Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kolinda Grabar-Kitarović i Ilir Meta, obići će i zadarske Arbanase

21.11.2018. 06:30
Kolinda Grabar-Kitarović i Ilir Meta, obići će i zadarske Arbanase


U sklopu posjeta Zadru, predsjednici Hrvatske i Albanije,  Kolinda Grabar-Kitarović i Ilir Meta, obići će sutra, između ostalog, Arbanase, staru zajednicu koja se je još u prvoj polovici 18. stoljeća,  došavši s područja oko Skadarskog jezera, naselila u predjelu grada koje nosi ime po njima.
Albanski predsjednik će u sklopu programa posjeta Zadru, koji će se  dijelom odvijati u društvu hrvatske mu kolegice Grabar-Kitarović, posjetiti arbanašku crkvu i samostan časnih sestara benediktinki, te uživati  u glazbenom programu koji obuhvaća izvedbu hrvatskih i arbanaških  pjesama.
Predviđeno je da dvoje šefova država posjete i Osnovnu školu Krune  Krstića u Arbanasima u kojoj će goste dočekati uprava i nastavnici škole s učenicima. U ovoj školi se inače provodi program učenja albanskog  jezika za djecu pripadnike albanske manjine, a koji podučava prof. Vesel Lekaj, Albanac koji je diplomirao na zadarskom sveučilištu.
Gostima će, tijekom boravka u školi, biti priređen mali glazbeno- scenski program u izvedbi školaraca na hrvatskom i arbanaškom jeziku.
Prema programu, predviđen je, dakako, i susret šefova država s čelnicima Grada  i Županije te upoznavanje albanskog predsjednika s mogućnostima gospodarske suradnje između dviju država, odnosno zainteresiranih gospodarskih subjekata iz Zadarske županije s onima u Albaniji.