Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Knez: Stradanje naših najmilijih ne zaboravljamo, ali zločinci nisu osuđeni

20.11.2018. 09:28
Knez:  Stradanje  naših  najmilijih ne   zaboravljamo,  ali zločinci  nisu osuđeni


Dan nakon pokolja u Škabrnji susjedni Nadin je okupiran i  potpuno spaljen. Jučer je dostojanstveno, ponosno i s puno pijeteta obilježena 27. obljetnice žrtava ravnokotarskog Nadina gdje su JNA i srpske  paravojne formacije u samo jednom danu ubili 14 hrvatskih civila, ostale  su protjerali, a kuće zapalili.
– Nadinjani, s puno ponosa i s punih pluća možete obilježavati ovaj  dan. Od mjeseca svibnja do 19. listopada 1991. godine Nadin je davao  snažni, herojski, nadljudski otpor neprijatelju. I na sam dan pada uništena su dva srbočetnička tenka, rečeno je na komemoraciji kod fascinantnog spomenika ponosa i sjećanja "Oltar domovine", rad zadarskog akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog.


Služena sv. misa
U crkvi sv. Ante župnik don Ivan Rončević u zajedništvu sa subraćom  svećenicima služio je svetu misu zadušnicu, nakon koje su se u koloni,  zajedno sa sudionicima mimohoda Nadin- Škabrnja "Da se ne zaboravi", uputili do spomen obilježja gdje su kao nikad dosad brojnija izaslanstva zapalila svijeće i položili cvijeće.
Pored obitelji poginulih, vijence su položili i svijeće zapalili  učenici  Osnovne škole Benkovac i područne škole Nadin, učenici Srednje škole  Knez Branimir Benkovac te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ministarstva obrane, Oružanih snaga RH, MUP-a, MO Nadin,  Grada Benkovca, Općine Škabrnja i Zadarske županije.
– Svake godine branitelji se u ovo vrijeme, kao i diljem naše domovine,   okupljaju ovdje, kao i prije 27 godina kad su se iz svih sela i gradova okupili mladi ljudi kako bi obranili domovinu, taj pojam koji nama neopisivo mnogo znači. Za dom i domovinu su izginuli mnogi, ističe umirovljeni general zbora Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih  snaga RH i prvi ratni zapovjednik Tigrova.
Nazočnima su se obratili i Nediljko Genda, predsjednik UHDDR Benkovac, Ivica Šestan, predsjednik MO Nadin te Dinko Tandara, izaslanik  ministra branitelja.
– Mi smo gostoljubiv narod, ugostili smo tako neke koji su nam uzvratili zlom. Znamo koje su nam zlo napravili, znamo što su htjeli, znamo  da to nisu uspjeli i znamo da to nikad neće uspjeti. Želim poručiti da  nećemo dopustiti da se zaboravi i da Ministarstvo hrvatskih branitelja  pomaže u obilježavaju svih ovakvih nemilih događaja i iskreno se nadam  da će naša pokoljenja dolaziti obilježavati ova mjesta i odati počast  našim mučenicima koji su dali život za ovu zemlju. Nadamo se da će  nam dragi Bog dati snage da hodamo ponosno i opravdamo za ono za  što su naši dragi poginuli, poručio je Tandara, pomoćnik ministra branitelja.


Ukupno 22 žrtve
Nadin je tijekom Domovinskog rata u Oltar domovine ugradio ukupno  22 žrtve, 14 civila i pet hrvatskih branitelja, dok se troje civila još vode  kao nestali.
Milici Šestan su ubijeni otac, svekar i strina, Mario Brzoja, načelnik  Policijske postaje Benkovac, tog  jutra je izgubio majku, Neda Brzoja majku i sestru, a Stoji Knez rođ. Čirjak ubijena je majku i sestra.
– Četnici su mi ubili mater i sestru i to se nikada ne može zaboraviti.  Ušli su ti naši susjedi u selo i napravili pokolj. Niti su zločinci osuđeni,  niti se država civilnim žrtvama dostojno odužila, kaže Stoja Knez.
Neutješan je i Šime Atelj (79). Na njegovom sinu Novici Atelju, 25-godišnjem hrvatskom branitelju, krvnici su se iživljavali prije nego su ga  ubili ispred kuće sad pokojnog Pere Sopića. U podrumu kuće ubili su čak  sedmero civila: Stoju Brkić, Danku Brzoju, Iku Čirjaka, Mašu Čirjak, Jakova Šestana i Mariju Šestan.
– Rane su svježe kao da je kalvarija bila jučer. Bol za mučki ubijenim sinom svaki dan je jača, još više od kada sam prije godinu dana ostao bez  moje supruge, suznih očiju kazao je Atelj.
Voditelj programa je bio Mihovil Mijo Brkić, dok je pjesmu "Braća u krvi", autora Ante Nadomira Šutre, pročitao učenik Roko Grgas.




Žrtve Nadina
Vojne žrtve: Omer Slavko Brzoja, Milivoj Glavić, Novica Atelj, Tonči Šembera, Tomislav Šestan. Civilne žrtve: Danka Brzoja, Stoja Brkić, Maša Čirjak, Ika Čirjak, Ive  Glavić, Stana Glavić, Luca Glavić, Jakov Šestan, Marija Šestan, Ivanica Plastić, Roko Šimurina, Kata Šimurina, Šime Glavić i Nikola Atelj. Nestali: Petar Glavić, Marija  Glavić i Ante Marić.