Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tko će uložiti 40 milijuna kuna u Adriju?

19.11.2013. 23:00
Tko će uložiti 40 milijuna kuna u Adriju?


S čak 93,5 posto glasova vjerovnika u utorak je odobren plan predstečajne nagodbe za Adriju d.d. Glasovali su vjerovnici koji potražuju 95 od oko 120 milijuna kuna priznatih potraživanja, a ključno je da su banke kao najveći vjerovnici pristali na plan kojeg je prije dvadesetak dana izradilo Ministarstvo financija.
Kao što smo pisali temelj plana je nalaženje strateškog partnera koji će uložiti 40 milijuna kuna svježeg kapitala. Nadalje, predviđeno je da se razina duga od 146,7 milijuna kuna smanjila bi se na 82 milijuna kuna, s tim da banke otpišu 30 posto svojih potraživanja. Od tih 40 milijuna kuna svježeg novca koje treba uplatiti budući još nepoznati strateški partner, deset posto ide odmah Ministarstvu financija, deset posto dobavljačima, 2 milijuna kuna za plaće radnika, 4 milijuna kuna za obrtni kapital, a ostatak bankama.
– Ovo znači da je proizvodnja spašena, vjerovnici sad preuzimaju glavnu riječ oko nalaženja strateškog partnera, kaže direktor i većinski vlasnik Miodrag Lacić. – Postignutu nagodbu sad najprije treba potpisati, ima tu još nekih pravnih procedura, no bitno je da se može raditi jer sad nam je puna sezona prerade ribe, kaže Lacić.
U Adriji trenutno radi 280 ljudi, no zbog čudne situacije oko odvoženja jedne proizvodne linije u Stankovce brojne su teškoće u organizaciji rada.
– Policija je detektirala da se naši strojevi nalaze u Ostrei u Stankovcima, ali evo skoro već mjesec dana traje nekakva procedura oko njihovog vraćanja. Koliko smo saznali dok ta “procedura” traje, na toj našoj liniji u Stankovcima se proizvodi iako je, kad je policija bila tamo, na liniju bila stavljena plomba, kaže Lacić.