Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bez subvencija za vodu ugasit će se obrti na otocima

19.11.2013. 23:00
Bez subvencija za vodu ugasit će se obrti na otocima


Sabor pozdravlja najavu donošenja Strategije razvoja i ulaganja u otoke od 2014. do 2020. godine, ali traži da u izradi strategije sudjeluju i otočani


Zahtijevamo od Vlade i Sabora da što prije sazovu tematsku sjednicu o otocima zbog nacrta Zakona o regionalnom razvoju te da se unesu izmjene u Zakon o otocima vezane uz subvenciju vode. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU predlaže da se sadašnja kvota subvencionirane vode umjesto po domaćinstvu subvencionira po članu. Mi tražimo reviziju svih subvencija za otočane jer znamo da se s tim problemom dosta manipulira te da na subvencije imaju pravo ljudi koji ne bi trebali imati, a imaju ga nauštrb otočana, kaže Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, nakon proširene sjednice vijeća Otočnog sabora koja se jučer održala u Dubrovniku.
Prema njegovim riječima, ako se usvoji prijedlog o subvencioniranju po članu, a ne domaćinstvu, napravit će se velika šteta otočanima koji se bave turizmom.
– Imamo primjere hotelijera, tzv. velikih gospodarstvenika, koji se opskrbljuju vodonoscem ili auto-cisternama, koji skuplje plaćaju vodu nego prehranu za gosta. Što tek možemo očekivati od otočanina koji se bavi turizmom ako po članu bude imao pet kubika, pita se Barić i podsjeća resorno ministarstvo da, ukoliko se ide u izmjenu Zakona za subvencioniranje vode, moraju uzeti u obzir prijedlog Otočnog sabora da se i obrtnicima i malim poduzetnicima omogući subvencionirana voda. U protivnom, ističe, možemo očekivati gašenje obrta na otocima i otkazivanje rezervacija smještaja kod privatnih iznajmljivača.