Ne volem politiku i ne volem. Pogotovo u vrijeme kad bismo trebali razmišljati što ćemo dobiti ispod bora od malog Isusa. Nekako mi se uvijek čini, barem periodično, svake četiri godine, da je i taj mali pelenko dignuo ruke od nas. I uredno se, u olimpijskim ciklusima već godinama pitam, što je nama sve ovo trebalo. Unište mi Božić svako malo. Pa eto, svake četiri godine uopće ne kitim bor. Niti šaljem čestitke, već odavno. Radi li to itko? Osim HEP-a, haertea, vodovoda i ostalih nenamirenih bezdušnih tipova koji rade za tim šalterima. Ne šaljem ni sms-ove u to vrijeme, jer ne volim one cirkularne poruke kad poželiš sve najbolje svima koje imaš u imeniku, a s nekima si se čuo možda jednom-dvaput u životu…
Cirkus tek počinje… Političari i političarke su tek počeli uvježbavati plesne korake, opet će puštati svoje kreštave glasiće na pjesme posvećene domovini, opet će isprostituirati sve ono za što su se pošteni ljudi borili. Blah… Zar nema nekoga da ih zaustavi u tome. Koji je uopće smisao boriti se za ostati ili doći na vlast kad je sve u banani. Ne kužim, jednostavno ne kužim.
Izlozi su u božićnom duhu već petnaest dana. Najbolje da dogodine odmah usred turističke sezone stave jelkice i okite ih kopertonom, japankama, pa samo pred zimu nabacaju malo vate po njima i ne moraju dirati do sljedećeg ljeta. Nekad smo jelku, mi mali Hrvati kitili tek na badnjak, a od kada su oni koji nisu ni slavili Božić špostali najveći Hrvati, raskoš i kićenje počinje skoro pa u listopadu. Valjda to ide proporcionalno, što prije staviš bor veći si katolik… Aj dont nou?!
Mare ([email protected])