Od veljače u zadarskim perivojima nastava u prirodi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Jučer je u maloj vijećnici Grada Zadra održan pretposljednji sastanak projekta prekogranične suradnje Zeleni otoci. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 523.417,49 eura kojeg sufinancira Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. Sa hrvatske strane nositelj projekta je javna ustanova Natura-Jadera, dok je sa bosanskohercegovačke strane to Općina Bosanska Krupa. Partneri na ovom projektu su Zadarska županija, Općina Bihać, Grad Zadar te PLOD Centar - Centar za promociju lokalnog razvoja iz BiH.

Do sad je u Perivoju Vladimira Nazora postavljen sustav automatskog navodnjavanja. Izvršena je prevencija napada palminog drvotoča, sanacija, liječenje i sadnja novih stabala te obnova živice veprine. Rekonstruirana je i cvijetna rondela te je nabavljena klupa i postavljeni su koševi. Osim trim-staza, uređeno je i dječje igralište .

Kako je rekao, u nastavku prezentacije, projekt-menadžer iz Zadarske županije Lovre Jurišić, do svibnja sljedeće godine, za kad je predviđen završetak programa Zeleni otoci, potrebno je nastaviti radove u Perivoju Vladimira Nazora, a već u siječnju trebao bi biti gotov kurikulum za nastavu u prirodi za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Sama nastava u prirodi provodit će se od veljače 2015. godine do kraja projekta, a i ubuduće. Trenutno je u izradi katalog herbarija 35 biljnih vrsta koje se sve mogu pronaći na području provedbe projekta u objema državama, a koji će se koristiti pri izvođenju nastave.

 U ožujku i travnju održala bi se edukativna radionica o mogućnostima  GIS alata pri upravljanju zelenim površinama čija se implementacija očekuje u siječnju 2015.

Do sad je na Zelenim otocima završeno  više od dvije trećine predviđenih aktivnosti. Samo radovi u Perivoju Vladimira Nazora vrijedni su 528.000,00 kn. Nabavka GIS sustava s dva prijenosna uređaja s GPS-om, i edukacijom za četiri osobe, iznosi 161.000,00 kn. Također je izrađen plan upravljanja Zelenim otocima za razdoblje od 2015. do 2020.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno