Na stratištu Ovčara zapalili svijeće i položili vijence

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Prije polaska na put na školskom igralištu zapaljeno je 50 lampiona

U organizaciji Mladeži mjesta Jovići u općini Ražanac i tamošnjih sudionika Domovinskog rata na čelu s predsjednikom ražanačkog Općinskog vijeća Nediljkom Jovićem, ove su godine stanovnici Jovića prvi put organizirano sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 godine. Nakon što su se okupili na sportskom igralištu u utorak navečer i zapalili 50 lampiona te se pomolili za pokoj duša svih poginulih, umrlih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu, autobusom su se iz svojih Jovića uputili na desetosatno putovanje prema gradu heroju Vukovaru. Čitavim putem molila se krunica te su se pjevale izvorne hrvatske domoljubne pjesme.

Posjetili i Đakovo

Negdje oko 8 sati u srijedu ujutro sretno su stigli na svoje odredište da bi nedugo potom pridružili koloni sjećanja koja je krenula iz kruga vukovarske bolnice i u kojoj je bilo preko 50 tisuća građana iz cijele Hrvatske i inozemstva i koja se kretala preko legendarne Mitnice, uz simbol Vukovara vodotoranj, do spomen groblja. Tijekom svog posjeta gradu heroju na memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata te na stratištu Ovčara zapalili su svijeće i položili vijence. Također su sudjelovali na svetoj misi koju je u zajedništvu sa većim brojem svećenika predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik HBK-a mons. Želimir Puljić. Na povratku u svoje rodno mjesto hodočasnici iz Jovića svratili su u Đakovo. Iskoristili su prigodu te su pored ostalih znamenitosti posjetili đakovačku katedralu te razgledali kriptu u kojoj su pokopani čuveni đakovački biskupi, uključujući i najpoznatijeg među njima Josipa Jurja Strossmayera.

Puno mladih

- Presretni smo sa svime onim što smo vidjeli i doživjeli u gradu heroju Vukovaru, hrvatskom feniksu koji se je dignuo iz pepela. Posebna nam je čast i zadovoljstvo što smo i mi bili sudionici tog sveg veličanstvenog događaja i što smo na neposredan način odali čast i poštovanje prema svima koji su branili grad heroj. Uz sve moram kazati da nas također posebno raduje činjenica što se našem pozivu odazvao dosta velik broj mladeži koja se je rodila nakon okončanja Domovinskog rata. Kako za nas koji smo prošli ratni put od 1991. do 1995. godine, tako i za njih, ovo je još jednom iznova bila prava i poučna povijesna lekcija o golgoti kroz koju je prošlo stanovništvo grada Vukovara i njegovi hrabri branitelji braneći istočne granice Republike Hrvatske od najezde srbo-četničkih snaga, reći će nam po povratku glavni organizator i koordinator putovanja, Nediljko Jović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno