Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vodiči daruju besplatno razgledanje stare gradske jezgre

Autor: Nenad Marčina

19.11.2012. 23:00
Vodiči daruju besplatno razgledanje stare gradske jezgre

Foto: Vedran SITNICA



Prva tribina “Antičko maslinarstvo – Stari temelji – novi sadržaji” održava se danas u 18 sati, a druga „Uloga i značaj turističkih vodiča u promociji indentiteta i imidža grada Zadra” na istom mjestu u isto vrijeme dva dana kasnije, a u petak u 11 sati je besplatno razgledanje grada


U povodu Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana, članovi Udruge turističkih vodiča Donat aktivno se uključuju u ovogodišnje programe.
Naime, dobili su pozitivan odgovor iz Grada Zadra da su uvršteni u kalendar događanja u tijeku proslave Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana.
Dvije tribine
Odlučeno je da sudjeluju sa dvije javne tribine “Antičko maslinarstvo – Stari temelji – novi sadržaji” te „Uloga i značaj turističkih vodiča u promociji indentiteta i imidža grada Zadra”.
Prva tribina, održava se danas u 18 sati u Kampusu Sveučilišta u Zadru. Tribina naslona „Uloga i značaj turističkih vodiča u promociji indentiteta i imidža grada Zadra”, održat će se dva dana kasnije 22. studenoga u 18. sati, također u Kampusu zadarskog Sveučilišta.
U petak 23. studenoga u 11 sati organiziraju besplatan razgled stare gradske jezgre za sve zainteresirane građane.
Međutim, da bi javne tribine bile temeljetije i interesantnije u goste će, kako su najavili, između ostalih, pozvat će i duhovne autoritete, poput nadbiskupa mons. Puljića, ravnatelja SICU, mons. dr. Keru, sveučilišne profesore, ravnatelje zadarskih muzeja, predstavnike gradske i županijske vlasti na području poljoprivrede i turizma.
Kao što je poznato zadarski turistički vodiči od samog osnivanja Udruge već deset godina svakodnevno rade na promicanju ugleda Zadra i cijele županije. Tu aktivnost permanentno promidžbeno osmišljavaju s različitim edukativnim akcijama, pokrenuvši na Danima turizma u Zadru osnivanje Zajednice turističkih vodiča Hrvatske, koja je bila i temelj osnivanja Zajednice za interpretaciju kulturne baštine Hrvatske pri HGK, Odsjeka za turizam.
Znanja nikad dosta
S geslom Udruge Donat „Znanja nikad dosta” s puno ljubavi, znanja i ponosa prezentiraju život, običaje, tradiciju i kulturno povijesnu baštinu Zadra, županije i šire.
Organiziraju zajednička druženja s ravnateljima i kustosima muzeja te im u goste redovito dolaze sveučilišni profesori. Pokrenuli su razne edukativne javne tribine u nastojanju da i građani sudjeluju u kreiranju kulturno-turističkog života.
Tribine na kojima su predavači do sada bili poznate osobe odjeknule su snažno, a tome su pridonijele i zanimljive teme s naslovima: Priprema za turističku predsezonu, Zadar je snažan, onoliko koliko je snažna njegova županija, Kvaliteta, a ne cijena, Upoznajte svoj zavičaj, Valorizacija pomorske zbirke te ostale zanimljive tribine. Primjerice, u svečanoj dvorani uspješno su organizirali javnu tribinu naslova „Otočni dragulji Zadarske i Šibensko-kninske županije.
Udrugu Donat raduje što su njihovu aktivnost primijetili građani, čelnici turističkih zajednica županije i grada, kao i ravnatelji muzeja te su i ove godine odlučili dati svoj doprinos proslavi Dana grada.