Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hodočašće u ozračju oslobađajuće presude hrvatskim generalima

Autor: Ljiljana Jurjević

19.11.2012. 23:00
Hodočašće u ozračju oslobađajuće presude hrvatskim generalima


Zaključak je kako moramo biti zahvalni Bogu na svim milostima kojim nas je ovih dana obdario, ali i kako moramo nadalje živjeti upravo onako kako je u svom obraćanju poručio i general Ante Gotovina, koji je rekao kako se trebamo okrenuti budućnosti i ostaviti rat u prošlosti kamo sada i pripada


Oko 700 Zadrana u nedjelju je hodočastilo sv. Nikoli Taveliću u Šibenik. Bilo je to tradicionalno 29. hodočašće Zadarske nadbiskupije u svečev rodni grad Šibenik. Iako se kao moguće mjesto rođenja svetog Nikole Tavelića spominje Velim kod Stankovaca, najčešće se navodi upravo Šibenik kao njegov rodni grad.
Nakon obilaska crkve sv. Frane gdje je podignut oltar ovome svecu, Zadrani su kao i svake godine slavili svetu misu u katedrali sv. Jakova. Svečano misno slavlje u koncelebraciji sa 10-ak zadarskih i šibenskih svećenika predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić kojemu je šibenski biskup mons. Ante Ivas odmah na početku čestitao na imenovanju za predsjednika HBK.
Kao i svake godine svečanom ozračju doprinijelo je i pjevanje zadarskog Središnjeg crkvenog gradskog zbora koji će na blagdan Sv. Krševana dobiti Nagradu Grada Zadra. Nadbiskup Puljić pozdravio je zadarske hodočasnike, kao i domaćine, a biskup Ivas zahvalio je Zadranima koji svake godine hodočaste sv. Nikoli.
Propovijed i slavlje u Šibeniku bil su u ozračju obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje, kao i oslobađajuće presude hrvatskim generalima. Zaključak je kako moramo biti zahvalni Bogu na svim milostima kojima nas je ovih dana obdario, ali i kako moramo nadalje živjeti upravo onako kako je u svom obraćanju poručio i hrvatski general Ante Gotovina, koji je rekao kako se trebamo okrenuti budućnosti i ostaviti rat u prošlosti kamo sada i pripada. Hrvatskom narodu vraćen je ponos i samopouzdanje, pa s tim osjećajem trebamo krenuti dalje u materijalnu i duhovnu obnovu naše domovine.
Nakon svete mise Zadrani su se odmah uputili prema Zadru. Ove godine, naime, izostala je tradicionalna večera u Vodicama, i to, naravno, zbog financijskih razloga, no nitko nije žalio, jer hodočašće sv. Nikoli Taveliću uvijek je duhovni događaj i kao takav treba i ostati.