Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U petak baletna bajka na Višnjiku

19.11.2011. 23:00
U petak baletna bajka na Višnjiku


Zadarska publika će 25. studenog imati priliku uživati u dva popularna baleta – Carmen i Bolero u izvedbi jedne od najpoznatijih svjetskih baletnih skupina – Ruskog carskog baleta. Carski ruski balet već je odavno postigao svjetsku slavu, a poznat je i hrvatskoj publici po brojnim rasprodanim nastupima širom zemlje. U Zadru je nastupio u travnju ove godine baletom “Labuđe jezero”.
Početkom u 20 sati u dvorani Višnjik, baletni će umjetnici iz Rusije zadarskom auditoriju približiti dva svjetski poznata baleta na način na kojih ih do sada nisu imali priliku vidjeti.
Premijera “Carmen – suite” Rodiona Shchedrina održana je na sceni Boljšoj teatra još davne 1967. godine s Majom Pliseckajom u glavnoj ulozi u postavi kubanskog balet majstora Alberta Alonsa. Od tada se trijumfalni nastupi ovog baleta nastavljaju na svjetskim kazališnim scenama sve do danas, kada će i Zadar biti “upisan” na listu sredina koje su imale priliku “ugostiti” najbolje.
“Bolero” Maurice Ravela, pak, jedno je od najosjećajnijih djela svjetskih glazbenih klasika, sklad zvukova narodnih motiva južnih krajeva Španjolske, Afrike i Mauricijusa, kao dijelova svijeta s kojima je autor bio posebice povezan kroz pokret, kroz ples, kroz balet koji će zadarskoj publici uskoro na jedan nov, cjelovit način približiti ruski baletni umjetnici.