KOBNA TREĆA ČETVRTINA: Košarkaši Zadra na Višnjiku poraženi protiv Crvene zvezde

Slika korisnika valentinam
ABA LIGA
Autor: 
U trećoj četvrtini magija je nestala. A malo su se zaigrali i Zadrovi Amerikanci koji su u tom trenutku, kada uopće nije bilo potrebno, ispucali niz nerezonskih šuteva. Gotovo sve su promašili. A to su gosti rutinirano iskoristili i stvorili razliku te u konačnici rutinirano stigli do pobjede
Zvonko KUCELIN
Košarkaši Zadra odigrali su borbenu utakmicu

Nije bilo 60, ali u nekih 160 sekundi je. Naime, u tom periodu Zadar je s +5, otišao na +12. Kasnije više nije bilo povratka. I šteta, jer Zadar je do tada držao situaciju pod kontrolom. Igrao dobru obranu i pronalazio način da i pogodi nešto. Ali u trećoj četvrtini magija je nestala. A malo su se zaigrali i Zadrovi Amerikanci koji su u tom trenutku, kada uopće nije bilo potrebno, ispucali niz nerezonskih šuteva. Gotovo sve su promašili. A to su gosti  rutinirano iskoristili i stvorili razliku te u konačnici rutinirano stigli do pobjede.

A atmosfera je od početka bila naelektrizirana. Ali i u jednom svečanom raspoloženju. Prije same utakmice članovi Moto kluba Beštije su treneru Zadra Aramisu Nagliću uručili poklon (razlog je svima poznat), a na tribinama su se spojile generacije Tornada. Nije dvorana bila puna. Ali to svakako nije zasmetalo atmosferi.

Dobar početak

A dobro je krenulo i na terenu. Prvi koš je pripao Zvezdi. Pogodio je Lessort, nakon loše obrane pick&rolla, no uzvratio je tricom Brzoja, nakon što je Knowles probio pritisak Zvezde. Obranio se Zadar i u kontri „zaradio“ namjernu Zvezde. Pogodio je Knowles prvo bacanje, nakon čega slijedi „black out“. Ali semafora. Restart je trajao desetak minuta.

Dobro je Zadar igrao i nakon pauze. Petorka Brzoja, Knowles, Božić, Ivanov i Krajina, mogla se dobro nositi sa agresivnom igrom gostujuće momčadi, iako se napadački dosta polazilo od individualnih rješenja, što je i bilo očekivano, pošto je Zadar igrao bez klasičnog „playa“. Ali prave stvari Zadrani su radili u obrani, baš radi spomenute petorke, koja je malo kada ispadala (osim u spomenutom prvom napadu).

No, nakon šest minuta prvi član petorke je morao na klupu. Ivanov je brzo stigao do treće osobne pogreške, a u igru je Naglić poslao Vukovića. Ušao je i Bostic umjesto Brzoje.

U sedmoj minuti Feldeine je pogodio za 15:15, iskoristivši pritom nekoliko loših napadačkih reakcija Zadra.

Ali i gosti su imali loše reakcije, odnosno loše su reagirali kod rotacija, smanjili pritisak, a kazna je stigla u obliku trica Šime Špralje (koji je zamijenio Krajinu) te Bostica i Zadar je 90 sekundi prije kraja prve dionice imao lijepih 21:15.

Zonu je tada postavio Naglić. Probijena je iz druge. Odnosno nakon skoka u napadu, prekšaj je iznudio Bjelica i pogodio oba dva bacanja. Zona je ipak bila samo kratko zavaravanje

Do kraja dionice Zadar je uspio sačuvati prednost pa je na semaforu stajalo 23:19. Važno je bilo da rezultat nije pao i nakon što je Naglić napravio tri rotacije.

U drugoj četvrtini počeo je na mjestu playa Bašić, a Knowles je otišao na zasluženi odmor. I dobro je krenulo. Špralja je ponovno pogodio tricu. I nastavilo se dobro. Zadar je pronalazio put do koša Zvezda, ali je i Dobrić pronazio put do koša Zadra. Bašić je solidno predvodio napade, podijelio dvije asistencije. Vuković je na četvorci bio koristan. Ukrao dvije lopte. Ali ova petorka ipak nije mogla igrati čvrsto kao ona početna pa je i rezultat bio u egalu. Ali Crvena zvezda se stabilizirala i preko Dobrića i povela četiri minute prije kraja druge dionice. Zadar je preokrenuo preko trice Bašića, polaganja Krajine, a pomogla je i tehnička pogreška Antića i to u vrijeme kada su gosti bili u napadu. Odlično su Naglićevi igrači odigrali kraj poluvremena, koje je završilo 45:42 za Zadar.

Treća četvrtina

Čvrsto, ali s mnogo promašaja, krenule su momčadi u drugom dijelu. Zadarski Amerikanci nisu osjećali previše odgovornosti prema ostatku momčadi i ispaljivali su jednu tricu za drugom. Dok su slične stvari radili i gosti. Nakon pet minuta igre rezultat je bio 49:49. Inače, Naglić je, u odnosu na početnu petorku, izostavio Ivanova i Brzoju, ali Ivanova je morao tada i vratiti. Ali razigrao se Bjelica, pogodio dvije trice i gosti su otišli na +5. A +10 bilo je idući napad. Pa +12.

Naime, Bostic je ponovno opalio nerezonsku tricu. I promašio. Knowles je napravio namjernu pogrešku. Zvezda je dala dva bacanja i tricu. A onda je Lazić ukrao loptu Knowlesu i položio za 61:49. Serija je tada 17:0, a prekinuo ju je floterom Ivanov s istekom napada. Dugo je na semaforu stajalo -13. Obje momčadi nisu mogle dvije minute realizirati napad. Zadar je upao u napadačku letargiju, šokiram raspletom treće dionice. Gosti su se opustili. Na žalost Rochestle je pogodio tricu za +16 Crvene zvezde, a četvrtina je završila sa -17.

Dakle, Zadar u nešto manje od tri minute s +5 stigao na -12.

Otišlo je i na -20 pa je pet minuta prije kraja, nakon namjerne Bjelice, palo na -11. Knowles je pogodio dva bacanja i tricu u istom napadu. Nakon minute uzvratio je Rochestle tricom.  Zadrani su na momente igrali zonu i zonski presing i to im se donekle isplatilo, s obzirom da su gosti pogubili nekolilo lopti. Pogodio je Bostic za -12, a Zadar se obranio četiri minute prije kraja i krenuo na zadnji voz za iznenađenje. Krajina je pogodio koš i dodatno bacanje i tri i pol minute prije kraja razlika je bila jednoznamenkasta (69:78). Odmah su gosti izgubili loptu, a još brže napravili prekršaj, a Brzoja je pogodio jedno bacanje za 70:69.

Rochestie je probio, a Bjelica pogodio tricu za 81:70. A gotovo je bilo kada je Zadar izgubio dvije lopte za redom, a Dobrić zabio za 70:83 dvije minute prije kraja

ZADAR 76

C. ZVEZDA 88

(23:19, 22:23, 9:29, 22:17)

ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja 6000. Suci: Matej Boltauzer, Matej Špendl i Dragan Porobić.

ZADAR: Knowles 17, Bašić 3, Ivanov 4, Kraljević, Jelenković, Krajina 9, Bostic 14, Vuković 4, Brzoja 12, Špralja 10, Božić 3. Trener: Aramis Naglić.

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Radičević 3, Dangubić 8, Lazić 10, Antić, Dobrić 11, Feldeine 13, Apić, Rochestie 14, Lessort 9, Jovanović, Bjelica 20.

Šut za dva: Zadar 21-37 (58%), Crvena zvezda 17-33 (52%)

Skokovi: Zadar 29 (19+10); Crvena zvezda 41  (27+14)

 Zadar 7-29 (24%), Crvena zvezda 12-26 (46%)

Slobodna bacanja: Zadar 13-17 (77%); Crvena zvezda 18-23 (78%)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno