Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nadin ponosan na svoje žrtve

Autor: Velimir Brkić

19.11.2012. 23:00
Nadin ponosan na svoje žrtve

Foto: Velimir BRKIĆ



S ponosom mogu kazati da je od mjeseca svibnja do 19. listopada Nadin davao snažni, herojski, nadljudski otpor neprijatelju. I na sam dan pada uništena su dva srbočetnička tenka. Nadinjani, s puno ponosa i s punih pluća možete obilježavati ovaj dan, poručio je Marko Čulina


Kobni 18. i 19. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Pao je herojski grad Vukovar i Škabrnja. Sljedećeg dana srpske paravojne formacije uz pomoć JNA ulaze i u ravnokotarsko selo Nadin, gdje su ubili 14 hrvatskih civila. Isti dan palo je i Borovo Naselje.
U povodu obilježavanja 21. obljetnice, a u spomen na žrtve Nadina, u crkvi sv. Ante župnik don Josip Lisica u zajedništvu s don Borisom Pedićem i don Elvisom Kneževićem služio je svetu misu zadušnicu nakon koje se kolona zajedno sa sudionicima mimohoda Benkovac-Nadin-Benkovac “Da se ne zaboravi” pristiglim iz Benkovca u velikoj koloni uputila do spomen obilježja.
Bio je to najmasovniji skup dosad. Nadinu koji broji 408 stanovnika pridružilo se i oko 200 sudionika mimohoda te brojni gosti i uzvanici.
Nadin je davao herojski otpor neprijatelju
Mnoštvu se obratio i umirovljeni pukovnik Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade.
– Kako je Škabrnja u sjeni Vukovara, tako je i Nadin u sjeni Škabrnje, u uvodnom slovu je rekao Čulina, dodajući da se herojski Nadin među prvima na zadarskom području počeo braniti i utvrđivati na Nadinskoj gradini.
Palo je Kruševo i Jasenice. Istovremeno su Smoković, Kašić, Smilčić, Biljane preko Debelog Brda, bili transverzala sastavljena od sela u kojem je živio pravoslavni puk i dobro naoružane postrojbe Srba koje je naoružala bivša vojska. U tim selima, kazao je, nismo mogli organizirati obranu, a plato poligona Debelog Brda, koji se prostire od Smilčića do Benkovca, je ključ za kontrolu Zadra i Ravnih kotara. U Benkovcu je pak bila smještena 180. mehanizirana brigada, a 100 kilometara dalje Kninski korpus.
– Dana 2. listopada 1991. godine Nadin se herojski obranio. Uništena su dva neprijateljska tenka, što je, nažalost, plaćeno životima hrvatskih vitezova Omera Slavka Brzoje i Tomislava Tonča Šembera. Tada je u Zemuniku teško ranjen Krešo Marcelić, a Murvica je gorjela. Samo četiri dana poslije, 6. listopada, bio je dan koji se danas obilježava Dan obrane Zadra, navodio je.
– S ponosom mogu kazati da je od mjeseca svibnja do 19. listopada Nadin davao snažni, herojski, nadljudski otpor neprijatelju. I na sam dan pada uništena su dva srbočetnička tenka. Nadinjani, s puno ponosa i s punih pluća možete obilježavati ovaj dan, poručio je Marko Čulina.
Recitirao je hrvatski domoljub i pjesnik iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra kao i učenici Područne škole Nadin, Osnovne škole Benkovac. Imena poginulih i nestalih Nadinjana pročitala je srednjoškolka Iva Kalcina. Program je vodio Mihovil Mijo Brkić iz Radio Benkovca.
Brojna izaslanstva se poklonila žrtvama
Uime predsjednika Ive Josipovića žrtvama su se poklonili, položili vijence i zapalili svijeće izaslanik brigadir Boris Šerić, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade, članovi obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici Mjesnog odbora i KUD-a Nadin, predstavnici Grada Benkovca predvođeni gradonačelnikom Brankom Kutijom, Zadarske županije predvođeni županom Stipom Zrilićem, Općine Škabrnja koju je predvodio načelnik Luka Škara, predstavnice Udruge žena “Katarina Zrinski” koje su predvodile Nevenka Marinović i Renata Peroš te roditelji, djeca i rodbina poginulih mještana.


 ŽRTVE NADINA




U Nadinu je u Domovinskom ratu poginulo 14 civila i pet vojnika, dok ih se troje još vodi nestalima. Vojne žrtve: Omer Slavko Brzoja, Milivoj Glavić, Novica Atelj, Tonči Šembera, Tomislav Šestan. Civilne žrtve: Danka Brzoja, Stoja Brkić, Maša Čirjak, Ika Čirjak, Ive Glavić, Stana Glavić, Luca Glavić, Jakov Šestan, Marija Šestan, Ivanica Plastić, Roko Šimurina, Kata Šimurina, Šime Glavić i Nikola Atelj. Nestali: Petar Glavić, Marija Glavić i Ante Marić.