Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dunatov: Moramo financirati NK Zadar jer još nije dioničko društvo

Autor: Nives Rogoznica

19.11.2012. 23:00
Dunatov: Moramo financirati NK Zadar jer još nije dioničko društvo

Foto: Zvonko KUCELIN



Omerka Šarić Frantin (SDP) ustvrdila je na sjednici Gradskog vijeća kako su izdvajanja u okviru Programa javnih potreba u sportu obrnuto proporcionalna broju korisnika tih sredstava, a kritizirala je i rad Sportske zajednice Grada Zadra čiji je predsjednik Reno Sinovčić, vanjski suradnik NK Zadar.
– U programe u sportu  uključeno je 11.750 sportaša. Grad financira sport djece i mladeži s milijun kuna,  a financira i vrhunsko sportsko stvaralaštvo. Mi imamo 10 sportaša prve i 5 sportaša druge kategorije. Financirat ćemo i 25 trenera u klubovima što znači da podižemo kvalitetu stručnog rada u klubovima. Financiramo djelovanje sportskih klubova mladeži i sportskih škola u dvorani Krešimira Ćosića s 4,5 milijuna kuna i plaćamo najam zatvorenog plivališta na Višnjiku u iznosu od 2,5 milijuna kuna. U dvorani trenira više od 2.000 sportaša u sportskim školama, a plivalište koristi 1.150 djece, rekao je resorni pročelnik Radovan Dunatov dodajući kako se najveći dio od 26,4 milijuna kuna namijenjenih javnim potrebama u sportu, ili brojkom  – oko 15 milijuna kuna, izdvaja za klubove.
Gotovo polovica tih sredstava izdvaja se za dva kluba, a riječ je u KK Zadar kojem je namijenjeno 3.8 milijuna kuna i NK Zadar za kojeg je planirano 3,2 milijuna kuna.
– Kako smo rasporedili ovih 26 milijuna kuna? Mi kao vlasnici plaćamo 7 milijuna kuna za najam dvorane i bazena. Plaćamo 2 milijuna kuna za održavanje ostalih sportskih objekata.15 milijuna ide za one malobrojne kojima ide većina sredstava, a oko 2 milijuna kuna za svu tu pustu djecu, za žene, rekreativce, mlade i vrhunske sportaše. Ovaj raspored sredstva je obrnuto proporcionalan potrebi naših sugrađana da se bave sportom.  Što radi Sportska zajednica Grada Zadra koja treba biti krovna udruga sportskih saveza? Formirali smo ju i dali joj 100.000 kuna za rad, a nigdje nisam vidjela kako oni predlažu raspored sredstava. Snagom političke moći još uvijek se određuje koliko će koji klub dobiti. Zašto NK Zadar dobiva  3,2 milijuna kuna kad je prošle godine gradonačelnik, prilikom donošenja odluke da s milijun kuna participiramo u preoblikovanju kluba, rekao da se nada kako je to zadnji put. Mi preoblikujemo klubove, ali se ništa ne mijenja, ustvrdila je Šarić Frantin kojoj je pročelnik Dunatov odgovorio kako postupak preoblikovanja NK Zadar još nije završen.
– NK Zadar je u fazi preoblikovanja. Oni su se nama javili kao klub, kao udruga građana, i mi ih moramo staviti u proračun jer još nisu preoblikovani u dioničko društvo. Postupamo kao legalisti, a što će se s njima dogoditi, hoće li biti preoblikovani, ostavljamo za druge diskusije. NK Zadar ima tradiciju i nositelj je kvalitete. Dođite nautakmicu, pa ćete vidjeti koliko građana s radošću gleda nogomet. Osim toga NK Zadar u školi okuplja oko 600 djece, rekao je Dunatov.