Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Male serije bolje od krupnih?!

19.11.2013. 23:00


Kod naših potrošača često se čuju oprečne prosudbe o tome kakav poljodjelski razvitak zagovarati i potpomagati.
Jake krupne poljodjelce ili male obiteljske proizvođače na razini obrta?
Mislim da bi oba ova sustava trebali dijeliti isti tržni prostor.
Pritom krupni poljodjelci uživaju prednosti razvitka kemije, genetike poljodjelskih kultura i pasmine životinja.
Uživaju ekonomiju razmjera i smanjenih troškova po jedinici proizvodnje, prvenstveno zbog korištenja krupnih ploha obrađenih površina, stupnja korištenja teških strojeva i opreme velikog zahvata i visoke ekonomičnosti. Kemijska sredstva i tvari u visokoj su primjeni. Veliki prirodi i besprijekorna zaštita utječu na tehnologijsku kakvoću proizvoda, koja je neupitna.
Korištenje suvremene tehnologije i znanosti nutka nas na prihvaćanje krupnog poljodjelstva.
S druge strane potrebni su nam i mali obrti obiteljskih gospodarstava, prvenstveno zbog strukture poljodjelske proizvodnje, prostornog razmještaja pučanstva i većeg stupnja održivosti proizvodnje i kakvoće proizvoda.
Kakvoća proizlazi od sitnih serija proizvodnje, starih pasmina i kultura na tržištu traženih proizvoda, stare agrotehnike i tehnologije s posebnim okusima i mirisima u domaćoj biološkoj, odnosno ekološkoj proizvodnji.
Mala gospodarstva čuvaju poljodjelsko demografsku strukturu s visokim ćudorednim i nacionalnim vrijednostima zajednice kojoj pripadaju.
Ostanemo li samo na jednom od ova dva kraka poljodjelske proizvodnje, umanjit ćemo svoje prigode za nacionalno promaknuće poljodjelske proizvodnje.
Dragi čitatelji, uključite se i vi, ocijenite i predložite koji od njih zaslužuje veću proračunsku potporu?
Vaš Bage