Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

POREZNA REFORMA Zadarski poslodavci masovno će iskoristiti veće iznose neoporezivog dijela plaće

20.11.2018. 17:30
POREZNA REFORMA Zadarski  poslodavci  masovno će  iskoristiti veće  iznose  neoporezivog  dijela plaće


Mogućnost isplate neoporezivnog iznosa do 7.500 tisuća kuna iskoristit će, prema saznanjima Teritorijalnog ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Zadar, 80 posto zadarskih poslodavaca. Neki od  njih isplatit će 13. plaću, neki božićnice, a neki će taj neoporezivi dio isplatiti u ratama tijekom nekoliko mjeseci, ovisno o financijskim mogućnostima. No to je, kaže Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar, samo privremena mjera u kojoj je izostao socijalni element i kojom se, slikovito rečeno, požar gasi kantom vode.
– Naravno da će ljudima svaka kuna dobro doći te im omogućiti nešto  ugodnije nadolazeće blagdane jer su plaće općenito male i nedostatne  za osnovne životne potrebe, a posebice kad se uzme u obzir da prema  recentnim procjenama 28 posto hrvatskih građana živi na rubu siromaštva. Najavljena mjera ne rješava krucijalni problem. Vladin paket reformi s devet stavki ne olakšava ni poslovanje, a niti trajno rješava pitanje preniskih plaća. To treba jasno i glasno reći! Krucijalni problemi mogu se riješiti samo sveobuhvatnom i kvalitetnom gospodarskom reformom te reformom državne uprave, a one, nažalost, još nisu niti na vidiku.  Treba smanjiti davanja kako bi se povećale plaće, a upravo na to sindikati i poslodavci već dulje vrijeme upozoravaju, ističe Uranija dodajući  kako ipak ima i pozitivnih stvari koje donosi najavljena reforma dana u  proceduru.
To je, kaže, smanjenje poreza na nekretnine te smanjenje stope PDV-a  na neke namirnice poput mesa, ribe, dječjih pelena i slično. Te dobre  mjere, ističe Uranija, treba pohvaliti. Ipak, kritičan je prema procjeni Vlade da će se najavljenom reformom vezanom za plaće rasteretiti građani  za iznos od 6,4 milijarde kuna.
– Istina je kako će doći do rasterećenja građana, ali je istina i da državni  rashodi rastu zbog nepotrebne rastrošnosti nadležnih. Tek dva posto  građana će osjetiti efekte ove mjere jer se ona odnosi samo na one s  plaćom preko 17.000 kuna, a to su razni menadžeri i visoki dužnosnici.  Reforma zaobilazi čak i saborske zastupnike, a efekte te mjere neće osjetiti ni poslodavci. Ne treba zaboraviti da je Hrvatska na 68. mjestu po poslovanju i ukoliko se nešto radikalno ne promijeni, možemo samo padati  još niže, upozorava Uranija dodajući kako se kod donošenja nekih mjera  nije mislilo na većinu hrvatskih radnika koji čine kičmu društva, onaj  najsiromašniji i srednji sloj kojeg za kojeg kaže kako ga gotovo više ni nema.
Stoga poručuje kako je krajnje vrijeme da se počnu donositi mjere "na  dobrobit svima, a ne samo njima!" Ističe kako će to posljedično  zaustaviti i masovno iseljavanje mladih iz zemlje u potrazi za boljim životom i  prilikom da pristojno žive od svog rada.