Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Najčešće se “pada” na svjetlima, dotrajalim gumama i eko testu

20.11.2018. 13:43
Najčešće se “pada” na svjetlima, dotrajalim gumama i eko testu


Kao i svake godine već prvog dana trajanja tradiocionalne preventivno-sigurnosne akcije nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti vozila 2018“ mnogi zadarski vozači odazvali su se pozivu da besplatno provjere svoje vozilo. Naime, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske, stanica za tehnički pregled, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, i ove se godine u razdoblju od 19. studenoga do subote, 24. studenog provodi ova preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila.
Cilj akcije je potaknuti što veći broj vozača na preventivnu kontrolu ispravnosti vlastitog vozila kako bi utvrđivanjem mogućih nedostataka otklonili mogućnost prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila.
– S obzirom da se ova akcija provodi već niz godina i mnogi vozači za nju znaju, već prvog dana imamo dosta vozača koji dolaze na besplatan tehnički, doznajemo u jednoj od zadarskih stanica za tehnički pregled vozila, gdje dodaju kako svake godine ima i onih vozača kojima redovan tehnički pregled dolazi upravo u tjednu provođenja akcije, pa misle kako bi to mogli iskoristiti. No, akcija se na njih ne odnosi, odnosno u njoj ne mogu sudjelovati oni vozači koji u navedenom razdoblju trajanja akcije imaju redovan termin tehničkog pregleda jer ga u tom slučaju moraju obaviti i platiti.
Ranijih godina su se ovakvom besplatnom tehničkom pregledu odazivali češće vlasnici starijih automobila, no posljednjih godina priliku da provjere stanje svog vozila koriste sve više vozači novijih vozila.
Najčešće nepravilnosti, kažu još automehaničari, odnose se na neispravnu svjetlosnu signalnu opremu, dotrajale gume i neprolazak na eko testu. Istaknimo još kako u sklopu akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon spomenutog savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.