Ivo Sanader ili Eugen Laxa - ratni profiter ili žrtva?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
hyipo_ina_mol_ivo sanader
PIXELL

Danas ćemo znati je li Ivo Sanader ratni profiter i je li izmanipulirao cijelu vladu da prihvati štetni ugovor za koji je dobio deset milijuna eura. Predsjednik sudskoga vijeća Ivan Turudić presudu će objaviti u deset sati na Županijskome sudu u Zagrebu.

Sanader je optužen za dva teška kaznena djela korupcije: da je od Hypo banke 1995., kao zamjenik ministra vanjskih poslova, primio sedam milijuna ondašnjih austrijskih šilinga, pola milijuna eura, kako bi banci omogućio da kreditom državi za diplomatska predstavništva uđe na hrvatsko tržište. Inkriminacija je ratno profiterstvo, koja je optuženiku osobito zasmetala, a i prvi je slučaj u kojemu se zakon primjenjuje retrogradno, a legalno. Trinaest godina kasnije, tvrdi optužnica, Sanader je s direktorom mađarske naftne kompanije Mol Zsoltom Hernadijem dogovorio da će za deset milijuna eura isposlovati promjenu međudioničarskog ugovora hrvatske vlade s Molom o Ini, kako bi Mađari dobili većinski upravljački paket u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Nedugo nakon što je u listopadu prošle godine Sanaderu počelo suđenje za Hypo banku, optužnica je objedinjena s optužnicom za Inu, pa se od studenoga prošle godine vodi jedno suđenje. Saslušano je sedamdesetak svjedoka, a na kraju suđenja proteklog tjedna i tužitelji i obrana ustrajali su u početnim tvrdnjama: tužiteljstvo traži maksimalnu kaznu, obrana traži oslobađanje. Dosudi li sud najvišu moguću kaznu, Sanaderu prijeti i petnaest godina zatvora, premda odvjetnici predviđaju da bi taj zbroj najviših mogućih kazni mogao biti sveden na jedinstvenu, nižu kaznu zatvora.

Tužiteljstvo tvrdi da je Sanader u slučaju Hypo »ukrao« identitet hrvatskoga iseljenika Eugena Laxe, te da je proviziju - koja je dokazano isplaćena - u njegovo ime preuzeo netko tko se lažno potpisivao kao Laxa. Taj dio optužnice čini se i najmanje uvjerljivim. Tužiteljstvo također tvrdi da je Sanader povjerenstvo za pregovore o Ini, cijelu vladu i sve koalicijske partnere naveo da ispregovaraju i izglasaju štetan ugovor, kako bi on za nj dobio deset milijuna eura mita. Polovina toga mita isplaćena je, navodno, na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića, koji je ujedno i ključni svjedok optužbe. Obrana tvrdi da je tih pola milijuna eura na Ježićevu računu novac isplaćen njemu, a ne Sanaderu. I tužiteljstvo i obrana izveli su svjedoke u svoju korist, i zasad je izvjesno jedino to da je proces Hypo-Ina kompliciran, opsežan i nipošto jednostavan. Suci nisu imali lak posao - a to je tek prvi od poslova koji ih sa Sanaderom čeka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno